Αρχική σελίδα Οικογένεια Ταξίδι & Διακοπές Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας

Από απλές περιστάσεις που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητα μέχρι και επείγουσες καταστάσεις που δυστυχώς μπορεί να αντιμετωπίσετε, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε βασικά στοιχεία για την υγεία του παιδιού ή του μωρού σας και να μπορείτε να απαντήσετε απ’ έξω και άμεσα σε ορισμένες ερωτήσεις του ιατρικού προσωπικού. 

Σαφώς και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού ή του μωρού αποτελεί ένα επαρκές αρχείο του ιατρικού ιστορικού του παιδιού, όπως και τυχόν αρχείο ιατρικών εξετάσεων που μπορεί να κρατάτε σε κάποιο σημείο του σπιτιού.

Όμως, υπάρχουν πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε κάθε στιγμή σχετικά με την κατάσταση υγείας του παιδιού σας. Αυτές οι πληροφορίες πιθανότατα να σας χρειαστούν σε μια κατάσταση ανάγκης και να έχουν ιδιαίτερη σημασία. Θα διευκολύνουν πολύ το ιατρικό προσωπικό, όπως γιατρούς ή νοσοκόμες, που θα κληθούν να βοηθήσουν το παιδί σας, θα βοηθήσουν για μια πιο γρήγορη και πιο ακριβή διάγνωση, πράγμα που είναι πολύ χρήσιμο σε επείγουσες καταστάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η γνώση τέτοιων στοιχείων βοηθά να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως στην περίπτωση των αλλεργιών.

Σημαντικό είναι, επίσης, να γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες τόσο η μαμά, όσο και ο μπαμπάς, αφού σε μια περίσταση μπορεί να μην συνοδεύει το παιδί η μαμά που π.χ. ίσως έχει αναλάβει περισσότερο το κομμάτι των επισκέψεων στο γιατρό ή τη χορήγηση φαρμάκων (ή το αντίστροφο).

 

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε;

 

Εάν το παιδί παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να γνωρίζετε εάν το παιδί λαμβάνει κάποια φάρμακα και ποιά είναι αυτά, δηλαδή το όνομα του φαρμάκου και τη δοσολογία. Ακόμη και το πιο απλό φάρμακο μπορεί να σημαίνει αρκετά για ένα γιατρό, αφού δεν επιτρέπεται να χορηγούνται ταυτόχρονα ορισμένες ουσίες. Θα πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε πότε το παιδί πήρε την τελευταία δόση του φαρμάκου.

Σημαντικό είναι, επίσης, να γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες τόσο η μαμά, όσο και ο μπαμπάς, αφού σε μια περίσταση μπορεί να μην παρευρίσκεται η μαμά που π.χ. έχει αναλάβει περισσότερο το κομμάτι των επισκέψεων στο γιατρό ή τη χορήγηση φαρμάκων.

 

Εάν το παιδί έχει αλλεργίες. Οπωσδήποτε θα πρέπει να γνωρίζετε εάν το παιδί έχει εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργίες σε φαρμακευτικές ουσίες ή αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα εντόμων ή σε ορισμένες τροφές.

 

Εάν το παιδί έχει εγχειριστεί ή νοσηλευτεί. Θα πρέπει να μπορείτε να αναφέρετε με συντομία πληροφορίες που αφορούν σε τυχόν επέμβαση ή νοσηλεία του παιδιού ή του μωρού στο παρελθόν, καθώς και τους λόγους νοσηλείας.

 

Εάν το παιδί πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα. Είναι αυτονόητο ότι εάν το παιδί έχει διαγνωστεί με κάποιο χρόνιο νόσημα, όπως διαβήτης, άσθμα, επιληπτικό επεισόδιο ή οποιαδήποτε χρόνια δυσλειτουργία ή ειδική ανάγκη, θα πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στο ιατρικό προσωπικό. Στις παραπάνω περιπτώσεις, άλλωστε, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται να έχετε μαζί σας ή σε προσβάσιμο μέρος στο σπίτι τα σχετικά ιατρικά αρχεία. 

 

Ως συμπλήρωμα για τα παραπάνω, είναι συχνά πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε το βάρος του παιδιού σας, έστω κατά προσέγγιση, καθώς αυτός είναι ο βασικότερος παράγοντας που συνήθως καθορίζει τις δοσολογίες φαρμακευτικών ουσιών.

 

Σε κάθε περίπτωση, κρατάτε σε φάκελο όλα τα ιατρικά αρχεία του κάθε παιδιού σας, το βιβλιάριο υγείας του, ιατρικές εξετάσεις, γνωματεύσεις και οποιοδήποτε σχετικό υλικό. Είναι πολύ χρήσιμο, ακόμη και  όταν κάνετε την τακτική επίσκεψη στον παιδίατρο, να τα έχετε όλα μαζί σας για μια πλήρη ιατρική εικόνα του παιδιού.