Αρχική σελίδα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Παιχνίδια μνήμης

Παιχνίδια μνήμης

Σας παρουσιάζουμε εδώ ορισμένα παιχνίδια που ενισχύουν τη μνήμη με διασκεδαστικό τρόπο. Μπορείτε να τα παίξετε εύκολα στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεστε ιδιαίτερο εξοπλισμό.

 

Θυμήσου τα αντικείμενα
Στο πάτωμα ή σε ένα τραπέζι τοποθετήστε 10 έως 12 διαφορετικά μικρά αντικείμενα. Αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε μέσα από το σπίτι, όπως μανταλάκι, κουτάλι, ποτήρι, βιβλίο, κλειδί, μολύβι, κέρμα κτλ. Όλοι οι παίκτες τα παρατηρείτε προσεκτικά για λίγο, ας πούμε για ένα λεπτό και προσπαθείτε να τα απομνημονεύσετε. Μόλις περάσει αυτός ο χρόνος, καλύπτετε τα αντικείμενα με ένα πανί για να μη φαίνονται. Τότε ο κάθε παίκτης, γράφει σε ένα χαρτί όσα αντικείμενα θυμάται. Νικητής είναι εκείνος που θυμήθηκε και έγραψε όλα τα αντικείμενα. Εάν κάποια παιδιά είναι μικρά και δεν ξέρουν καλά να γράφουν, μπορούν εναλλακτικά να τα ζωγραφίσουν στο χαρτί τους.

 

Πάω διακοπές…
Καθίστε σε κύκλο και αποφασίστε ποιός θα παίξει πρώτος. Ο πρώτος παίκτης ξεκινάει να λέει «Πάω διακοπές και βάζω στη βαλίτσα μου… » και συμπληρώνει την πρόταση με κάτι, π.χ. «… ένα παντελόνι». Ο επόμενος παίκτης θα πρέπει να πει «Πάω διακοπές και βάζω στη βαλίτσα μου ένα παντελόνι και…» και συμπληρώνει το δικό του αντικείμενο. Έτσι, ο καθένας λέει τη φράση και αναφέρει πρώτα όλα όσα είπαν οι προηγούμενοι, με τη σωστή σειρά και προσθέτει στο τέλος και ένα αντικείμενο δικό του. Όποιος ξεχάσει τη σωστή σειρά ή κάποιο αντικείμενο, χάνει και βγαίνει από το παιχνίδι.

 

Πρωτότυπο memory
Φτιάξτε ένα δικό σας memory, το γνωστό παιχνίδι με κάρτες που πρέπει να βρείτε τα ζευγάρια. Αντί για κάρτες γυρισμένες ανάποδα, χρησιμοποιήστε μικρά αντικείμενα, ίδια ανά ζεύγη, που θα κρύψετε κάτω από αδιαφανή πλαστικά ποτήρια. Τα αντικείμενα που μπορείτε να κρύψετε είναι μπαλίτσες από διάφορα χρώματα χαρτί, συνδετήρες, κέρματα, κουμπιά, αλλά και σοκολατάκια ή καραμέλες! Φυσικά, όλα θα πρέπει να είναι ίδια ανά δύο. Χρησιμοποιήστε 16 ποτήρια, δηλαδή 8 ζευγάρια, αλλά μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε τα ζευγάρια και τα ποτήρια ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, ώστε να το κάνετε πιο εύκολο ή πιο δύσκολο το παιχνίδι.

 

Καλή διασκέδαση!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 22 Μαΐου 2010