Αρχική σελίδα Οικογένεια Σχέσεις Η παρουσία του πατέρα ενισχύει τη συναισθηματική και διανοητική νοημοσύνη

Η παρουσία του πατέρα ενισχύει τη συναισθηματική και διανοητική νοημοσύνη

Όταν ο πατέρας έχει ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών, τα παιδιά είναι πιο ευφυή και αναπτύσσουν καλύτερες συμπεριφορές, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Concordia University.

Η θετική επίδραση που έχει ο πατέρας που είναι «παρών» στην ανατροφή των παιδιών ερευνήθηκε σε μια μακρόχρονη έρευνα, σύμφωνα με την οποία σε σύγκριση με τα παιδιά όπου ο πατέρας ήταν απών, τα παιδιά με πατέρα σε πιο ενεργητικό ρόλο είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφορας στην παιδική ηλικία και ενισχυμένες διανοητικές ικανότητες όσο μεγάλωναν. 

Τα αποτελέσματα αυτά προέκυπταν ανεξάρτητα από το εάν ο πατέρας κατοικούσε στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά. Σημασία είχε ότι ο πατέρας έθετε όρια και δομές επηρεάζοντας θετικά τις ικανότητες των παιδιών να λύνουν προβλήματα και να διαχειρίζονται συναισθηματικούς παράγοντες στρες, όπως θλίψη, άγχος και κοινωνική απόσυρση.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα κορίτσια ήταν πιο ευαίσθητα στην απουσία του πατέρα, από ό,τι τα αγόρια, ενώ επισημάνθηκε ότι εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος και η παρουσία της μητέρας.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα ενισχυθούν οι δομές που θα φέρουν πιο κοντά τον πατέρα στη ζωή των παιδιών, ενώ θεωρούν ότι, δεδομένου ότι ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών αυξάνει συνεχώς, σημαντικό ρόλο αποκτούν οι μητέρες και όσοι εμπλέκονται στην ανατροφή του παιδιού, ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις ώστε τα παιδιά να μην υστερούν τόσο στον συμπεριφορικό όσο και στον συναισθηματικό τομέα.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 2 Σεπτεμβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...