Αρχική σελίδα ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Οι Κατασκευές στο σπίτι και η μαμά

Οι Κατασκευές στο σπίτι και η μαμά

Το ξέρατε ότι μέσα στο σπίτι σας έχετε έναν μικρό καλλιτέχνη; Για να απολαύσετε τα έργα του θα χρειαστεί να τον βοηθήσετε και να του εξασφαλίσετε πού και πού ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο, ώστε να δημιουργήσει και να εκφραστεί. Εάν η καλλιτεχνική ενασχόληση του παιδιού σας μέσα στο σπίτι σας φαίνεται ένα άγνωστο πεδίο ή εάν σας αγχώνει η το κακό σενάριο των ζωγραφισμένων τοίχων, χαλιών και επίπλων, διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές και τις προτάσεις μας για να απολαύσετε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας την πολύτιμη καλλιτεχνική έκφραση.

Η ζωγραφική και οι διάφορες χειροτεχνίες είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχαγωγίας του μικρού παιδιού, αλλά εκτός από διασκέδαση, προσφέρουν έναν τρόπο έκφρασης και συντελούν στην ανάπτυξή του. Το βοηθούν να αποκτά δεξιότητες, αναπτύσσουν την κρίση του και του δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστεί μέσα από υλικά και χρώματα. Το μικρό μαθαίνει να συγκεντρώνεται στην προσπάθειά του να δημιουργήσει και να ολοκληρώσει κάτι με τα χέρια του. Και φυσικά, τονώνεται η αυτοπεποίθησή του, αφού το πιτσιρίκι νιώθει πολύ ικανοποιημένο και περήφανο όταν ολοκληρώνει ένα δικό του έργο!

Στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, οι χειροτεχνίες είναι σημαντικό κομμάτι του προγράμματος. Δυστυχώς, στο δημοτικό, εφόσον η προτεραιότητα δίνεται στα διάφορα άλλα μαθήματα, ο χρόνος για τέτοιες δραστηριότητες είναι πολύ περιορισμένος. Όμως, η ζωγραφική και οι διάφορες άλλες χειροτεχνίες μπορούν να χαρίσουν πολλές ώρες ευχάριστης και δημιουργικής απασχόλησης και στο σπίτι, και μάλιστα, με την ενθάρρυνση και τη συμμετοχή σας! Δεν χρειάζεται να είστε η μαμά-πικάσο για να δείξετε στο μικρό σας τα χρώματα και να του μάθετε να τα χρησιμοποιεί ή να φτιάξετε μαζί μια κατασκευή που θα στολίσει το δωμάτιό του. Στο mamakid.gr θα βρείτε πολλές κατασκευές που σας προτείνουμε για να δοκιμάσετε να φτιάξετε με το πιτσιρίκι σας, δίνοντάς σας αναλυτικές οδηγίες και βαθμούς δυσκολίας για την καθεμία. Αφιερώστε λίγο χρόνο και λίγο χώρο για εικαστικές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι σας και ίσως βρεθείτε να ζωγραφίζετε με τα πινέλα παρέα με το μικρό σας και να το χαίρεστε όσο και εκείνο. Εμείς εδώ σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να κερδίσετε ακόμη περισσότερα από αυτές τις δραστηριότητες και κάποιους τρόπους και προτάσεις, ώστε ο χρόνος αυτός να είναι και για εσάς τις μαμάδες ευχάριστος και χωρίς άγχος.

Επιτρέψτε τους να λερωθούν!
Όταν δημιουργούν οι μικροί καλλιτέχνες, δεν θα πρέπει να έχουν την αγωνία να μη λερωθούν, ούτε κι εσείς όμως! Θα χαρείτε να μάθετε ότι στο χαρτοπωλείο της γειτονιάς σας υπάρχουν μαρκαδόροι και τέμπερες που ξεπλένονται πάρα πολύ εύκολα με νερό, τόσο από τα χέρια, όσο και από τα ρούχα. Για να είστε πιο ήσυχη, μπορείτε να τους φορέσετε πιο παλιά τους ρούχα που θα έχετε κρατήσει για την περίσταση ή βάλτε τους από πάνω ένα δικό σας παλιό κοντομάνικο σαν ποδιά!
Όσο για τον χώρο, απλώστε πλαστική μεμβράνη σε ένα τραπέζι, και το ίδιο και γύρω στο πάτωμα. Έχετε κοντά άφθονο χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτες για άμεση παρέμβαση. Το καλύτερο, εάν ο καιρός είναι ζεστός, μεταφέρετε το εργαστήριο του μικρού καλλιτέχνη στο μπαλκόνι σε ένα τραπεζάκι και αφήστε να γίνουν όλα χάλια, χωρίς άγχος!

Πείτε «μπράβο!» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα
Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κανείς και να θέλει το παιδί του να φτιάχνει όμορφα και καλαίσθητα έργα, που να κατανοεί ο ίδιος ο γονιός και να καλύπτουν και τη δική του αισθητική ή τις προσδοκίες του. Οπωσδήποτε μια ζωγραφιά μπορεί να είναι πιο όμορφη από μία άλλη, αλλά καθετί που δημιουργεί το παιδί σας, έχει κάποιο λόγο ύπαρξης και αποτυπώνει μέρος από τις ιδέες, τα συναισθήματά του και την αντίληψή του για τον κόσμο. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ο σκοπός της καλλιτεχνικής απασχόλησης του παιδιού σας δεν είναι να δημιουργεί εντυπωσιακά και «σωστά» έργα, αλλά να εκφραστεί. Πείτε του, λοιπόν, ένα μεγάλο «μπράβο» κάθε φορά που το κάνει, για να το ενθαρρύνετε να το συνεχίσει σε όλη του τη ζωή. Και μην ανησυχήσετε εάν προτιμάει να ζωγραφίζει τα δέντρα πορτοκαλί ή τη θάλασσα πράσινη, αφού στην τέχνη δεν υπάρχει σωστό και λάθος και ο καθένας δημιουργεί τον δικό του κόσμο όπως τον φαντάζεται. Το παιδί σας σίγουρα έχει σωστή αντίληψη της πραγματικότητας, αλλά αναπτυξιακά μπορεί να βρίσκεται στη φάση που δεν ευνοείται ο ρεαλισμός, αλλά η φαντασία. Αφήστε το, λοιπόν, στην τέχνη του να θέτει τους δικούς του κανόνες!

Στολίστε τα έργα του!
Η αυτοπεποίθηση του μικρούς σας ενισχύεται σημαντικά, όταν βλέπει ότι τα έργα του έχουν κάποια αξία. Κολλήστε στο δωμάτιό του μερικές από τις ζωγραφιές του (με την ειδική κολλητική ουσία που είναι σαν πλαστελίνη). Διαλέξτε μερικά έργα μαζί με το παιδί σας για να τα χαρίσετε στη γιαγιά, τον παππού, τους νονούς που θα το χαρούν πολύ και εσείς θα μειώσετε τον όγκο τους στο σπίτι.

Οργανώστε ένα ομαδικό έργο
Ενισχύστε την ομαδικότητα και τη συνεργασία ανάμεσα στα πιτσιρίκια οργανώνοντας μια ομαδική χειροτεχνία. Μαζέψτε τα παιδιά σας, τα ξαδέρφια τους και τους φίλους τους και αντί να κάνετε διαγωνισμό, θέστε τους έναν κοινό στόχο. Δώστε τους ένα τεράστιο χαρτί (θα το βρείτε στα καταστήματα σε ρολά μεγάλου μήκους), μπογιές και πείτε τους το θέμα, π.χ. ένα τοπίο στην εξοχή ή βυθός θάλασσας. Το κάθε πιτσιρίκι θα αναλάβει το κομμάτι μπροστά του για να βγει ένα συνολικό ομαδικό αποτέλεσμα. Το ίδιο μπορεί να γίνει εκτός από ζωγραφική, με την τεχνική του κολάζ ή ακόμα και με πηλό, δίνοντάς τους μία βάση-σκηνικό, π.χ. ένα λιβάδι, πάνω στο οποίο πρέπει να βάλουν ζωάκια που θα πλάσουν με τον πηλό. Σίγουρα θα το διασκεδάσουν και θα χαρούν πολύ με το τελικό μεγάλο αποτέλεσμα!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 30 Απριλίου 2010