Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Οι εκφράσεις προσώπου του μωρού ξεκινούν από τη μήτρα

Οι εκφράσεις προσώπου του μωρού ξεκινούν από τη μήτρα

Τα έμβρυα αναπτύσσουν πολλές κινήσεις προσώπου, που αργότερα μετά τη γέννηση συνοδεύουν το κλάμα και το γέλιο τους. Οι ερευνητές για πρώτη φορά παρατήρησαν με λεπτομέρεια τις εκφράσεις του προσώπου εμβρύων στη μήτρα και κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε βιντεοσκοπημένες κινήσεις προσώπου εμβρύων που λήφθηκαν από μηχανήματα υπερήχων 4D σε προχωρημένα στάδια εγκυμοσύνης. Παρατήρησαν ότι όσο το έμβρυο μεγαλώνει και η εγκυμοσύνη προχωράει, τόσο πιο σύνθετες γίνονταν οι κινήσεις του προσώπου του. Στις 24 εβδομάδες, τα έμβρυα κινούσαν μόνο έναν μυ του προσώπου τους, π.χ. τέντωναν τα χείλη τους ή άνοιγαν το στόμα τους. Στις 35 εβδομάδες πλέον, συνδυάζουν πολλές κινήσεις και παράγουν πολλές αναγνωρίσιμες εκφράσεις.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από τα ευρήματα και τονίζουν πόσο σύνθετη είναι η διαδικασία της προετοιμασίας ενός εμβρύου στη μήτρα για τη ζωή μετά τη γέννηση. Για παράδειγμα, το μωρό που θα γεννηθεί έχει αναπτύξει ήδη τις κινήσεις του προσώπου που συνοδεύουν το κλάμα ή το γέλιο του.

Επισημάνθηκε, επίσης, οι εκφράσεις του προσώπου του εμβρύου δεν μπορούν να εκφράζουν συναισθήματα, αλλά αναπτύσσονται από πριν, ως μια προετοιμασία, όπως ακριβώς το μωρό εξασκεί κινήσεις αναπνοής στη μήτρα, ενώ δεν έχει αναπνεύσει ακόμη.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 25 Σεπτεμβρίου 2011 

Διαβάστε επίσης...