Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα;

Είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα;

Πολλές μαμάδες αναρωτιούνται ποιά είναι η κατάλληλη εποχή να ξεκινήσουν την εκπαίδευση για την τουαλέτα και πότε το παιδί τους είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια, που μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε αν είναι η κατάλληλη εποχή ή αντίθετα να σας αποθαρρύνουν, ώστε να δοκιμάσετε αργότερα.

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να εκπαιδευτούν για την τουαλέτα μεταξύ των 2,5 και 3,5 ετών. Σίγουρα θα ακούσετε ιστορίες παιδιών που τα κατάφεραν νωρίτερα ή αργότερα από αυτή την ηλικία. Σημασία έχει, όμως, να βρείτε τον κατάλληλο χρόνο για το δικό σας παιδί!

Είναι ευνόητο ότι για να μπορέσει ένα παιδί να προχωρήσει στην εκπαίδευση της τουαλέτας, πρέπει να έχει αναπτυχθεί τόσο, ώστε να λειτουργούν σωστά οι σφιγκτήρες μυς του και να μπορεί να τους ελέγχει μέσω του νευρικού και μυικού του συστήματος. Δεν μπορείτε να ξέρετε ακριβώς πότε γίνεται αυτό, αλλά υπάρχουν πολλά να λάβετε υπόψη σας για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε κίνηση προς την κατάργηση της πάνας, όπως:

 

  • Το παιδί μπορεί να κάθεται στο γιογιό και να σηκώνεται σταθερά, χωρίς να πέφτει;
  • Τυχαίνει να δείτε την πάνα του για κάποιες ώρες να διατηρείται στεγνή;
  • Παρατηρείτε ότι μπορεί να συντονίσει καλά τις κινήσεις του σώματός του;
  • Μπορεί να κατεβάσει το παντελόνι του και το βρακάκι του;
  • Δείχνει ενδιαφέρον για το τι κάνετε εσείς στην τουαλέτα και κάνει ερωτήσεις;
  • Σας λέει ότι εκείνη την ώρα κάνει τσίσα ή κακά στην πάνα;
  • Αρχίζει να δυσανασχετεί όταν η πάνα του είναι λερωμένη;
  • Είναι κατάλληλη περίοδος για αλλαγές στη ζωή του;
  • Μπορεί να καταλάβει τις οδηγίες σας και δείχνει θετικό στο να μάθει τη νέα συνήθεια;
  • Καταλαβαίνει τι σημαίνει ότι πρέπει να «κρατηθεί» και να κάνει τσίσα ή κακά μόλις πάει στο γιογιό ή στην τουαλέτα; 

Όσο πιο πολλά «ναι» απαντήσετε, τόσο πιο κοντά βρίσκεστε σε μια επιτυχημένη αρχή. Έχετε πάντα υπόψη σας ότι δεν είναι καλό να ξεκινάτε την εκπαίδευση πολύ νωρίτερα ή πολύ αργότερα από την κατάλληλη εποχή, ούτε σε περιόδους στρες που συμβαίνουν κι άλλες αλλαγές στη ζωή του παιδιού.

Ξεχάστε πότε έβγαλε την πάνα η κόρη της φίλης σας, δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας, και θυμηθείτε πως εάν ξεκινήσετε πριν το παιδί είναι έτοιμο, η ταλαιπωρία και των δύο σας θα είναι μεγάλη και επίσης η αποτυχία θα έχει κόστος, ενώ στον κατάλληλο χρόνο θα έχετε σίγουρη και εύκολη επιτυχία!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 31 Μαρτίου 2011

Διαβάστε επίσης...