Αρχική σελίδα Παλαιότερα Συνάντηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Συνάντηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε συνάντηση στις 25 Μαΐου 2011 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής για έβδομη συνεχή χρονιά, όπου παρουσιάστηκαν δράσεις και στατιστικά στοιχεία.

Η 25η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Οι εξαφανίσεις ανηλίκων αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και είναι πολύ συχνότερο φαινόμενο από όσο νομίζουμε, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί.

Συγκεκριμένα: 800.000 παιδιά τον χρόνο δηλωμένα ως εξαφανισμένα στις Η.Π.Α, 105.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, 50.000 παιδιά στην Γερμανία, 39.000 παιδιά στην Γαλλία, 8.400 παιδιά στην Ισπανία, 1.250 παιδιά στην Ιρλανδία, 1.100 παιδιά στην Ιταλία. Στην Ελλάδα οι αριθμοί είναι μικρότεροι με 430 παιδιά θύματα εξαφάνισης το 2010 έως και 30/4/2011.

Ευχάριστο νέο είναι το σημαντικό ποσοστό επιτυχίας 95% στον εντοπισμό τους όπως ανακοίνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η ΕΛΑΣ στη συγκεκριμένη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν αναλυτικά:

  • Το ECAAS (ECAAS-European Child Alert Automated System), η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεργασίας συστημάτων συναγερμού εξαφάνισης παιδιών. Το σύστημα, όπως παρουσιάστηκε, δημιούργησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος και θα υιοθετηθεί από το σύνολο των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών και Φορέων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων, με στόχο την άμεση ενεργοποίηση και κοινή διασυνοριακή δράση σε μηδενικό χρόνο. Προσομοίωση του ECAAS για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης.
  • Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων σε Ελλάδα από την ΕΛ.ΑΣ. και «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
  • Τα επίσημα διεθνή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων
  • Η διεθνής καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με το φαινόμενο και την έκταση που έχει λάβει, την οποία συνυπογράφουν 9 μέλη του «The Global Missing Children's Network».

Τη συνάντηση τίμησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι από Πρεσβείες, εταιρείες, συμμέτοχους στο AmberAlert, Βουλευτές  κ.α.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απελευθέρωση μπαλονιών στο προαύλιο χώρο του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής από παιδιά, ως μία συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί σε όλο τον κόσμο και στους γονείς τους! Παράλληλα αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε 27 κράτη σε όλο τον κόσμο με τη συμμετοχή ΜΚΟ, αστυνομικών αρχών και άλλων αρμόδιων φορέων. Περισσότερα από 8500 μπαλόνια απελευθερώθηκαν ως ένδειξη μνήμης και αλληλεγγύης! 

 

Περισσότερες πληροφορίες: