Αρχική σελίδα Οικογένεια Σχέσεις Πρώτη φορά γονείς - όταν δεν είναι τόσο καλά όσο περιμένατε

Πρώτη φορά γονείς - όταν δεν είναι τόσο καλά όσο περιμένατε

Τα συναισθήματα που βιώνουν οι μελλοντικοί γονείς που περιμένουν το πρώτο τους μωρό  συχνά περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα, από χαρά, προσμονή, ενθουσιασμό, αλλά και αγωνία, περιέργεια και ανησυχία. Πώς θα είναι η ζωή τους από τη μέρα που θα γεννηθεί το μωράκι τους; Κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει αυτό από πριν, αλλά σίγουρα θα αλλάξουν πολλά στη ζωή τους και στην καθημερινότητά τους.

Ακόμη κι αν η επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης είναι το πιο χαρούμενο νέο που μπορούσατε να φανταστείτε, είναι λογικό να βιώνετε επίσης συναισθήματα και να κάνετε σκέψεις, όπως «πώς θα είναι;», «τι θα αλλάξει στη ζωή μου;», «θα είμαι καλός γονιός;», «θα έχω χρόνο για μένα και τον σύντροφό μου;». Όλα αυτά είναι πολύ φυσιολογικό να τα σκέφτεται κανείς, όσο κι αν η εγκυμοσύνη και η ομαλή πορεία της είναι το κυρίαρχο ζήτημα για τους επόμενους μήνες.

Οι ανάγκες ενός νεογέννητου μωρού είναι τέτοιες, που μπορεί να σας δεσμεύουν τις πρώτες εβδομάδες όλο το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα και δεν θα σηκώνουν αναβολή! Το ξενύχτι και το κλάμα του μωρού, μπορεί συχνά να σας φέρουν στα όρια της αντοχής σας. Μπορεί, ακόμη, όταν το μωρό σας ξυπνάει συνεχώς τη νύχτα και ο ύπνος σας είναι πολύ προβληματικός για εβδομάδες, το νευρικό σας σύστημα να έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά και να νιώσετε δυσάρεστα, ακόμη και για το μονάκριβο και πολυαγαπημένο μωράκι σας. Ο θυμός και η αγανάκτηση είναι συναισθήματα που μπορεί να νιώσει κάθε κουρασμένος γονιός. Μην αισθανθείτε άσχημα αν τα βιώσετε κι εσείς και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως είστε «κακός γονιός».

Ιδιαίτερα η μητέρα βιώνει έντονες ορμονικές αλλαγές στο σώμα της, κάτι που επηρεάζει τόσο τον οργανισμό, όσο και τη διάθεσή της. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια πραγματικότητα, αν και οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν οφείλεται μόνο στην ορμονική αναταραχή του οργανισμού, αλλά και σε μια βαθύτερη αναστάτωση που σχετίζεται με τους νέους φόβους, τις νέες ισορροπίες και τον νέο ρόλο του γονιού, γι’ αυτό και έχει αναφερθεί ότι συμβαίνει ανάλογο φαινόμενο στον πατέρα, αλλά και σε θετούς γονείς, όπου δεν εμπλέκεται ο οργανικός παράγοντας των ορμονών.

Οι κοινωνικές συνθήκες ίσως δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Η δομή της οικογένειας πλέον έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε λίγες γενιές πιο πριν. Η ευρύτερη οικογένεια, όπως παππούδες, θείες κτλ. δεν είναι πια τόσο κοντά, ώστε να βοηθήσουν τη νέα μητέρα ή τους νέους γονείς ή να τους συμπαρασταθούν. Οι συνθήκες εργασίας είναι πλέον πιεστικές και για τους δύο γονείς και δυστυχώς δεν είναι «φιλικές» για τα μωρά! Όλο αυτό το πακέτο, κάνει την πίεση εντονότερη και τους ρόλους πιο απαιτητικούς, οπότε όταν προστίθεται και ο ρόλος του γονιού, που είναι από τους πιο σημαντικούς, η πίεση και η αναζήτηση των νέων ισορροπιών είναι συχνά μια επίπονη διαδικασία που παίρνει χρόνο.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι νέοι γονείς, όπως κι εσείς. Αυτό που βοηθάει πολύ είναι να συζητάτε και με άλλα ζευγάρια, που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα και να ακούσετε πώς κατάφεραν να ξεπεράσουν αντίστοιχες δυσκολίες και να λάβετε αισιόδοξα μηνύματα, ιδιαίτερα όταν κάποια προβλήματα δείχνουν «βουνό».

Εάν θεωρείτε ότι η διάθεσή σας έχει αλλάξει πάρα πολύ, είτε είστε πατέρας, είτε μητέρα, εάν δυσκολεύστε πολύ να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες και δυσκολεύεστε στην καθημερινότητά σας ή εάν σας βασανίζουν σκέψεις να κάνετε κακό στο μωρό σας ή στον εαυτό σας, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ώστε να σας καθοδηγήσει στη λύση του προβλήματος. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εάν αισθάνεστε ότι οι νέες συνθήκες σας έχουν οδηγήσει να αποξενωθείτε από το σύντροφό σας και ότι η σχέση σας «απειλείται».

Πάντως, τις τελευταίες δεκαετίες, οι ειδικοί κάνουν πολλές προσπάθειες για να πείσουν το κοινό και τα συστήματα υγείας για την πρώιμη παρέμβαση, που αφορά συμβουλευτική στα ζευγάρια από την περίοδο της κύησης ακόμη, που θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν τις αλλαγές που βιώνουν και θα βιώσουν, να τις επεξεργαστούν και να μπορέσουν να προσαρμοστούν καλύτερα στις φάσεις της εγκυμοσύνης, του τοκετού και των πρώτων εβδομάδων ή και μηνών του μωρού, με σκοπό την ομαλή αλλαγή του ζευγαριού στη νέα φάση της ζωής του και την ενίσχυση του πρώιμου δεσμού του μωρού με τους γονείς του.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 17 Σεπτεμβρίου 2011

 

 

Διαβάστε επίσης...