Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Διαβάζουν βιβλία τα μωρά;

Διαβάζουν βιβλία τα μωρά;

Θα αναρωτιέται κανείς γιατί να διαβάζουμε βιβλία στα μωρά, αφού είναι πολύ μικρά και δεν καταλαβαίνουν. Κι όμως, όπως τους μιλάμε από τη μέρα που γεννιούνται, ενώ ξέρουμε ότι δεν καταλαβαίνουν όλα όσα τους λέμε ή τους τραγουδάμε ενώ δεν ξέρουν ακόμη μουσική το ίδιο συμβαίνει και όταν τους διαβάζουμε ένα βιβλίο ή τους λέμε ένα παραμύθι!

 

Στην πραγματικότητα, τα μωρά μπορούν να καταλάβουν αρκετά πράγματα, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνουν τις λέξεις ή την πλοκή του παραμυθιού. Αντιλαμβάνονται τους ήχους, την άρθρωση, τις διαφορετικές λέξεις, αλλά επίσης και τα συναισθήματα που εκφράζει η φωνή που τους μιλά ή τους αφηγείται μια ιστορία.

Όταν το μωρό σας ακούει να του διαβάζετε ή να του αφηγείστε ένα παραμύθι δυνατά, στην πραγματικότητα επικοινωνείτε μαζί του. Σας προσέχει, ίσως κοιτάζει το στόμα σας, και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε μαζί του. Μελετά τη γλώσσα, χωρίς καλά καλά να το καταλαβαίνετε! Αντιλαμβάνεται ότι μιλάτε με φράσεις που έχουν αρχή και τέλος και ότι χρησιμοποιείτε πολλούς διαφορετικούς ήχους από το στόμα σας, που τους «ανακατεύετε» με κάποιον τρόπο μεταξύ τους για να του μιλήσετε!

Σιγά σιγά, όσο μεγαλώνει, θα ανακαλύπτει τις έννοιες των λέξεων και θα μπορεί να παρακολουθεί την ιστορία, τα στοιχεία, αλλά και τις πληροφορίες που θα του δίνει το κάθε  βιβλίο, ιστοριούλα ή εικόνα.

Με το διάβασμα, αναπτύσσονται οι ικανότητές του να συγκεντρώνεται, να ακούει, να μαθαίνει νέο λεξιλόγιο, να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια ακολουθία με αρχή, μέση και τέλος, ενώ ταυτόχρονα εξασκείται η μνήμη του, αφού συχνά θα θέλει να ακούει το ίδιο παραμύθι ξανά.

Όταν διαβάζετε δυνατά στο μωράκι σας, περνάτε όμορφο χρόνο μαζί, αλλά ταυτόχρονα «χτίζετε» για μια κοινή χρήσιμη και ευχάριστη απασχόληση για τα χρόνια που έρχονται. Σκεφτείτε ότι το μωρό σας θα θεωρεί ένα σημαντικό μέρος της επικοινωνίας και του κοινού σας χρόνου το διάβασμα των βιβλίων κι έτσι όταν μεγαλώσει λιγάκι, θα καταλαβαίνει όλο και περισσότερα, θα γυρίζει τις σελίδες και θα ανυπομονεί πιθανότατα να έρθει η ώρα που θα διαβάσετε παρέα.

Το διάβασμα βιβλίων με το μωρό σας είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει τα βιβλία και γνωρίζει ότι το διάβασμα είναι μια καλή επιλογή για να περάσει ευχάριστο χρόνο μαζί σας, αλλά ακόμη κι όταν είναι μόνο του.

Η κοινή αυτή δραστηριότητα σας φέρνει κοντά, ενισχύει την επικοινωνία και τον δεσμό σας, και θα διαπιστώσετε ότι αρέσει πολύ στο μωρό σας, ιδιαίτερα όταν του διαβάζετε έχοντάς το στην αγκαλιά σας.

 

Διάβασμα ανάλογα με την ηλικία του

 

Έως 3 μηνών

Το μωράκι σας λατρεύει να ακούει τη φωνή σας. Την προσοχή του τραβάει το δικό σας πρόσωπο, οι εκφράσεις σας, αλλά και πρόσωπα και έντονα χρώματα στις εικόνες των βιβλίων. Επειδή δεν μπορεί να πιάνει ακόμη αντικείμενα, βάλτε του εσείς μπροστά του ένα βιβλιαράκι, πάνινο ή με χοντρά φύλλα και μιλήστε του για όσα βλέπει. Θα το ενθουσιάσουν τα βιβλία που βγάζουν ήχους, τα έμμετρα ποιηματάκια και τα τραγουδάκια.

 

4-6 μηνών

Το μωρό σας αρχίζει να ενδιαφέρεται να πιάσει τα αντικείμενα και τα βιβλία του. Πάνινα βιβλία και με χοντρό χαρτόνι θα είναι ό,τι πρέπει για τα χεράκια του, αφού θα του δίνουν ερεθίσματα, ενώ αντέχουν τη σκληρή χρήση! Ακόνη κι αν καμιά φορά τα μασήσει ή τα πετάξει, εάν μαθαίνει μαζί σας την πραγματική χρήση τους, σύντομα θα τα κρατάει και θα τα ξεφυλλίζει όπως εσείς!

 

6-12 μηνών

Το μωρό αρχίζει να κατανοεί ότι οι εικόνες απεικονίζουν αντικείμενα που γνωρίζει. Θα προσπαθήσει να συμμετέχει όταν του διαβάζετε και σιγά σιγά θα προσπαθεί να γυρίζει τις σελίδες στα  βιβλία του με χοντρό χαρτόνι. Δείξτε του τις εικόνες όταν του διαβάζετε και ζητήστε του να σας δείξει τους ήρωες π.χ. «πού είναι το σκυλάκι; ναι, εδώ!» Ενθαρρύνετέ το να συμμετέχει στην ιστορία καλώντας το να κάνει ήχους ή κινήσεις σε ορισμένα σημεία του βιβλίου, π.χ. ζωάκια. Θα το εντυπωσιάσετε εάν διαβάζετε παραστατικά, χρησιμοποιείτε διάφορες «φωνές» και κάνετε έντονες κινήσεις, θεατροποιώντας την ιστοριούλα! Σταδιακά θα δείτε ότι θα δείχνει προτίμηση σε μερικά βιβλία, που θα γίνουν τα αγαπημένα του!

 

Μερικές ακόμη χρήσιμες συμβουλές:

 

  • Διαλέξτε μια ώρα που είστε και οι δύο ξεκούραστοι. Εάν δυσανασχετεί, ιδιαίτερα όταν είναι μικρό και κουρασμένο, μην επιμένετε, αλλά κάντε το μια άλλη ώρα ή μια  άλλη μέρα.
  • Ξεκινήστε με βιβλιαράκια με πολύ μικρό και απλό κείμενο και καθαρές και έντονες εικόνες για τις πολύ μικρές ηλικίες.
  • Αποθηκεύστε τα βιβλία του παιδιού σε ένα ραφάκι ή σε ένα καλάθι, όπως και τα παιχνίδια του, ώστε να μπορεί να τα προσεγγίζει και μόνο του.
  • Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε κάτι ιδιαίτερο για να αρχίσετε να διαβάζετε με επιτυχία στο μωράκι σας, απλώς χρησιμοποιήστε ένα μίγμα της φαντασίας σας και της αγάπης σας για το μωρό σας και αφήστε να δράσει το παιδί που είναι μέσα σας!

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 6 Αυγούστου 2011

Διαβάστε επίσης...