Αρχική σελίδα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Νερό - πόσο είναι αρκετό;

Νερό - πόσο είναι αρκετό;

Πόσο νερό μας χρειάζεται, ιδιαίτερα στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού; Τι άλλο μπορείτε να πιείτε και πώς θα προφυλάξετε τα μικρά παιδιά από τον κίνδυνο αφυδάτωσης;

 

Το νερό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και αποτελεί περίπου το 55-60% του ανθρώπινου οργανισμού. Κάθε μέρα χάνουμε μια ποσότητα νερού μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και των εκκρίσεων, η οποία πρέπει να αναπληρώνεται για να διατηρούμαστε υγιείς. Ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τα βρέφη που θηλάζουν ή παίρνουν ξένο γάλα, δεν χρειάζονται επιπλέον νερό, αλλά ξεδιψούν με το γάλα τους. Τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας ξεδιψούν με το νερό, αλλά και με άλλα ροφήματα, όπως γάλα ή χυμούς.

 

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να μετράτε αυστηρά, καλό είναι να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Συνήθως, το αίσθημα της δίψας είναι ένα ασφαλές κριτήριο για ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά που δεν έχουν κάποιο ζήτημα υγείας.

Ωστόσο, οι ειδικοί κατέληξαν να μας μιλούν με ποσότητες, επειδή αρκετοί άνθρωποι ξεχνιούνται από τις ασχολίες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν καταναλώνουν νερό, όπως συμβαίνει και με τα παιδιά που ξεχνιούνται με το παιχνίδι!

Καλό είναι να πίνετε λίγες γουλιές νερό πού και πού και να προτείνετε το ίδιο και στα παιδιά σας, ιδιαίτερα όταν:

  • ο καιρός είναι υπερβολικά ζεστός
  • έχετε έντονη φυσική δραστηριότητα ή αθλείστε
  • είστε στην παραλία

 

Αφυδάτωση στα βρέφη και τα μικρά παιδιά

Τα βρέφη και τα μικρά παιδάκια δεν μπορούν να εκφράσουν με λέξεις το πώς νιώθουν, αλλά θα δείτε τη δυσφορία τους και θα πρέπει να παρατηρήσετε διάφορα σημάδια όπως τα παρακάτω.

 

Σημάδια ήπιας έως μέτριας αφυδάτωσης στα μικρά παιδιά μπορεί να είναι:

  • ασυνήθιστη νωθρότητα στο παιχνίδι
  • λιγότερο συχνή ενούρηση (για τα μωρά, λιγότερο από 5-6  πάνες το 24ωρο)
  • ξηροστομία
  • ασυνήθιστα λιγότερα δάκρυα στο κλάμα

Μην ξεχνάτε ότι αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από υπερβολική αποβολή υγρών σε περιπτώσεις, όπως διάρροια ή εμετός.

 

Σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης μπορεί να είναι:

  • έντονη αναστάτωση του βρέφους
  • υπνηλία και λήθαργος
  • ξηροφθαλμία
  • κρύα και αποχρωματισμένα άκρα
  • ζαρωμένη επιδερμίδα
  • ενούρηση μόνο μία ή δύο φορές την ημέρα

Σε κάθε περίπτωση που παρατηρείτε τα παραπάνω συμπτώματα ή υποψιάζεστε αφυδάτωση, συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρο.

 

Να δώσω ενεργειακό ποτό στο παιδί μου;

Άραγε, θα ξεδιψάσει καλύτερα ένα παιδί με ένα ενεργειακό ή ισοτονικό ποτό αντί για νερό;

Τα ενεργειακά ποτά και τα ισοτονικά αναψυκτικά απευθύνονται σε ανθρώπους που αθλούνται έντονα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, π.χ. συνεχές τρέξιμο για περισσότερο από 60 λεπτά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το νερό δεν είναι αρκετό, καθώς οι αθλητές αυτοί έχουν χάσει υπερβολική ποσότητα ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα και χρειάζονται άμεση αναπλήρωσή τους.

Τα περισσότερα παιδιά, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι που αθλούνται φυσιολογικά με ήπια έως μέτρια ένταση για λιγότερο από μία ώρα, δεν έχουν ανάγκη από τα ενεργειακά ποτά και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με το νερό. Οι επιπλέον θερμίδες που παρέχουν, καθώς περιέχουν ηλεκτρολύτες, μέταλλα, υδατάνθρακες, σάκχαρα και αρωματικές ύλες, είναι εντελώς περιττές για μια φυσιολογική δραστηριότητα.

Τα ενεργειακά ποτά, επίσης, περιέχουν διεγερτικές ουσίες απαγορευμένες για μικρές ηλικίες, όπως καφεΐνη ή ταυρίνη.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Ιουνίου 2011 του περιοδικού Pediatrics επισημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση σχετικά με αυτά τα προϊόντα και ότι γίνεται υπερκατανάλωσή τους ως αναψυκτικά, ενώ έχουν εντελώς διαφορετικό στόχο, δηλαδή να γίνεται παρέχουν άμεση ενυδάτωση μετά από έντονη άσκηση.

Γενικά, επισημαίνεται στους γονείς ότι η κύρια πηγή ενυδάτωσης θα πρέπει να είναι το νερό και ότι τα ενεργειακά και ισοτονικά ποτά δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως αναψυκτικά, ενώ εκτός από τα παραπάνω, προκαλούν παχυσαρκία και τερηδόνα.

 

Χρήσιμες συμβουλές

  • Έχετε πάντοτε μαζί σας μερικά μπουκαλάκια νερό και ακόμη καλύτερα ένα μικρό θερμός για να το διατηρείτε δροσερό. Αλλιώς, βάλτε από νωρίς ένα μπουκάλι στην κατάψυξη, ώστε να διαρκέσει για αρκετές ώρες στη ζέστη.
  • Ίσως η παραλία που θα επισκεφτείτε να μην έχει κοντά κάποιο περίπτερο ή κατάστημα, οπότε μην επαναπαύεστε ότι θα βρείτε εκεί τα υγρά που χρειάζεστε, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μαζί σας παιδιά.
  • Ένα μικρό ψυγειάκι θα σας εξυπηρετήσει πολύ, αφού θα μπορείτε να μεταφέρετε αρκετούς χυμούς και φρούτα για να διαρκέσουν όλη την ημέρα στην παραλία.
  • Φωνάζετε τα παιδιά συχνά για να ρουφήξουν μια-δυο γουλιές νερό και κάνετε κι εσείς το ίδιο.
  • Καλύτερα να μην καταναλώσετε γάλα, συσκευασμένους χυμούς ή αναψυκτικά που εκτέθηκαν σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες όσο βρισκόσασταν στην παραλία.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 9 Ιουνίου 2011