Αρχική σελίδα Οικογένεια Ταξίδι & Διακοπές Πώς και γιατί να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν βιβλία το καλοκαίρι!

Πώς και γιατί να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν βιβλία το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι ίσως είναι η εποχή για να αποδείξετε στο πιτσιρίκι σας ότι τα βιβλία δεν θυμίζουν πάντα σχολείο και υποχρεώσεις! Φυσικά, το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που όλοι ευχόμαστε τα παιδιά να έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα, που τόσο στερούνται το χειμώνα με το φορτωμένο τους πρόγραμμα, ωστόσο, πάντα θα υπάρχει λίγος χρόνος που μια ήρεμη δραστηριότητα είναι απαραίτητη και ευχάριστη.

Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, όμως το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να εμπνεύσετε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων. Αυτό, επειδή δεν θα αποτελεί για εκείνο υποχρέωση, δεν θα συνδέεται με εργασίες και επειδή θα έχει στη διάθεσή του αγαπημένα βιβλία που θα διαλέξει εκείνο! Ξεκαθαρίστε του ότι δεν είναι κάτι υποχρεωτικό, αλλά ότι είναι απλώς μια πρόταση για να περάσει ευχάριστα κάποιες ήρεμες στιγμές.

 

Γιατί να ενθαρρύνετε το διάβασμα το καλοκαίρι

  • Γιατί καλό είναι το παιδί σας να μην ξεχάσει πώς είναι τα βιβλία και τα γράμματα μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες διακοπών!
  • Γιατί θα το φέρετε σε επαφή με βιβλία που θα είναι σύμφωνα με το γούστο του, που μπορεί να διαλέξει εκείνο και δεν θα θυμίζουν τα βιβλία του σχολείου!
  • Γιατί θα έχουν μια επιλογή για μια ήπια ευχάριστη δραστηριότητα λίγα λεπτά την ημέρα ή πριν κοιμηθούν!

 

Πώς θα διαλέξετε βιβλία που θα «τραβήξουν» τα παιδιά σας

  • Επισκεφτείτε με τα παιδιά ένα βιβλιοπωλείο και ενθαρρύνετέ τα να επιλέξουν μόνα τους τα βιβλία που τους αρέσουν. Υπάρχουν όμορφα βιβλία, αλλά και βιβλία διαδραστικά, με δραστηριότητες και με αγαπημένους γνωστούς ήρωες των παιδιών.
  • Χαρίστε τους βιβλία με θέμα τη θάλασσα, το καλοκαίρι, καλοκαιρινές περιπέτειες, τα αγαπημένα χόμπι τους, ακόμα και σχετικά με το μέρος που θα επισκεφτείτε για διακοπές!
  • Φροντίστε φυσικά να είναι πάντοτε κατάλληλα για την ηλικία τους, ώστε ούτε να βαρεθούν, ούτε να συναντούν δυσκολίες. Ρωτήστε τη δασκάλα, που πιθανότατα έχει στη διάθεσή της μια λίστα προτεινόμενων τίτλων κατάλληλους για τη φάση που βρίσκεται το παιδί σας.

 

Βάλτε στις βαλίτσες σας βιβλία, εκτός από ρούχα, και μη δίνετε σημασία στην ποσότητα, αυτό που έχει σημασία είναι να έχουν τα παιδιά αυτή την επιλογή και να ασχοληθούν λιγάκι με ευχαρίστηση. Σκεφτείτε πως ακόμη και το διάβασμα ενός μόνο εξωσχολικού βιβλίου μπορεί να είναι μεγάλη επιτυχία για ένα παιδί στις διακοπές!

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 16 Ιουνίου 2011 

Διαβάστε επίσης...