Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Κολικοί του μωρού

Κολικοί του μωρού

Οι κολικοί είναι ένα πασίγνωστο πρόβλημα στους πρώτους μήνες ζωής ενός μωρού. Το ταλαιπωρούν με έντονες ενοχλήσεις και συχνά οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν πολλά, εκτός από υπομονή. Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόβλημα αυτό και για το πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το βρέφος σας.

Κολικός σημαίνει στην πραγματικότητα σπασμοί του εντέρου. Αυτό εκδηλώνεται με πόνο στην κοιλιακή χώρα και κυρίως στα έντερα. Αρκετά μωρά εμφανίζουν κολικούς μεταξύ περίπου της 20ηςκαι 60ηςμέρας της ζωής τους, ενώ το φαινόμενο εξασθενεί μόνο του, συνήθως αρκετά ξαφνικά, μετά τους 3 μήνες.

Λέγεται ότι οι κολικοί οφείλονται σε παγιδευμένο αέριο στα έντερα του μωρού, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει αποδειχτεί. Επίσης, παραμένει άγνωστο γιατί κάποια μωρά υποφέρουν από κολικούς, ενώ άλλα όχι.

Το φαινόμενο συνήθως έχει έξαρση το απόγευμα, όταν το μωρό είναι κουρασμένο και το πεπτικό του σύστημα έχει επιβαρυνθεί από τα γεύματα της ημέρας, χωρίς όμως να είναι ο κανόνας.

 

Πώς αναγνωρίζετε ότι το μωρό σας έχει κολικούς:

  • Το μωρό είναι ανήσυχο, δυσφορεί, κλαίει ή και δείχνει σαν να σφίγγεται.
  • Κουλουριάζεται και φέρνει τα πόδια του προς την κοιλιά του και μπορεί να τεντώνεται απότομα ξανά.
  • Οι ενοχλήσεις και το κλάμα του δεν συμβαίνουν όλη την ημέρα, αλλά ορισμένες ώρες της μέρας, κυρίως το απόγευμα.
  • Το μωρό, κατά τα άλλα, είναι υγιές.

 

Αντιμετώπιση 

Εφόσον το μωρό σας έχει εξεταστεί από παιδίατρο και είναι υγιές και εφόσον όλα τα υπόλοιπα δείχνουν ότι είναι καλά και δραστήριο, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, εκτός από το να το ανακουφίσετε ώστε να μη νιώθει πολύ δυσάρεστα. Θα χρειαστεί επίσης και από εσάς αρκετή υπομονή, καθώς συχνά το κλάμα του μπορεί να σας κουράσει, ακόμα και να σας εκνευρίσει, όσο κι αν το αγαπάτε και λυπάστε που υποφέρει.

Έχετε υπόψη σας ότι ο θηλασμός βοηθάει πολύ στους κολικούς, γιατί το ξένο γάλα λέγεται ότι προκαλεί πιο έντονα το φαινόμενο, ενώ ταυτόχρονα με τον θηλασμό το μωρό εκτός από το ότι τρέφεται, παρηγοριέται πιπιλίζοντας και ανακουφίζεται από τον πόνο των κολικών.

Εάν δίνετε ξένο γάλα και το μωρό σας περνάει αρκετά δύσκολα με τους κολικούς, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για γάλατα ειδικά για μωρά με κολικούς.

 

Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το μωρό σας από τους κολικούς

Ένα βρέφος που κλαίει εξαιτίας των κολικών, συνήθως θέλει την παρηγοριά και την ανακούφιση στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά του. Δοκιμάστε να το πάρετε στην αγκαλιά σας και να το λικνίσετε. Το βοηθάει αρκετά, επίσης, όταν το έχετε αγκαλιά με την κοιλιά του να ακουμπάει επάνω σας, η ζέστη στην περιοχή της κοιλιάς το ανακουφίζει.

Δοκιμάστε να του κάνετε απαλό κυκλικό μασάζ στην κοιλίτσα του. Αν το βοηθάει, συνεχίστε, αλλά εάν επαναστατεί, δεν υπάρχει λόγος να επιμένετε.

Άλλα μωρά ηρεμούν όταν τα βάλετε στο καρότσι και τα πάτε μια βόλτα στον καθαρό αέρα, ενώ  άλλα θέλουν ηρεμία και προτιμούν να μην έχουν πολλά ερεθίσματα για να χαλαρώσουν.

Δείτε τι βοηθάει το δικό σας μωρό να ηρεμεί και οπλιστείτε με υπομονή, καθώς θα είναι κάτι εντελώς παροδικό και θυμηθείτε πως δεν πρόκειται για κάποιο πρόβλημα στην υγεία του παιδιού σας.

 

Θηλασμός και κολικοί

Γενικά, ο θηλασμός θεωρείται πως δεν προκαλεί κολικούς στο βαθμό που τους προκαλεί το ξένο γάλα, αλλά οπωσδήποτε η διατροφή της μητέρας επηρεάζει τη σύσταση του μητρικού γάλακτος και την αντίδραση του μωρού.

Εάν το μωρό έχει έντονους κολικούς ή δείχνει να ενοχλείται μετά από κάθε γεύμα, η μητέρα μπορεί να σημειώσει τις τροφές που καταναλώνει και να τις μειώσει ή να τις αφαιρέσει δοκιμαστικά από το διαιτολόγιό της.

Θεωρείται πως ό,τι καταναλώνει η μητέρα, θα βρίσκεται στο μητρικό γάλα μετά από 10 ώρες. Οπότε, έτσι θα ξέρετε πώς αντέδρασε στο γεύμα σας το μωρό σας. Τροφές που ίσως προκαλούν ή εντείνουν τους κολικούς στο μωρό σας είναι χόρτα, σκόρδο, καφεΐνη, γαλακτοκομικά προϊόντα, σάλτσες, καρικεύματα κ.α.

 

Δυσανεξία στη λακτόζη και κολικοί του βρέφους

Όταν το μωρό έχει πολύ έντονα τα συμπτώματα των κολικών, σφίγγεται και κοκκινίζει, μαζεύει τα πόδια στο στήθος και αυτό συμβαίνει μετά από κάθε γεύμα και όχι μόνο κάποιες ώρες της ημέρας ή το απόγευμα, ίσως να εμφανίζει δυσανεξία στη λακτόζη.

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο τα βρέφη να παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, που τα επηρεάζει μόνο το πρώτο έτος της ζωής τους.

Σε αυτή την περίπτωση, οι παιδίατροι συστήνουν στη μητέρα που θηλάζει το μωρό της να αφαιρέσει από το διαιτολόγιό της όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κάτι που θα πρέπει να κάνει και σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο της ή τον ιατρό της, ώστε να είναι καλυμμένη διατροφικά και ενδεχομένως να της χορηγηθεί συμπλήρωμα ασβεστίου.

Όταν η μητέρα σταματήσει να καταναλώνει γαλακτοκομικά, σε διάστημα μίας με δύο εβδομάδων, το μωρό που εμφάνιζε δυσφορία από δυσανεξία στη λακτόζη και έντονους κολικούς, θα έχει μια πολύ βελτιωμένη εικόνα. Η μητέρα μπορεί μετά από 3-4 μήνες να βάζει σταδιακά στη διατροφή της δοκιμαστικά γαλακτοκομικά προϊόντα και  να παρατηρήσει την ανοχή του βρέφους.

Στην περίπτωση που το μωρό τρέφεται με ξένο γάλα, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, ώστε να χρησιμοποιείτε κάποιο γάλα ειδικά για την περίπτωση αυτή.

 

 

Προσοχή! Συμβουλευτείτε πάντα τον παιδίατρό σας για να βεβαιωθείτε πως η υγεία του μωρού είναι καλή και πως πράγματι πρόκειται για κολικούς και για να σας δώσει μια εξατομικευμένη αγωγή και συμβουλές αντιμετώπισης.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 22 Αυγούστου 2011