Αρχική σελίδα Οικογένεια Ταξίδι & Διακοπές Περιβαλλοντικές δραστηριότητες για εκδρομή στο βουνό

Περιβαλλοντικές δραστηριότητες για εκδρομή στο βουνό

Το καλοκαιρινό «μενού» της οικογένειας συχνά περιλαμβάνει εκδρομές στη φύση, αφού ο καιρός είναι ιδανικός και οι γονείς βρίσκουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στα παιδιά τους και στις οικογενειακές στιγμές. Σε περίπτωση που ο προορισμός σας είναι το βουνό ή ακόμη και κάποιο άλσος ή μεγάλο πάρκο, σκεφτήκαμε για εσάς μερικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να έρθουν σε πιο στενή επαφή με τη φύση, κάτι που στερούνται πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε, αφού μεγαλώνουν ανάμεσα στο τσιμέντο.

 

Η πρώτη εντύπωση: πείτε στα παιδιά να παρατηρήσουν γύρω τους και να περιγράψουν το περιβάλλον. Ενθαρρύνετέ τα να περιγράψουν την γενική εικόνα γύρω τους, για να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το φυσικό περιβάλλον που τα περιστοιχίζει. Βρείτε διαφορές και ομοιότητες με το περιβάλλον της πόλης και πλεονεκτήματα.

 

Στείλτε τα στον γύρω χώρο για να μαζέψουν όσα διαφορετικά φύλλα και λουλούδια βρουν (προσοχή στις τσουκνίδες!). Θα τους αρέσει πολύ να γίνουν μικροί εξερευνητές. Αφού σας τα φέρουν, βάλτε τα μπροστά σας και παρατηρήστε μαζί τις διαφορές και τις ομοιότητες. Ονομάστε όσα γνωρίζετε. Μετά μπορείτε να τα πάρετε στο σπίτι για να τα αποξηράνετε και τα παιδιά θα έχουν το δικό τους βοτανολόγιο! Μπορείτε να τα μεταφέρετε σε σακουλάκι και όταν πάτε σπίτι να τα βάλετε ανάμεσα στις σελίδες ενός χοντρού βιβλίου, π.χ. σε έναν τηλεφωνικό κατάλογο, μέχρι να αποξηρανθούν. Έτσι, μετά θα τα κολλήσετε σε ένα τετράδιο ή σε μπλοκ γράφοντας τα ονόματά τους.

 

Επιστρατεύστε τις αισθήσεις των παιδιών, όραση, ακοή και όσφρηση. Είναι πολύ σημαντικό όλες οι αισθήσεις των παιδιών να λάβουν τα μηνύματα της, αρκετά άγνωστης για αυτά, φύσης. Πείτε τους να παρατηρήσουν και να περιγράψουν τα χρώματα γύρω τους για να διαπιστώσουν πόσες πολλές αποχρώσεις του πράσινου υπάρχουν. Μπορείτε να τους ζητήσετε να κλείσουν τα μάτια και να προσπαθήσουν να ακούσουν τους διαφορετικούς ήχους, τα πουλιά, το θρόισμα των φύλλων, κτλ. Και φυσικά, να μυρίσουν τις μυρωδιές της φύσης!

 

Παρατηρήστε από κοντά τα δέντρα και τους θάμνους. Δείξτε τους τη διαφορά των θάμνων από τα δέντρα. Παρατηρήστε πώς μεγαλώνουν και το διαφορετικό σχήμα που παίρνουν. Πλησιάστε κοντά σε ένα δέντρο και παρατηρήστε τον κορμό του, δείξτε τους τον φλοιό και αγγίξτε τον.

 

Εντομολογία! Δείτε πόσα πολλά και διαφορετικά έντομα υπάρχουν γύρω, στα δέντρα ή στο χώμα. Εξηγήστε στα παιδιά πως άλλα πετούν και άλλα όχι. Δείξτε τα πιο γνωστά που θα συναντήσετε, όπως μυρμήγκια (σε διάφορα μεγέθη), πασχαλίτσες, σκαθαράκια, μέλισσες, τζιτζίκια κτλ.

 

Ζωγραφική! Τι πιο ωραίο από το να αποτυπώσουν στο χαρτί, με τα δικά τους μάτια, όσα βλέπουν γύρω τους; Δώστε τους τα απαραίτητα, μπλοκ και χρώματα, για να ζωγραφίσουν το τοπίο και να έχουν ένα όμορφο αναμνηστικό από την οικογενειακή εκδρομή στη φύση!

  

Μια ακόμη καλή ιδέα είναι να φωτογραφίζετε τα έντομα και τα διάφορα φυτά και δέντρα για να φτιάξετε στο τέλος ένα όμορφο άλμπουμ. Θυμηθείτε πως το σημαντικότερο «μάθημα» της εκδρομής θα είναι να μαζέψετε όλα τα σκουπίδια σας πριν φύγετε, για να αφήσετε καθαρή τη φύση πίσω σας. Ελπίζουμε οι παραπάνω δραστηριότητες να φέρουν τα παιδιά σας πιο κοντά στη φύση και σε εσάς.

 

 

Καλή διασκέδαση!

Διαβάστε επίσης...