Αρχική σελίδα Οικογένεια Σπίτι Ανακύκλωση στο σπίτι

Ανακύκλωση στο σπίτι

Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία και έχουμε εξοικειωθεί πλέον με αυτή. Ωστόσο, όσο νωρίτερα καλλιεργήσουμε στα παιδιά την οικολογική συνείδηση, τόσο πιο βαθιά θα του εντυπωθεί ο σεβασμός και η αγάπη προς το περιβάλλον.

 

Τι σημαίνει ανακύκλωση;

Ακόμα και σε ένα μικρό παιδί μπορούμε με απλά λόγια να εξηγήσουμε τι σημαίνει  ανακύκλωση. Μπορούμε, για παράδειγμα, να του πούμε ότι κάποια αντικείμενα που είναι σκουπίδια, τα πετάμε σε ειδικούς κάδους και από εκεί σε ειδικά εργοστάσια με μια επεξεργασία, χρησιμοποιούμε ξανά τα ίδια ή κάποια από τα τμήματά τους.

Μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί για την ανακύκλωση χαρτιού και να του δείξετε πώς είναι το ανακυκλωμένο χαρτί, καθώς υπάρχουν τέτοια τετράδια ή μπλοκ στα περισσότερα βιβλιοπωλεία.

 

Γιατί είναι σημαντική η ανακύκλωση;

Μπορούμε να εξηγήσουμε στα μικρά παιδιά με απλά παραδείγματα, γιατί ωφελεί τόσο πολύ η ανακύκλωση. Αν χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα του χαρτιού, εξηγούμε ότι το χαρτί παράγεται από το ξύλο των δέντρων και πως όταν χρησιμοποιούμε παλιό χαρτί και φτιάχνουμε νέο, έτσι θα κοπούν λιγότερα δέντρα από τα δάση και «τα πουλάκια δεν θα μείνουν χωρίς σπίτι». Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να πούμε περισσότερα για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

 

Τι ανακυκλώνουμε;

Στο σπίτι μπορούμε να συλλέγουμε για ανακύκλωση χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, συσκευασίες Τετραπάκ, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. Όλα αυτά τα αντικείμενα, δεν τα πετάμε στους κάδους σκουπιδιών, αλλά σε ειδικούς κάδους.

 

Πού πετάμε τα αντικείμενα για ανακύκλωση;

Στους μπλε κάδους που βρίσκονται στους περισσότερους δήμους, πετάμε αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί και πλαστικό. Σε διάφορα σημεία ίσως βρούμε κίτρινους κάδους, οι οποίοι είναι αποκλειστικά για χαρτί. Επίσης, υπάρχουν χώροι συλλογής αντικειμένων για ανακύκλωση ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που προσφέρουν ένα συμβολικό αντίτιμο ή αντάλλαγμα όταν ανακυκλώνετε εκεί αντικείμενα, συνήθως αλουμινένια κουτάκια ή μπουκάλια.

 

Σε διάφορα καταστήματα, επίσης, θα βρείτε ειδικά κυλινδρικά δοχεία για την ανακύκλωση μπαταριών, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί όταν οι μπαταρίες καταλήξουν στις χωματερές, απελευθερώνουν πολύ τοξικές ουσίες στο περιβάλλον. Και μεγάλα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, συνήθως δέχονται τις παλιές ή χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές σας , ώστε να τις παραδώσουν για ανακύκλωση.

 

Πώς τα μαζεύουμε στο σπίτι;

Ιδανικό θα ήταν να συγκεντρώνουμε χωριστά σε σακούλες τα διάφορα είδη, όπως μία σακούλα για χαρτί, μία για πλαστικό, μία για αλουμίνιο κτλ. Επειδή συνήθως, όμως, δεν υπάρχει επαρκής χώρος, είναι αρκετό να έχετε δύο σακούλες ή κάδους για απορρίμματα: έναν για τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται και έναν για τα σκουπίδια για ανακύκλωση, που θα πετάξετε στους αντίστοιχους κάδους αποκομιδής.

 

Κάντε την ανακύκλωση παιχνίδι!

Πώς μπορείτε να κάνετε την ανακύκλωση οικογενειακή υπόθεση και έτσι να βοηθήσετε το περιβάλλον, ενώ διασκεδάζετε; Σας δίνουμε μερικές ιδέες:

 

• Διαλέξτε διαφορετικό χρώμα τσάντας ή κάδου για τα σκουπίδια για ανακύκλωση (συνήθως χρησιμοποιείται το μπλε χρώμα). Έτσι, ακόμα και τα πιο μικρά παιδάκια θα ξέρουν πού να πετάξουν τα χαρτιά από τη χαρτοκοπτική τους, ώστε αυτά να ανακυκλωθούν.

• Κάθε φορά που θα γεμίζει η σακούλα για την ανακύκλωση, θα κερδίζετε ένα βραβείο, π.χ. θα φουσκώνετε ένα μπαλόνι, θα χαρίζετε ένα αυτοκολλητάκι ή κάτι παρόμοιο.

• Πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά στον πλησιέστερο κάδο ανακύκλωσης για να πετάξετε τη σακούλα και πανηγυρίστε το!

• Μπορείτε να ορίσετε και ένα βραβείο για κάθε 10 σακούλες που πετάξατε στον κάδο ανακύκλωσης!

 

Με τα παραπάνω κολπάκια, δίνετε ένα κίνητρο στα παιδιά και σταδιακά ενισχύετε τη συνήθεια αυτή, ώστε να τους γίνει αυτονόητο όσο μεγαλώνουν. Και μην ξεχνάτε, ότι το να μάθουν να σέβονται και να αγαπούν το περιβάλλον θα κάνει τη δική τους ζωή καλύτερη.

 

 

Συνεργάστηκε η κ. Ευτυχία Καλοχαιρέτη, παιδαγωγός

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 4 Οκτωβρίου 2010