Αρχική σελίδα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών

Η επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών

Οι ζωολογικοί κήποι αποτελούν μια πολύ ευχάριστη και συναρπαστική βόλτα για πολλά παιδιά. Έχει αμφισβητηθεί, όμως, στο παρελθόν αν και κατά πόσο βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις για τα είδη του ζωικού βασιλείου, ενώ έχουν κατηγορηθεί αρκετά από οικολόγους και οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Αλήθεια, θα αποκτήσει περισσότερη περιβαλλοντική συνείδηση το παιδί σας έπειτα από μια επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο;

Ιδιαίτερα στην εποχή που τα περισσότερα παιδιά κατοικούν σε μια μεγαλούπολη και δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν συχνά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και με ζώα λίγο πιο άγνωστα από το σκύλο και τη γάτα (!), ο ζωολογικός κήπος αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για ψυχαγωγία, αλλά και εκπαίδευση.

Είναι γεγονός ότι στον ζωολογικό κήπο, τα ζώα δεν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ωστόσο, όλοι οι σύγχρονοι ζωολογικοί κήποι σέβονται πλέον απόλυτα τα φιλοξενούμενα είδη τους και επίσης φροντίζουν να εξασφαλίσουν στα ζώα όσο το δυνατόν πιο κοντινές συνθήκες στις φυσικές συνθήκες διαβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά βλέπουν τα ζώα μέσα σε ένα περιβάλλον φιλικό προς το κάθε ζώο, όπου μπορούν να το παρατηρήσουν και να δουν τη συμπεριφορά του. Με την παρέμβαση και αξιόλογων φορέων προστασίας των ζώων, οι εικόνες με κλουβιά και φυλακισμένα ζώα σε πολύ περιορισμένους χώρους και άθλιες συνθήκες διαβίωσης ανήκουν στις περισσότερες περιπτώσεις στο παρελθόν, ενώ οι προδιαγραφές για τους ζωολογικούς κήπους είναι πλέον αυστηρές προς όφελος των ζώων που φιλοξενούνται.

Μια ακόμη σημαντική προσφορά των ζωολογικών κήπων ή πάρκων σε όλο τον κόσμο, είναι ότι εκεί εξασφαλίζεται η επιβίωση, αλλά και η αναπαραγωγή ορισμένων ειδών, που τείνουν να εκλείψουν στο φυσικό περιβάλλον. Όσο κι αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την ελευθερία των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, ο ανθρώπινος παράγοντας έχει φέρει τη φύση σε τέτοιο σημείο, ώστε η αναπαραγωγή ορισμένων ειδών μέσα σε ζωολογικούς κήπους να είναι η μοναδική ελπίδα ώστε να μην εξαφανιστούν από το πρόσωπο της γης τα συγκεκριμένα είδη.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει με αριθμούς ότι η επιστημονική και περιβαλλοντική γνώση των παιδιών βελτιώνεται σημαντικά έπειτα από μια επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο και τονίζει τη θετική επίδραση ως προς την εκπαιδευτική αξία και την διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι τα παιδιά είναι εκείνα που θα κληθούν να προστατέψουν τον ταλαιπωρημένο μας πλανήτη μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ σε περισσότερα από 3.000 μαθητές ηλικίας 7 έως 14 ετών, έδειξε ότι περισσότερο από το 53% των παιδιών έδειξαν θετική αλλαγή συμπεριφοράς σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα και ζητήματα που αφορούν την εξαφάνιση ειδών, μετά από μια επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο. Το ποσοστό θετικής επίδρασης ήταν σχεδόν διπλάσιο, όταν η επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο συνοδεύτηκε από εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή περιήγηση του προσωπικού του κήπου.

Στην έρευνα, τα παιδιά έδειξαν να κατανοούν περισσότερο έννοιες όπως η εξαφάνιση ή η διατήρηση ειδών, ενώ όταν τους ζητήθηκε να ζωγραφίσουν ένα ζώο πριν και μετά την επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο, καταγράφηκε σημαντική διαφορά ως προς τις σωστές απεικονίσεις των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οπωσδήποτε, το ιδανικό είναι να φέρνουμε τα παιδιά μας κοντά στη φύση και την ελληνική ύπαιθρο και να γνωρίσουν εκεί όλα όσα μπορούν, όπως τα ζώα της φάρμας και το φυσικό περιβάλλον των αγρών και του δάσους. Εάν δεν είναι εύκολο αυτό, μια πολύ καλή εναλλακτική λύση που θα τα φέρει σε επαφή σε πιο παράξενα είδη ζώων είναι μια όμορφη εκδρομή στον ζωολογικό κήπο!

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 1 Ιουνίου 2011