Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Ναυτία στο αυτοκίνητο

Ναυτία στο αυτοκίνητο

Ορισμένα παιδιά αισθάνονται δυσάρεστα ή «ανακατεύονται», όπως λέμε, όταν ταξιδεύουν με αυτοκίνητο. Πώς μπορείτε να προλάβετε τη ναυτία, να ανακουφίσετε τα πιτσιρίκια σας και να κάνετε ένα όμορφο ταξίδι;

Συνήθως αυτό δεν εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, αλλά σε μεγαλύτερα παιδιά. Η ναυτία οφείλεται στην πραγματικότητα σε σύγχυση των ερεθισμάτων που δέχεται ο εγκέφαλος, καθώς δέχεται διαφορετικό σήμα από το οπτικό νεύρο (ακινησίας), ενώ ο λαβύρινθος στο εσωτερικό αυτί που είναι υπεύθυνος για την αίσθηση κίνησης στο χώρο και της ισορροπίας, δέχεται διαφορετικά μηνύματα (κίνησης).

Μπορείτε να προλάβετε τη ναυτία των μικρών ταξιδιωτών, λαμβάνοντας ορισμένα μέτρα:

  • Προτιμήστε να ταξιδέψετε τις ώρες που κανονικά τα παιδιά κοιμούνται, ώστε σε μεγάλο μέρος του ταξιδιού τους να κοιμούνται.
  • Δώστε στο παιδί να φάει ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον μία ώρα πριν ξεκινήσει το ταξίδι. Φροντίστε το γεύμα του πριν, όσο και στη διάρκεια του ταξιδιού (αν μπορεί να φάει) να είναι σχετικά στεγνό, χωρίς πολλά υγρά. Εάν γνωρίζετε από πριν ότι το παιδί έχει έντονη ναυτία, αποφύγετε το γάλα! Δώστε π.χ.  φρυγανιές, κασέρι, μπισκότα, μπανάνα κτλ. Θυμηθείτε: ούτε άδειο, ούτε βαρύ στομάχι!
  • Μην αφήνετε τα παιδιά που έχουν ναυτία να διαβάζουν ή να κοιτάζουν χαμηλά σε κάποιο παιχνίδι όσο ταξιδεύετε! Η ναυτία θα εμφανιστεί άμεσα! Πείτε στα παιδιά να κοιτάζουν μπροστά ή να κλείσουν τα μάτια για να χαλαρώσουν.
  • Προτιμήστε τη μεσαία θέση για το καρεκλάκι του παιδιού, ώστε να κοιτάζει μπροστά. Ο εγκέφαλος συντονίζεται καλύτερα με τα όργανα ισορροπίας όταν κοιτάζουμε στη φορά της κίνησης.
  • Αφήστε λίγο ανοιχτά τα παράθυρα για καθαρό αέρα. Η ζέστη και οι μυρωδιές χειροτερεύουν τα πράγματα…
  • Έχετε πρόχειρα λίγα σακουλάκια για ώρα ανάγκης, αλλά προσπαθήστε να προλάβετε τον εμετό με κάποια στάση.
  • Οδηγείτε ομαλά, χωρίς απότομα φρεναρίσματα.
  • Εάν ξέρετε το πρόβλημα από πριν, μπορείτε να δώσετε στο παιδί τσίχλα δραμαμίνης μισή ώρα πριν το ταξίδι. Προσοχή, είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 2 ετών! Συμβουλευτείτε σε κάθε περίπτωση τον παιδίατρό σας!
  • Σε δύσκολες καταστάσεις, βρέξτε ένα πανάκι με δροσερό νερό και βάλτε το στο μέτωπο του παιδιού.
  • Οι συχνές στάσεις, όταν το παιδί νιώθει δυσάρεστα, βοηθούν πολύ.

Τα παραπάνω ισχύουν το ίδιο και για ταξίδια με τρένο ή και αεροπλάνο.  Το ευχάριστο είναι ότι το φαινόμενο είναι εντελώς παροδικό και μόλις το παιδί κατεβεί από το αυτοκίνητο, συνέρχεται πολύ γρήγορα.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 14 Ιουνίου 2011

Διαβάστε επίσης...