Αρχική σελίδα Οικογένεια Σπίτι Το Βρεφικό Δωμάτιο

Το Βρεφικό Δωμάτιο

Οι περισσότεροι γονείς ετοιμάζουν με ιδιαίτερα τρυφερά συναισθήματα το δωμάτιο που θα φιλοξενήσει το μωρό τους, λίγους μήνες πριν αυτό γεννηθεί. Θέλουν να είναι όλα τέλεια και ο μικρός πρίγκιπας ή η μικρή πριγκίπισσα να νιώθει όμορφα στο βασίλειό της. Εάν, όμως, πρόκειται για το πρώτο σας μωράκι, ίσως θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένα πράγματα, που θα σας οδηγήσουν να κατανοήσετε τις πραγματικές ανάγκες του μωρού και τις δικές σας, όσον αφορά τη φροντίδα του, και να μην επεκταθείτε σε δαπανηρές αγορές για αντικείμενα που δεν είναι απαραίτητα.

 

Τα έπιπλα
Το νεογέννητο μωρό, αντίθετα με ό,τι νομίζουμε, δεν χρειάζεται πολλά στο δωμάτιό του. Το βασικότερο έπιπλο είναι, φυσικά, η κούνια του. Σκεφτείτε, όμως, ότι ιδιαίτερα εάν θηλάζετε, πιθανότατα το μωρό θα κοιμάται στο δωμάτιό σας π.χ. στην καλαθούνα ή σε λίκνο τους πρώτους μήνες για να είναι η φροντίδα του πιο άμεση και πιο εύκολη. Εάν το δωμάτιό σας είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να έχετε αρχικά εκεί την κούνια και να τη μεταφέρετε στο βρεφικό δωμάτιο αργότερα.

Εάν επιλέξετε να τοποθετήσετε την αλλαξιέρα στο παιδικό δωμάτιο, αυτό θα είναι το δεύτερο έπιπλο του βρεφικού δωματίου. Προτιμήστε ένα έπιπλο όπως μια σιφονιέρα που επάνω της προσαρμόζεται η αλλαξιέρα, ώστε όταν μεγαλώσει το μωρό, απλώς αυτή να αφαιρεθεί και η σιφονιέρα να είναι κατάλληλη για να παραμείνει στο δωμάτιο. Θα σας φανούν, μάλιστα, ιδιαίτερα χρήσιμα τα συρτάρια της για τα ρουχαλάκια του μωρού, τις πάνες, τα μαντηλάκια και τα μπουκαλάκια του.

Το ίδιο το μωρό δεν θα είχε καμιά επιπλέον απαίτηση. Θα πρέπει, όμως,  να σκεφτείτε εσάς και να τοποθετήσετε μία αναπαυτική πολυθρόνα στο βρεφικό δωμάτιο, αφού εκεί θα κάθεστε ίσως όταν θέλετε να το προσέχετε στην κούνια του, όταν θα το θηλάζετε ή όταν θα θέλετε να το έχετε στην αγκαλιά σας ξεκούραστα. Και οι στιγμές αυτές θα είναι αρκετές και καλό είναι να είστε ιδιαίτερα αναπαυτικά! Μια μικρή πολυτέλεια είναι μια κουνιστή πολυθρόνα, στην οποία θα μπορείτε να θηλάζετε το μωρό ή να το νανουρίζετε και το  απαλό κούνημά της να χαλαρώνει τόσο εσάς, όσο και το παιδί σας.

Τα απαραίτητα του δωματίου έχουν ως εδώ καλυφθεί. Σκεφτείτε για καθετί που αγοράζετε, ότι ίσως σε λίγους μήνες να είναι άχρηστο και να μην έχετε άλλο χώρο να το τοποθετήσετε. Τα μικρά μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και οι ανάγκες τους αλλάζουν συνεχώς. Επίσης, σκεφτείτε ότι σε δύο-τρία χρόνια, το βρεφικό δωμάτιο θα είναι πλέον ένα παιδικό δωμάτιο, το μικρό σας θα έχει γνώμη για το δωμάτιό του και οι ανάγκες του θα είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες του νεογέννητου.

Άλλα πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε είναι ένα ή δύο ράφια στα οποία θα βάλετε κουκλάκια, παιχνιδάκια (που δεν θα χρησιμοποιηθούν άμεσα από το μωρό σας, αλλά θα δίνουν στυλ!) ή αντικείμενα φροντίδας του μωρού. Φυσικά, δεν θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από την κούνια.

Τα παιχνίδια
Ένα μωρό λίγων μηνών χρειάζεται έναν  μικρό αριθμό παιχνιδιών. Το πιο διάσημο παιχνίδι είναι το κρεμαστό περιστρεφόμενο ή μομπίλ που κρεμιέται πάνω από την κούνια του μωρού. Τα περισσότερα έχουν μουσική ή και φωτάκια. Αυτό το παιχνιδάκι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αφού βοηθά το μωράκι να εστιάσει στα αντικείμενα και βοηθά στην εξέλιξη της όρασής του. Του κάνει συντροφιά και αρκετά μωράκια αποκοιμιούνται κοιτάζοντάς το.

Άλλα παιχνιδάκια που θα  βρουν τη θέση τους στο βρεφικό δωμάτιο είναι κουδουνίστρες, κουκλάκια και πάνινα χαλάκια ή βιβλιαράκια με πολλά χρώματα και διάφορες επιφάνειες για να αναπτύσσουν την αφή του μωρού και την περιέργειά του. Προμηθευτείτε τα με μέτρο, αφού τα δώρα που θα δεχτεί από συγγενείς και φίλους το μωράκι ίσως συμπληρώσουν την… παιχνιδοπαρέα με το παραπάνω. Υπολογίστε ότι τα αντικείμενα του μικρού σας συνεχώς θα αυξάνουν, με αποκορύφωμα τη βάφτισή του. Για να μην βρεθείτε στην άβολη θέση να μην ξέρετε πού να τα βάλετε, ξεκινήστε με τα λίγα. Άλλωστε, όσο το μωρό σας μεγαλώνει, θα μπορούν να προστεθούν νέα παιχνίδια που θα είναι πλέον κατάλληλα για την ηλικία του.

Μιλώντας για τόσα πολλά παιχνιδάκια, μια καλή ιδέα είναι να προμηθευτείτε ένα μεγάλο καλάθι μέσα στο οποίο θα μπορείτε να τα αποθηκεύετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξύλινο ή πλαστικό παιχνιδόκουτο, έχοντας υπόψη ότι δεν θα πρέπει να έχει αιχμηρές γωνίες, γιατί ώσπου να το συνειδητοποιήσετε το μωρό θα έχει αρχίσει να μπουσουλάει. Επίσης, εάν είναι αρκετά μεγάλο, δεν θα πρέπει να κλείνει ερμητικά και θα πρέπει να μπορεί να ανοίγει από μέσα, για λόγους ασφαλείας.

Η διακόσμηση
Τα βρέφη λίγων μηνών δεν ενδιαφέρονται τόσο για το περιβάλλον του δωματίου τους και θα πρέπει να περιμένετε κάπως για να το εκτιμήσουν, καθώς σε αυτή την ηλικία προτιμούν την αγκαλιά σας! Οπότε, μη βιαστείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά διακοσμητικά αντικείμενα. Είναι προτιμότερο να περιμένετε, αφού σε μερικούς μήνες το μωρό θα μπορεί να δείχνει με τον τρόπο του τις προτιμήσεις του στους αγαπημένους του ήρωες. Αρκεστείτε να κρεμάσετε δυο-τρεις παιδικές αφίσες στους τοίχους με καρτούν ή ζωάκια και προτιμήστε τις αφίσες από τα κάδρα με τζάμι για λόγους ασφαλείας. Εάν θέλετε να βάψετε το δωμάτιο πριν το ετοιμάσετε, επιλέξτε οικολογικά, άοσμα χρώματα και απαλές παστέλ αποχρώσεις, όπως απαλό κίτρινο για φως, σομόν, θαλασσί, λαχανί, ροζ κτλ. Δώστε χαλαρωτικό χαρακτήρα στο βρεφικό δωμάτιο και θυμηθείτε ότι σε δύο-τρία χρόνια μπορείτε να το βάψετε διαφορετικά, καθώς η μικρή κόρη σας έχει πλέον άποψη και μπορεί να απαιτεί τώρα έντονο ροζ και ο μικρός γιός σας να θέλει να κολλήσετε μεγάλα αυτοκόλλητα από αυτοκίνητα στο μπλε φόντο του τοίχου του. Μια όμορφη πινελιά στο δωμάτιο μπορεί να είναι μια ζωηρή παιδική κουρτίνα. Δεν σας συστήνουμε να είναι πολύ… μωρουδίστικη, αλλά να ταιριάζει και σε μεγαλύτερο παιδάκι, αφού δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύεστε για νέα κουρτίνα μόλις το παιδί φτάσει στα 7 του χρόνια και εκφράσει ότι ντρέπεται να φέρει τους φίλους του με τέτοια κουρτίνα. Σας φαίνεται υπερβολικό; Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα!

Ασφάλεια
Αν και οι αυτόνομες μετακινήσεις του μωρού σας θα αργήσουν μερικούς μήνες, υπάρχουν και τώρα ζητήματα ασφάλειας στο δωμάτιο. Για παράδειγμα, εάν βάψετε το δωμάτιο, φροντίστε να το κάνετε αρκετό καιρό πριν τον ερχομό του μωρού, ώστε να έχει φύγει η οποιαδήποτε μυρωδιά. Φροντίστε να μην υπάρχουν πολλά αντικείμενα που να συγκρατούν σκόνη, όπως πολλά λούτρινα κουκλάκια ή μόνιμες μοκέτες και να μην υπάρχει ναφθαλίνη στο δωμάτιο ή στις ντουλάπες του. Μην τοποθετήσετε ράφια με βαριά αντικείμενα στο δωμάτιο, ιδιαίτερα πάνω από την κούνια του μωρού.

Ιδιαίτερα χρήσιμη θα σας φανεί μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας για να ακούτε το μωράκι σας, ακόμα και τη νύχτα. Τέλος, εάν η ατμόσφαιρα του δωματίου είναι ξηρή εξαιτίας του καλοριφέρ ή του κλιματισμού ή το μωρό είναι άρρωστο και δυσκολεύεται στην αναπνοή του, μπορείτε να τοποθετήσετε μία λεκάνη με βραστό νερό ή εναλλακτικά να προμηθευτείτε έναν υγραντήρα.