Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Παχύσαρκα παιδιά - ο εύκολος στόχος για πειράγματα

Παχύσαρκα παιδιά - ο εύκολος στόχος για πειράγματα

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μεταξύ τους μπορεί να είναι πολύ σκληρά με τα πειράγματά τους. Συχνά περιθωριοποιούν όσα παιδιά διαφέρουν ή τους κολλούν ταμπέλες ή «παρατσούκλια». Ένας εύκολος στόχος είναι δυστυχώς τα παιδιά που έχουν παραπάνω κιλά από το κανονικό, δηλαδή τα εμφανώς υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά.

 

Σίγουρα τα παχύσαρκα παιδιά έχουν υποστεί πειράγματα κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής και γενικότερα στις συναναστροφές τους με συνομηλίκους τους. Στις μικρότερες ηλικίες, αυτό μπορεί να συμβαίνει χωρίς τον στόχο να πληγωθούν, απλώς τα μικρά παιδιά επειδή συχνά δεν «φιλτράρουν» όσα σκέφτονται, τα εκφράζουν χωρίς περιορισμούς. Π.χ. όταν στην παιδική χαρά ένα παιδάκι δεν ξέρει το όνομα του άλλου, μπορεί να φωνάξει «χοντρέ, εσύ, πέτα μου τη μπάλα!», χωρίς να κατανοεί τη βαρύτητα της κουβέντας αυτής.

Σταδιακά μεγαλώνοντας, τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν ότι οι λέξεις έχουν βαθύτερες έννοιες και νοήματα και χρησιμοποιούν πλέον τη λεκτική παρενόχληση με στόχο τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, όπως και κάθε άλλο παιδί με εμφανή διαφορά ή ελάττωμα.

 

Συνέπειες των πειραγμάτων στα παχύσαρκα παιδιά

Το πρόβλημα είναι ότι τα παχύσαρκα παιδιά, που γίνονται δέκτες αυτής της πειρακτικής συμπεριφοράς, αρχίζουν να παραιτούνται από την προσπάθεια να αδυνατίσουν και ταυτίζονται με την ταμπέλα που τους δίνουν οι άλλοι, αφού όσο κι αν τα πληγώνει, τουλάχιστον τα ταυτοποιεί και τους δίνει μια θέση στην ομάδα, όχι αυτή που θα ήθελαν, αλλά μια διακριτή θέση.

Οι συνέπειες συχνά δεν είναι ευχάριστες, αφού τα παιδιά αυτά αρχίζουν να έχουν πρόβλημα αυτό-εικόνας και συχνά αποφεύγουν τη φυσική δραστηριότητα μαζί με τα άλλα παιδιά, επειδή φοβούνται το πώς θα φαίνονται, θέλουν να αποφύγουν τα σχόλια, ανησυχούν που δεν θα τα καταφέρουν τόσο καλά όσο τα υπόλοιπα και γενικά αποκτούν μια συμπεριφορά αμυντική, αλλά χωρίς στόχο το αδυνάτισμα, που είναι ζήτημα όχι τόσο εικόνας, αλλά πρωτίστως ζήτημα υγείας.

Τα παιδιά αυτά αποκτούν συμπεριφορά με σκοπό να αποφύγουν την έκθεση στα μάτια των άλλων παιδιών σε χώρους αθλητισμού, στη γυμναστική στο σχολείο και σε ακραίες περιπτώσεις κλείνονται στον εαυτό τους και αποφεύγουν τις συναναστροφές. Έτσι, χάνουν ευκαιρίες φυσικής άσκησης, που έχουν τόσο ανάγκη και στην ουσία είναι μεγάλο μέρος της λύσης του προβλήματος, ενώ συχνά επηρεάζεται η κοινωνική τους ζωή.

Ειδικοί συνδέουν την παχυσαρκία των παιδιών και τα πειράγματα που «τραβά σαν μαγνήτης» με αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα συμπεριφοράς και θεωρούν πως υπάρχει πρόβλημα όταν το παιδί παραιτείται και αποφεύγει δραστηριότητες μαζί με τους φίλους του ή τους συμμαθητές του.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς και οι δάσκαλοι

Το σημαντικότερο από όλα είναι να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά να μη χάσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να τα ενισχύσουν προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Εάν το παιδί σας δέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές και προβληματίζεται, μπορείτε να του εξηγήσετε πως όλοι έχουν προτερήματα και ελαττώματα, απλώς στην περίπτωση των επιπλέον κιλών αυτό φαίνεται, ενώ άλλα ελαττώματα μπορεί να κρυφτούν. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να νιώθει το παιδί σας ότι μειονεκτεί.

Βοηθήστε το να αντιληφθεί το πραγματικό πρόβλημα, εστιάζοντας τόσο στην υγεία , όσο και στην εμφάνισή του και βρείτε μαζί τι το οδήγησε εκεί και διορθώστε το. Χτίστε μαζί μια συμπεριφορά τόσο διαιτολογικά, όσο και σε σχέση με τη φυσική άσκηση, που θα το βοηθήσει να αποκτήσει το σωστό βάρος, χωρίς να στερηθεί φυσικά όσα του χρειάζονται για τη σωστή του ανάπτυξη. Μια καλή ιδέα είναι να αναζητήσετε έναν διαιτολόγο ειδικευμένο στην παιδική ηλικία και να αντιμετωπίσετε το ζήτημα συνολικά, χωρίς να ρισκάρετε την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού σας, με πρόγραμμα κατάλληλο για τις ανάγκες του.

Καθησυχάστε το και εξηγήστε του ότι με μια μικρή προσπάθεια, θα μπορεί να έχει κανονικό βάρος και να συμμετέχει ακριβώς όπως και τα άλλα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει πως μπορεί να απαλλαγεί μια και καλή από τα παραπάνω κιλά και πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει και να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας, που τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επανέλθει από ό,τι τώρα.

Σκεφτείτε, επίσης, ότι ίσως πρέπει να αλλάξετε προς το καλύτερο συνήθειες συνολικά ως οικογένεια. Βοηθήστε το παιδί όσο μπορείτε στη δύσκολη προσπάθειά του, φροντίζοντας να μην υπάρχουν στο σπίτι «απαγορευμένες» τροφές και σνακ και ανακαλύψτε ευκαιρίες για οικογενειακή άσκηση, όπως περίπατοι ή και βόλτες ποδήλατο!

 

Σημαντικό είναι, επίσης, να διδαχτούν όλα τα παιδιά ότι η «ρατσιστική» συμπεριφορά απέναντι στους παχύσαρκους ανθρώπους δεν στηρίζεται σε αξιολογικά κριτήρια και πως θα πρέπει να σέβονται τη διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου, ακόμα και τα ελαττώματα του.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 19 Απριλίου 2011 

Διαβάστε επίσης...