Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Νωρίς στο κρεβάτι για αδύνατα παιδιά

Νωρίς στο κρεβάτι για αδύνατα παιδιά

Μέχρι τώρα, μελέτες είχαν αποδείξει ότι ο επαρκής ύπνος βοηθά τη διατήρηση του σωστού βάρους, ενώ ο ελλιπής ύπνος σχετίζεται με την παχυσαρκία. Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι έχει μεγάλη σημασία η ώρα που πηγαίνουν τα παιδιά στο κρεβάτι και η ώρα που ξυπνούν το πρωί.

Έρευνα που έγινε σε 2.200 παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών στην Αυστραλία, έδειξε ότι τα παιδιά που πήγαιναν αργά για ύπνο και ξυπνούσαν καθυστερημένα είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με εκείνα που πήγαιναν νωρίς για ύπνο και ξυπνούσαν νωρίς το πρωί.

Σε συσχέτιση που έγινε με τον αντίστοιχο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που πήγαιναν για ύπνο αργά ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Επίσης, τα παιδιά που καθυστερούσαν την ώρα ύπνου και το ξύπνημα, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μειωμένη φυσική δραστηριότητα και σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να καταναλώνουν υπερβολικό χρόνο στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή σε βιντεοπαιχνίδια.

Παρόλο που και οι δύο ομάδες παιδιών κοιμούνταν συνολικά τις ίδιες ώρες, αποδείχτηκε ότι έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος στον οποίο γίνεται αυτό. Καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν την τάση να κοιμούνται πλέον αργά, η έρευνα αυτή είναι μια προειδοποίηση για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει το να πηγαίνουν αργά στο κρεβάτι.

 

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 4 Οκτωβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...