Αρχική σελίδα Παλαιότερα 22.000 χαμόγελα στη Μικρόπολις 2011

22.000 χαμόγελα στη Μικρόπολις 2011

Χιλιάδες παιδιά μαζί με τις οικογένειες τους και δεκάδες δημοτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα γέμισαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την ολοφάνερα ανανεωμένη και πιο… «πράσινη» φέτος Μικρόπολις, με χαμόγελα, δημιουργική διάθεση και απίστευτο κέφι! Για πέντε μέρες η «πόλη θαύμα», μεταμόρφωσε ξανά την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων σε μια όαση χαράς, ευαισθητοποίησης, παιχνιδιού και γνώσης. Αυτή τη φορά και για παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και για τους μεγάλους, που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στις δεκάδες βιωματικές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις της!

Η Μικρόπολις πραγματοποιήθηκε και πάλι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ενώ τις ειδικά σχεδιασμένες για «Μικροπολίτες» ηλικίας 2-13 ετών δράσεις της υλοποίησαν 19 φορείς με καινοτόμο εκπαιδευτικό έργο: μουσεία, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και γνωστές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η είσοδος στη Μικρόπολις για σχολεία, ΑμΕα και φορείς για το Παιδί ήταν και φέτος δωρεάν και την επισκέφτηκαν οι Δρόμοι Ζωής, ο Πρότυπος Ξενώνας Θεραπείας και Αποκατάστασης για το Κακοποιημένο και Παραμελημένο Παιδί, το SOS ΕΛΙΖΑ.

Φέτος, όμως, η «Μικρόπολις» δεν είχε μόνο συναρπαστικές Γειτονιές! Ήταν και γεμάτη εκπλήξεις! Οι δράσεις της μας «ταξίδεψαν» και στους εξωτερικούς χώρους της «Τεχνόπολις», πλημυρίζοντάς τους με δράση, μουσικές, θεατρικές διαδραστικές παραστάσεις, παιχνίδια οδηγισμού, δρώμενα με θέμα την ανακύκλωση, τη συνεργασία, τα δικαιώματα των παιδιών. Μικροί και μεγάλοι στο αληθινό δασάκι της Μικρόπολις 2011 και μέσα από το «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» ανακάλυψαν τί σημαίνει τροφική αλυσίδα, ποιες είναι οι επιπτώσεις των πυρκαγιών και της ρύπανσης των υδάτινων πόρων. Λίγο πιο πέρα ανακύκλωσαν τις παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές τους και έμαθαν γιατί δεν πρέπει να τις πετάνε στα σκουπίδια, ενώ στο περίπτερο του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας, το οποίο η Μικρόπολις στηρίζει για δεύτερη χρονιά, είχαν την ευκαιρία με την αγορά αναμνηστικών ειδών να συνεισφέρουν στο έργο του.

Η συναυλία από την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικήςέκλεισε μελωδικά τις πύλες της φετινής Μικρόπολις. Ήταν η πρώτη φορά που η γνωστή ορχήστρα, συμμετείχε σε διοργάνωση για παιδιά και ερμήνευσε γνωστές συνθέσεις από τον κινηματογράφο σε jazz ρυθμούς! Αμέσως μετά κληρώθηκε το μεγάλο δώρο της Μικρόπολις 2011, ένα ταξίδι για μία οικογένεια στη DisneylandParis(Travel Plan), το οποίο  φυσικά παρέδωσαν… η μικρή Πόλυ και ο φίλος της ο Κοσμάς. Στο www.mikropolisfestival.gr(Ενότητα: Δώρα και Κληρώσεις) έχουν αναρτηθεί τα ονόματα των τυχερών που κέρδισαν τα υπόλοιπα μεγάλα δώρα της Μικρόπολις 2011: τα σαμπουάν της χρονιάς για 10 λιλιπούτειους τυχερούς (Proderm), το ελαιόλαδο της χρονιάς για 3 οικογένειες (Άλτις), Τα Honey CHEERIOS® της χρονιάς για 10 τυχερούς (Nestle®), 5 ακουστικές κιθάρες (Ωδείο Φίλιππος Νάκας), 4 παιδικά πατίνια - skateboard (Iceandskate). Διαγωνισμοί και κληρώσεις μέσω του http://www.facebook.com/Mikropolis με όμορφα και πρακτικά δώρα από τους φορείς, τους χορηγούς και τους υποστηρικτές της Μικρόπολις 2011 θα συνεχίσουν να γίνονται μέχρι τα τέλη Οκτώβρη.

 

Στις Γειτονιές της Μικρόπολις

Το νόστιμο και θρεπτικό πρωινό, ο χορός, η Μεσογειακή Διατροφή, το τραγούδι, τα φρούτα και τα λαχανικά είχαν την τιμητική τους στη Γειτονιά της Γεύσης. Μικροί και μεγάλοι, μαζί με την Κίτσα Μπουκίτσα εξερεύνησαν τον κόσμο της γεύσης και έγιναν δημιουργικοί μάγειρες για λίγο. Παρέα με τη Λιχούδα έμαθαν τί συμβαίνει στη φύση κάθε εποχή, αλλά και πώς ένα κολοκυθάκι μπορεί να έχει πολύ πιο νόστιμη γεύση. Παρασκεύασαν το δικό τους πρωινό,ακολουθώντας τον Buzz, την πιο παιχνιδιάρα μέλισσα σε ένα απίθανο γευστικό ταξίδι και φυσικά δοκίμασαν τα δημητριακά Honey CHEERIOS® της Nestle®.

Με την ευκαιρία του εορτασμού του Διεθνούς  Έτους Δασών 2011 του ΟΗΕ, τα δάση είχαν ιδιαίτερη θέση στη θεματολογία της φετινής Μικρόπολις και φυσικά στη Γειτονιά της Φύσης. Εκεί τα παιδιά  εντυπωσιάστηκαν από την έκθεση φωτογραφίας του National Geographic για τα δάση. Έμαθαν στην πράξη πώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα μικρό λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή στην αυλή του σχολείου τους, ενημερώθηκαν για την ιστορία της ελιάς και τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου για την υγεία. Κατασκεύασαν δέντρα και λουλούδια από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και φωλιές πουλιών, έγραψαν το δικό τους οικολογικό μήνυμα σε postit με σχήμα φύλου ελιάς που τους μοίραζε το ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό. Φεύγοντας από τη Γειτονιά πήραν μαζί τους και σπόρους ελληνικών αρωματικών φυτών για να τους φυτέψουν!

Μικροί και μεγάλοι στη Γειτονιά της Οικογένειας γνώρισαν τον τρόπο ζωής αλλά και τις ανάγκες άλλων οικογενειών σε γειτονιές της Αφρικής και της Ασίας. Παίζοντας, έμαθαν πώς μπορούν να μειώσουν το οικολογικό αποτύπωμα του σπιτιού τους και τι είναι η βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Ζωγραφίζοντας με θέμα την οικογένεια, είχαν την ευκαιρία να  εκφραστούν μέσω της τέχνης, να βρουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας, να συνομιλήσουν, να χαρούν και να διασκεδάσουν. Δημιούργησαν το δικό  τους video και έπαιξαν παιχνίδια που σχετίζονταν με το σεβασμό, την αποδοχή, τη φιλία, την αγάπη, την ειλικρίνεια και τη συνεργασία. Επί της υποδοχής στην είσοδο της Γειτονιάς ήταν ο γλυκύτατος “Αρκούδος” της Village, τον οποίο τα παιδιά δεν έχαναν ευκαιρία να αγκαλιάσουν αλλά και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Φέτος τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-5 ετών) είχαν μία Γειτονιά αποκλειστικά αφιερωμένη σε αυτά! Ήταν η Γειτονιά της Φροντίδας, όπου διδάχτηκαν τη σπουδαιότητα του να φροντίζουν τον εαυτό τους, αλλά και τους άλλους. Δημιούργησαν το δικό τους παραμύθι χρησιμοποιώντας ως βασική πρώτη ύλη μεγάλα και πρακτικά χαρτόκουτα, προσφορά της Proderm, τα οποία φεύγοντας τα πήραν μαζί τους για να συνεχίσουν όποτε θέλουν την ιστορία τους… Στο Μουσικό Λούνα Παρκ έπαιξαν, χαλάρωσαν και ανακάλυψαν τη μαγεία της μουσικής! Κατασκεύασαν μικρά μουσικά όργανα και τραγούδησαν το πρώτο τους αφρικάνικο τραγούδι, χόρεψαν ινδικούς χορούς, εξερεύνησαν τους ήχους του δάσους, ενώ ο “Προδερμούλης”, η μασκότ της Proderm Kids τους μοίραζε όμορφα μπαλόνια, έπαιζε και φωτογραφίζονταν μαζί τους.

Παίζοντας παιχνίδια ρόλων, αίσθησης χώρου, ακοής και παρατηρητικότητας στη Γειτονία της Οδικής Ασφάλειας τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε ευσυνείδητους πεζούς, προσεκτικούς ποδηλάτες και συνεργάσιμους συνεπιβάτες, ενώ οι ενήλικες συνειδητοποίησαν, μέσα από ένα αναπάντεχο παιχνίδι, τί σημαίνει να βρίσκεσαι υπό την επήρεια αλκοόλ και ποιές συνέπειες έχει στην οδήγηση.

Τα μαθήματα μπάσκετ… Α΄ Εθνικής, ενθουσίασαν τους μικρούς φίλαθλους στη Γειτονιά της Άθλησης. Εκεί η προπονητική ομάδας της ΚΑΕ Περιστερίου τους αποκάλυψε τα επαγγελματικά μυστικά του αθλήματος!

Ένα νέο κόσμο γνώσης και ψυχαγωγίας γνώρισαν οι οικογένειες αλλά και οι εκπαιδευτικοί στη Γειτονιά της Τεχνολογίας. Έμαθαν για τα οφέλη της ηλεκτρονικής μάθησης και τα καιρικά φαινόμενα. Με σύμμαχο το χιούμορ ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα «Βία στα γήπεδα», γνώρισαν τα γράμματα και τους ήχους της ελληνικής γλώσσας. Μέσα από παιχνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης και αυτοσχεδιασμούς ανακάλυψαν πως η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο προϋποθέτει εγρήγορση, συνεργασία και σωστή επικοινωνία. Πήραν ενέργεια και ξεδίψασαν με φρουτοχυμούς Amita FUN!, προσφορά της 3Ε η οποία προσέφερε και δωρεάν νερό -Αύρα και Αvra Bloom- σε όλους καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. 

Στη Γειτονιά της Μουσικής και στο μουσικό εργαστήρι της Καμεράτα, τα παιδιά ανακάλυψαν τους ήχους του δάσους με τη βοήθεια μουσικών οργάνων, αλλά και με… το φακό του επιθεωρητή Κλουζώ. Ακολούθησαν τις ρυθμικές πατημασιές του ελέφαντα και τα μικρά βήματα-ημιτόνια του πάνθηρα. Στο Μουσικό Λούνα Παρκ έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο έγχορδο και φυσικά διασκέδασαν με την καρδιά τους.

 

Περισσότερα δείτε στο www.mikropolisfestival.gr

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 5 Οκτωβρίου 2011