Αρχική σελίδα Οικογένεια Σχέσεις Μιλώντας στα παιδιά για τα χρήματα - 5 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Μιλώντας στα παιδιά για τα χρήματα - 5 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Το ζήτημα των χρημάτων είναι πάντα ένα από αυτά που προβληματίζουν τους γονείς, οι οποίοι δεν είναι βέβαιοι τι μπορεί να καταλάβει ένα παιδί μικρής ηλικίας. Πολλές φορές είναι ένα θέμα που κάνει και τους ίδιους τους ενήλικες να νιώθουν άβολα, οπότε ο χειρισμός είναι ακόμη πιο δύσκολος.  Σε μια εποχή που το χρήμα καθορίζει κατά πολύ τις ζωές όλων, αλλά χαρακτηρίζεται επίσης από οικονομική κρίση και ανακατατάξεις, υπάρχουν 5 σημεία που θα πρέπει να έχετε πάντοτε υπόψη σας όταν μιλήσετε στο παιδί σας για τα χρήματα.

 

Μιλήστε ανοιχτά για τα χρήματα

Τα χρήματα, ακόμη και για τα πολύ μικρά παιδάκια, δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα «ταμπού». Εάν προκύψει ή εάν σας ρωτήσουν κάτι σχετικό, π.χ. τι κάνετε στο ταμείο, τι είναι αυτό που κρατάτε (το πορτοφόλι) ή αυτά τα χαρτάκια (χαρτονομίσματα) ή γιατί δεν αγοράζετε περισσότερα πράγματα, μη διστάσετε να τους απαντήσετε με απλά λόγια, συσχετίζοντας τα χρήματα με την απόκτηση των αγαθών. Το πόσο αναλυτικοί θα είστε, θα σας οδηγήσει το ίδιο το παιδί σας με τις ερωτήσεις του. Απαντήστε με μια απλή πρόταση και εμβαθύνετε ένα βήμα κάθε φορά που το μικρό σας συνεχίζει τις ερωτήσεις.

 

Να είστε ειλικρινείς

Μη διστάσετε να πείτε «δεν έχουμε αρκετά χρήματα» όταν σας ζητήσουν τα παιδιά ένα καινούριο παιχνίδι. Στα μεγαλύτερα παιδιά που θα σας φέρουν τον αντίλογο, π.χ. να πάρουμε λεφτά από την τράπεζα, μπορείτε να ιεραρχήσετε τα αγαθά που αγοράζετε, εξηγώντας ότι πρώτα αγοράζουμε τα απολύτως απαραίτητα, όπως τρόφιμα, γάλα κτλ., μετά πληρώνουμε τους απαραίτητους λογαριασμούς για να έχουμε ρεύμα, νερό κτλ. και μετά από όλα αυτά όσα χρήματα μας περισσεύουν τα αφιερώνουμε σε πράγματα που μας αρέσουν.

Τα παιδιά, όσο μικρά κι αν είναι, σύντομα θα καταλάβουν ότι τους αφιερώνετε μέρος των χρημάτων σας για κάτι που τους αρέσει και δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο το ποσό αυτό για να το εκτιμήσουν. Περισσότερο αγχωνόμαστε εμείς οι μεγάλοι, που έχουμε και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τα χρήματα και την ποσότητά τους. Τα μικρά παιδιά μπορούν να χαρούν με μικρά και πιο απλά πράγματα στη ζωή.

 

Μη νιώθετε άσχημα εάν δεν μπορείτε να τους διαθέσετε πολλά χρήματα

Ενδεχομένως να μην μπορείτε πλέον να διαθέσετε αρκετά χρήματα για τα παιδιά σας ή έστω όσα θα θέλατε. Εφόσον τους εξασφαλίζετε μια αξιοπρεπή διαβίωση και δεν σας λείπουν τα βασικά αγαθά, μη νιώθετε τύψεις και κυρίως μην είστε θλιμμένοι γι’ αυτό. Τα παιδιά δεν έχουν ακόμη τη στενή σχέση με τα χρήματα που έχουν οι ενήλικες και είναι εύπλαστα, ώστε να μάθουν να μην τα χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένα και να διασκεδάζουν. Εάν δείχνετε εσείς ήρεμοι, το ίδιο ήρεμα θα είναι και τα παιδιά σας.

Πηγαίνετε σε ένα κατάστημα παιχνιδιών, όπου υπάρχουν παιχνίδια για όλα τα πορτοφόλια και προτείνετε παιχνίδια που ταιριάζουν στον προϋπολογισμό σας. Αγοράστε τα με το χαμόγελο στα χείλη, χωρίς να σας ενδιαφέρει τι δεν μπορείτε να αγοράσετε.

 

Αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλους και τη γκρίνια για τα οικονομικά σας

Δεν βοηθάτε καθόλου τον εαυτό σας, ούτε τα παιδιά όταν νιώθετε άσχημα για την οικονομική σας κατάσταση και συγκρίνετε με άλλους που έχουν περισσότερα χρήματα. Στο μυαλό των μικρών παιδιών δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη τέτοιου είδους αξίες και συγκρίσεις. Όταν μεγαλώνοντας ζήσουν κάτι παρόμοιο στο σχολείο, ο ρόλος σας θα είναι να τους εξηγήσετε ότι η οικονομική κατάσταση του καθενός δεν προσδιορίζει την αξία του ως ανθρώπου, ούτε εξασφαλίζουν τον σεβασμό από τους άλλους.

 

Εμπνεύστε άλλες αξίες

Αντισταθμίστε την αξία του χρήματος με τον τρόπο που παρουσιάζεται στην εποχή μας και εμπνεύστε στα παιδιά αξίες, όπως η εντιμότητα, η αισιοδοξία, η προσπάθεια, η εργατικότητα, η γενναιοδωρία κ.α. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας ότι τα χρήματα δεν κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο και το κυριότερο, δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 2 Ιουνίου 2011

Διαβάστε επίσης...