Αρχική σελίδα Ψυχολογία 6 προβλήματα και 6 παρηγορητικοί λόγοι για μαμάδες!

6 προβλήματα και 6 παρηγορητικοί λόγοι για μαμάδες!

Αποτελούν κοινά παράπονα ανάμεσα σε πάρα πολλές μαμάδες, οι οποίες φτάνουν συχνά σε αγανάκτηση. Συμπεριφορές των υπερδραστήριων πιτσιρικιών, που κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς χωρίς επίγνωση για τις ανάγκες ξεκούρασης των κουρασμένων μαμάδων και μπαμπάδων ή για τα κοινωνικά στερεότυπα! Ας τα προσεγγίσουμε με χιούμορ και ας έχουμε υπόψη ότι τέτοιες καταστάσεις μπορούν να λυθούν, εάν βάλουμε κάποια όρια, για να… επιβιώσουμε!

 

Πρόβλημα: Δεν με αφήνει να μιλήσω στο τηλέφωνο! Εκείνη την ώρα τα θυμάται όλα και γίνεται ενοχλητικό για να κλείσω και να ασχοληθώ μαζί του!

Το θετικό: Μα, δε σας κολακεύει αυτή η αγάπη του για σας; Απλώς δείχνει λίγο… έντονα πόσο σημαντική είστε στη ζωή του!

Λύση: Δηλώστε ότι πρέπει να μιλήσετε στο τηλέφωνο και ότι πρέπει να το σεβαστεί. Επειδή πιθανόν να πέσουν τα λόγια σας στο κενό, μπείτε σε ένα δωμάτιο και κλείστε την πόρτα για να ολοκληρώσετε το τηλεφώνημα. Μην το παρακάνετε, όμως, και συντομεύστε το όσο μπορείτε! Ο σκοπός είναι να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις!!!

 

Πρόβλημα: Κοιμάται με το ζόρι! Θα ήθελε να παίζει όλη μέρα και όλη νύχτα!

Το θετικό: Μπορείτε χαίρεστε που έχετε ένα δραστήριο πιτσιρίκι που αγαπάει πολύ τη ζωή!

Λύση: Εξηγήστε του ότι για να μπορεί να παίζει χαρούμενο, θα πρέπει να κοιμάται για να ξεκουράζεται. Αν δεν το πείθετε, δηλώστε ξεκάθαρα ότι ο ύπνος είναι απαράβατος κανόνας του σπιτιού!

 

Πρόβλημα: Λέει όλες τις κακές λέξεις που μαθαίνει μόνο όταν είμαστε μπροστά σε πολύ κόσμο!

Το θετικό: Χμ, ας πούμε ότι το θετικό είναι ότι γνωρίζετε σε τι επίπεδα βρίσκεται το λεξιλόγιό του, αφού δεν κρύβεται από σας!

Λύση: Δυστυχώς, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Με μαθηματική ακρίβεια, τα παιδιά λένε την πρώτη κακιά λεξούλα τους όταν βρίσκονται με πολύ κόσμο και σε περιστάσεις που μετά θέλετε να ανοίξει η γη να σας καταπιεί! Για αρχή, μη νιώθετε υπεύθυνη και προσπαθήστε να μην κοκκινίζετε. Δεν βρίσατε εσείς, αλλά το πιτσιρίκι σας. Εκείνο έχει την ευθύνη σε πρώτη φάση! Μη νιώθετε ότι σας βαθμολογεί κάποιος άσχημα. Διαχωρίστε τη θέση σας κοιτάζοντας αυστηρά το πιτσιρίκι σας, όσο κι αν οι άλλοι το διασκεδάζουν και πείτε του «αυτό που είπες δεν ήταν καθόλου ευγενικό και σε παρακαλώ να μην το ξαναπείς». Μη δώσετε περισσότερη σημασία, γιατί προκαλείτε το μικρό σας και την τύχη σας. Όταν βρεθείτε ξανά οι δυο σας, μιλήστε του ήρεμα και πείτε του τι δεν σας άρεσε και γιατί.

 

Πρόβλημα: Όταν πάω να το πάρω εγώ από τον παιδικό σταθμό και όχι η γιαγιά, χαλάει τον κόσμο!

Το θετικό: Μα, αγαπάει τόσο πολύ τη μαμά σας (ή την πεθερά σας) και σημαίνει ότι περνάει πολύ καλά μαζί της!

Λύση: Μη νιώθετε ότι σας μειώνει και μην κομπλάρετε μπροστά στη δασκάλα! Εσάς αγαπάει πιο πολύ, αυτό είναι σίγουρο. Δείξτε περήφανη που το παιδί σας έχει τόσο καλή σχέση με τη γιαγιά του και εξηγήστε του ήρεμα ότι τη γιαγιά μπορεί να τη δει αργότερα!

 

Πρόβλημα: Χτυπάει και ενοχλεί πολύ το μικρότερο αδελφάκι του που είναι ένα ανυπεράσπιστο μωρό!

Το θετικό: Ας βρούμε ένα θετικό, ας πούμε ότι είναι καλό που δεν αδιαφορεί για το αδελφάκι του και που έχει ενεργή σχέση με τα μέλη της οικογένειας!!!

Λύση: Είστε στη δύσκολη θέση να κρατήσετε ισορροπίες, προστατεύοντας το μωρό, αλλά χωρίς να κάνετε το μεγαλύτερο να αισθανθεί ότι το αποδιώχνετε. Μην εμπιστεύεστε να αφήνετε τα δυο παιδιά μόνα τους όσο βλέπετε τέτοια συμπεριφορά, μέχρι το μεγάλο να αντιλαμβάνεται καλύτερα τι σημαίνει ο πόνος του άλλου. Δώστε λιγότερες αφορμές για ζήλιες με τη δική σας συμπεριφορά απέναντι στα δυο παιδιά και περνάτε χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί, ώστε να νιώθει ότι παραμένει σημαντικό για εσάς παρά τον ερχομό του μωρού.

 

Πρόβλημα: Έχει αρχίσει να με χτυπάει όταν νευριάζει ή όταν δεν γίνεται το δικό του!

Το θετικό: Το μόνο θετικό είναι ότι νιώθει υπερβολικά άνετα μαζί σας και σίγουρο ότι δεν πρόκειται να χάσει την αγάπη σας, ακόμη κι αν σας χτυπήσει!

Λύση: Μην το επιτρέπετε για κανένα λόγο! Μην αφήνετε τη βία να μπαίνει σπίτι σας, ούτε από εσάς, ούτε από το παιδί σας. Διδάξτε του ότι το να χτυπάμε τον άλλο και να προκαλούμε σωματικό πόνο, δεν είναι η λύση και δεν είναι αποδεκτό. Ο μόνος τρόπος να το διδάξετε αποτελεσματικά είναι να μην το κάνετε ούτε εσείς οι ίδιοι. Όταν το παιδί σας χτυπάει, κρατήστε του τα χέρια για να του δείξετε ότι δεν είστε αδύναμη, απλά επιλέγετε να μην το χτυπήσετε κι εσείς. Μπορείτε, επίσης, να το απομακρύνετε στο δωμάτιό του για λίγο με σκοπό «να ηρεμήσει και να το σκεφτεί».

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 29 Μαρτίου 2011

Διαβάστε επίσης...