Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Η υπερβολική αυστηρότητα φτιάχνει καλούς «ψεύτες»

Η υπερβολική αυστηρότητα φτιάχνει καλούς «ψεύτες»

Πολύ συχνά, οι έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα παρατηρούμε στην καθημερινή μας ζωή. Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Child Development προέκυψε ότι τα παιδιά που αναπτύσσονται σε αυστηρό σχολικό περιβάλλον με έντονη χρήση της τιμωρίας, «μαθαίνουν» να λένε περισσότερα ψέματα και πιο πειστικά, ώστε να καλύψουν τη συμπεριφορά τους.

Τα παιδιά σε αυστηρό τιμωρητικό περιβάλλον λένε περισσότερα ψέματα και μαθαίνουν να γίνονται πιο πειστικά λέγοντάς τα, σε σύγκριση με παιδιά που βρίσκονται σε πιο ήπιο περιβάλλον από άποψη επιβολής πειθαρχίας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μία πιθανή εξήγηση είναι ότι το σκληρό περιβάλλον αναγκάζει τα παιδιά να εξελίξουν περισσότερο αυτή την πλευρά τους, ώστε να επιβιώσουν καλύτερα και τα οδηγεί να ανακαλύπτουν στρατηγικές και ικανότητες για να αποφεύγουν την τιμωρία.

Το μήνυμα που θέλουν οι ερευνητές να μεταφέρουν στους γονείς, παρόλο που η έρευνα αφορούσε το σχολικό περιβάλλον, είναι ότι θα πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι εάν ένας γονιός τιμωρήσει το παιδί του επειδή είπε ψέματα, όσο πιο αυστηρά το τιμωρήσει, είναι πιθανότερο να προκαλέσει το παιδί να βελτιώσει την ικανότητά του στο ψέμα, παρά να του μεταφέρει το μήνυμα να μην ψεύδεται.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 29 Οκτωβρίου 2011

  

Διαβάστε επίσης...