Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών Πόνοι εξαιτίας της ανάπτυξης

Πόνοι εξαιτίας της ανάπτυξης

Το παιδί σας μεγαλώνει, ψηλώνει και αναπτύσσεται! Μέσα στην ευχάριστη αυτή εξέλιξη, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως εμφανιστούν ενοχλητικοί πόνοι στα πόδια του παιδιού, που συνοδεύουν τη διαδικασία.

Η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην παιδική ηλικία μπορεί σε ορισμένες περιόδους να είναι πολύ έντονοι. Το μυοσκελετικό σύστημα των παιδιών αναγκάζεται να προσαρμοστεί πολλές φορές σε μεγάλες αλλαγές σε πολύ μικρό χρόνο κι έτσι η προσαρμογή του συνοδεύεται και από ενοχλητικούς πόνους.

Υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών περίπου 25 έως 40%, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, τα οποία κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, αναπτύσσουν πόνους σε σημεία όπως τα γόνατα, οι γοφοί και οι αστράγαλοι. Η ηλικία που είναι πιο πιθανό να παρατηρηθούν πόνοι είναι μεταξύ 3 και 5 ετών και αργότερα μεταξύ περίπου 8 και 12 ετών.

Τα περισσότερα παιδιά παραπονούνται για τέτοιους πόνους κυρίως το απόγευμα ή τη νύχτα, ενώ συνήθως ο πόνος εμφανίζεται ταυτόχρονα και στα δύο πόδια. Πολλές φορές, μια ημέρα έντονης φυσικής δραστηριότητας ίσως εντείνει το πρόβλημα.

Επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ή να περιγράφουν ικανοποιητικά το φαινόμενο δεν υπάρχουν , αλλά η εμπειρία λέει ότι αυτοί οι πόνοι είναι μια πραγματικότητα, ενώ σταδιακά εξασθενούν μόνοι τους και δεν προκαλούν καμίας μορφής προβλήματα στην υγεία του παιδιού.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε ένα παιδί με τέτοιου είδους πόνους. Δοκιμάστε ένα απαλό μασάζ στην περιοχή ή ένα ζεστό μπάνιο. Έχει αναφερθεί επίσης ότι βοηθούν οι διατάσεις των μυών, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, καθώς τα μικρότερα είναι δύσκολο να συνεργαστούν για να τις εκτελέσουν. Για να προχωρήσετε σε αναλγητικό, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Καλό είναι, βέβαια, να μην επαναπαύεστε και να αποδίδετε κάθε πόνο σε αυτό το φαινόμενο, ιδιαίτερα εάν ο πόνος υπάρχει σε ένα από τα δύο πόδια μόνο, εάν υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα στην περιοχή, πρήξιμο ή έντονος πόνος κατά το άγγιγμα, πιο έντονος πόνος κατά την κίνηση, περιορισμό εύρους κίνησης, πυρετός κτλ. Προτιμότερο είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 28 Μαΐου 2011