Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών Μαμά, θέλω πάλι γλυκάκι!

Μαμά, θέλω πάλι γλυκάκι!

Τι γίνεται όταν έχετε ένα πιτσιρίκι που… λατρεύει τα γλυκά; Ακόμη κι αν δεν έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια παχυσαρκίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάλετε κάποια όρια στην κατανάλωση των γλυκών και της ζάχαρης στην κρίσιμη αυτή ηλικία.

 

Είναι πλέον γνωστό ότι η παχυσαρκία έχει πάρει στις αναπτυγμένες χώρες διαστάσεις επιδημίας και σχετίζεται με ένα σωρό προβλήματα υγείας, ενώ πολύ μεγάλα είναι τα ποσοστά διαβήτη τύπου ΙΙ, αλλά και των ποσοστών ατόμων που βρίσκονται σε προ-διαβητικό στάδιο. Η διατροφή στην παιδική ηλικία, η παιδική παχυσαρκία και οι διατροφικές συνήθειες είναι πια γνωστό ότι αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την κατάσταση της υγείας στην ενήλικη ζωή.

Οπωσδήποτε έχετε ακούσει ένα σωρό αφορισμούς για τη ζάχαρη, η οποία περιέχει μόνο θερμίδες, χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό. Δυστυχώς, αληθεύει ότι η ζάχαρη και συγκεκριμένα η κατεργασμένη λευκή ζάχαρη, δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στο παιδί σας. Επίσης, ο συνδυασμός μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και λίπους, που χαρακτηρίζει τα περισσότερα γλυκά, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τον οργανισμό, καθώς σημαίνει μεγάλη απορρόφηση λίπους και συσσώρευσής του στον οργανισμό.

 

Το γλυκό δεν είναι φαγητό!

Καταρχήν, σε καμία περίπτωση μην αντικαθιστάτε γεύματα φαγητού με γλυκό. Εξηγήστε ξεκάθαρα στο παιδί σας ότι το γλυκό δεν είναι φαγητό, γι’ αυτό και το λένε έτσι! Αυτό σημαίνει ότι το γλυκό είναι ένα συμπλήρωμα, μια όμορφη πινελιά στη διατροφή μας, που καταναλώνουμε σε μικρές και ελεγχόμενες ποσότητες. Αλλά στην πραγματικότητα δεν μας τρέφει, απλά μας ευχαριστεί.

 

Γλυκά ναι, αλλά με μέτρο

Όπως με καθετί στη ζωή, έτσι και με τα γλυκά θα πρέπει να θέσετε κάποια όρια στα παιδιά σας σχετικά με τη συχνότητα και την ποσότητα που θα καταναλώνουν. Καθιερώστε πιο ελεύθερες ημέρες τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές και περιορίστε την καθημερινή κατανάλωση των γλυκών, π.χ. σε μια μικρή ποσότητα το απόγευμα. Έχετε στο μυαλό σας ότι η ποσότητες που θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα στον κύκλο της ημέρας και της εβδομάδας θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και σε καμία περίπτωση απεριόριστες!

Δώστε σημασία και στις ποσότητες. Πολλές φορές οι μερίδες ή οι συσκευασίες γλυκών είναι υπερβολικά μεγάλες, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Μικρή ποσότητα γλυκού μπορεί να ικανοποιήσει με επιτυχία την ανάγκη για γλυκό. Δεν υπάρχει λόγος να φάει το παιδί σας ολόκληρο τον πύραυλο παγωτό, επειδή έτσι είναι η συσκευασία! Μπορείτε να έχετε χύμα παγωτό (ακόμα καλύτερα να φτιάξετε σπιτικό) και να τρώει μια μικρή μπάλα κάθε φορά.

 

Γλυκό, αλλά τι γλυκό;

Για την καθημερινή κατανάλωση γλυκού, εφόσον το πιτσιρίκι σας το έχει συνηθίσει, μπορείτε να προτείνετε μικρές ποσότητες από σπιτικά γλυκά. Προτιμήστε π.χ. γλυκά κουταλιού, τα οποία περιέχουν αρκετή ζάχαρη, αλλά σχεδόν καθόλου λίπη. Φτιάξτε σπιτικό κέικ και χρησιμοποιήστε λιγότερες ποσότητες βουτύρου και ζάχαρης, από όσο αναφέρει η συνταγή. Έτσι, χωρίς να χάσετε πολλά στη γεύση, αμέσως κάνετε το κάθε κομμάτι πολύ πιο ελαφρύ.

Θυμηθείτε ότι η ανάγκη για γλυκιά γεύση μπορεί να ικανοποιηθεί και από άλλα τρόφιμα, όπως από τα φυσικά σάκχαρα φρούτων. Προτείνετε αντί για γλυκό, γλυκά σνακ από φρούτα, με τη μορφή μιλκ σέικ ή smoothie ή ακόμα και ένα σοκολατένιο γάλα, με κακάο και μέλι. Δοκιμάστε να προσφέρετε αντί για γλυκό λίγο γιαούρτι με τριμμένο μπισκότο ή ξηρούς καρπούς με μέλι ή μια φρουτοσαλάτα με μέλι και σταφίδες. Άλλες καλές επιλογές είναι μια μπάρα δημητριακών, παστέλι, γλυκά κουταλιού και ζελέ με φρούτα.

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι όποτε μπορείτε. Προτιμήστε μπισκότα, που μπορείτε να βρείτε και ολικής άλεσης, που περιέχουν λίγα θρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες και σχετικά με άλλα γλυκά, όπως πάστες, πολύ λιγότερα λίπη.

Προσοχή στα συσκευασμένα παγωτά το καλοκαίρι, που είναι γεμάτα ζάχαρη και λίπη με πολλές άχρηστες θερμίδες! Βάλτε μέτρο στην κατανάλωσή τους και προτιμήστε σπιτικό παγωτό και γρανίτες όποτε έχετε τη δυνατότητα.

 

Οικογενειακή υπόθεση

Όπως σε όλα τα ζητήματα αγωγής του παιδιού, μεγαλύτερη επιτυχία θα έχετε εάν όλη η οικογένεια εφαρμόζει όσα διδάσκετε. Δηλαδή, θα βοηθήσει πολύ εάν τα γλυκά είναι λιγοστά μέσα στα ντουλάπια και το ψυγείο του σπιτιού και εάν όλοι εφαρμόζουν ένα μέτρο στην κατανάλωσή τους.

 

Φυσική άσκηση!

Λάβετε υπόψη τη φυσική δραστηριότητα του παιδιού. Οπωσδήποτε, ένα παιδί που έχει έντονη φυσική δραστηριότητα, έχει περισσότερα περιθώρια να καταναλώσει και ένα γλυκό παραπάνω και συχνά έχει ανάγκη από επιπλέον υδατάνθρακες και γλυκόζη. Αντίθετα, εάν το παιδί σας δεν γυμνάζεται συστηματικά, η φυσική του δραστηριότητα είναι περιορισμένη  και το αγαπημένο του χόμπι είναι να στέκεται ακίνητο μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, σίγουρα ο τρόπος ζωής του δεν επιτρέπει πολλές «παρατυπίες» στη διατροφή του χωρίς συνέπειες.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 23 Ιουνίου 2011