Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Κατανάλωση καφεΐνης στα παιδιά

Κατανάλωση καφεΐνης στα παιδιά

Όλοι γνωρίζουμε τη διεγερτική δράση της καφεΐνης. Έχει κατηγορηθεί για προβλήματα ύπνου στα παιδιά, όταν καταναλώνεται, αλλά τα στοιχεία για την παιδική ηλικία είναι ανεπαρκή. Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει την αρνητική της επίδραση και «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τους γονείς.

Όπως και στους μεγάλους, έτσι και στα παιδιά, η καφεΐνη έχει διεγερτική δράση, γεγονός που συνδέεται κυρίως με δυσκολίες στον ύπνο με αποτέλεσμα κυρίως ελλιπή ποιότητα και ποσότητα ύπνου. Μα, καταναλώνουν τα παιδιά καφεΐνη; Μελέτη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Σινσινάτι των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2010 σε παιδιά 5 έως 12 ετών έδειξε ότι το 75% των παιδιών κατανάλωναν καφεΐνη καθημερινά και όσο περισσότερη ήταν η ποσότητα, τόσο λιγότερο χρόνο αφιέρωναν στον ύπνο.

Παρόλο που οι γονείς δεν μοιράζονται με τα παιδιά τους τον καφέ τους, η καφεΐνη υπάρχει «κρυμμένη» σε άλλες τροφές και αναψυκτικά, κάνοντας πολύ δύσκολο τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουν τα παιδιά καθημερινά.

Για παράδειγμα, καφεΐνη περιέχουν τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, η σοκολάτα, το τσάι και το κακάο. Συνεπώς, η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει την ημερήσια κατανάλωση σε καφεΐνη χωρίς να το αντιληφθούν οι γονείς.

Συνιστάται, λοιπόν, προσοχή στις παραπάνω τροφές και στις ποσότητές τους και η προσπάθεια για υγιεινές διατροφικές επιλογές στα ενδιάμεσα γεύματα, όπως χυμοί φρούτων, γάλα και αναψυκτικά χωρίς καφεΐνη.

Διαβάστε επίσης...