Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Ταξιδεύοντας με ένα παιδί με άσθμα

Ταξιδεύοντας με ένα παιδί με άσθμα

Το γεγονός ότι το παιδί σας έχει άσθμα, δεν χρειάζεται να σας εμποδίσει από τις οικογενειακές διακοπές ή ακόμη και από το να το στείλετε σε διακοπές σε κατασκήνωση ή σε φίλους. Εφόσον κάνετε μια προσεκτική προετοιμασία και λάβετε ορισμένα μέτρα, τόσο εσείς όσο και το παιδί σας θα έχετε απολαυστικές και ανέμελες διακοπές!

 

Προετοιμασία

Επικοινωνήστε με το γιατρό του παιδιού και βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε με λεπτομέρεια τη φαρμακευτική αγωγή του παιδιού. Σιγουρευτείτε ότι η αγωγή είναι ρυθμισμένη σωστά για το βαθμό στον οποίο πάσχει το παιδί. Γράψτε αναλυτικά τα φάρμακα, τη δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου σε ένα χαρτί, που θα βάλετε μαζί με τα φάρμακα, σε περίπτωση που θα χρειαστεί να το χορηγήσει κάποιος άλλος. Στο ίδιο χαρτάκι, γράψτε και το τηλέφωνο του γιατρού.

Όταν ετοιμάζετε τις αποσκευές σας, βάλτε τα φάρμακα σε μέρος που θα μπορείτε να τα βγάλετε εύκολα από μια τσάντα, φυσικά χωρίς ζέστη και υγρασία. Για παράδειγμα, μην τα βάλετε στη βαλίτσα κάτω κάτω στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Μην ξεχνάτε να έχετε επαρκή ποσότητα φαρμάκου, μη στηρίζεστε στο ότι θα ψάχνετε  φαρμακείο στις διακοπές.

 

Ταξιδεύοντας

Είναι γεγονός ότι οι κλειστοί χώροι, όπως το αυτοκίνητο, το πούλμαν και το τρένο, μπορεί να έχουν αρκετά αλλεργιογόνα, όπως σκόνη, ακάρεα και μούχλα, που είναι εγκατεστημένα συνήθως στο σύστημα εξαερισμού. Στην περίπτωση που δεν είστε στο δικό σας αυτοκίνητο, δεν μπορείτε να κάνετε πάρα πολλά, αλλά εάν υπάρχει η δυνατότητα, αφήστε ανοιχτά τα παράθυρα για να μπαίνει καθαρός αέρας. Στο δικό σας αυτοκίνητο, αφήνετε κάθε τόσο λίγο ανοιχτό το παράθυρο, ακόμη κι όταν λειτουργεί κλιματισμός ή καλοριφέρ.

Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να αποφύγετε να ανοίγετε πολύ τα παράθυρα, είναι εάν ο εξωτερικός αέρας περιέχει γύρη ή νέφος ρύπανσης, που θα χειροτερέψει το άσθμα του παιδιού σας.

Μέσα στο αεροπλάνο, συνήθως ο αέρας είναι αρκετά ξηρός. Θα βοηθήσει εάν το παιδί καταναλώνει συχνά υγρά, όπως νερό ή χυμούς.

Αυτονόητο είναι ότι σε δικό σας μεταφορικό μέσο δεν θα καπνίζει κανείς, ενώ π.χ. σε τρένο, αποφύγετε τους χώρους καπνιστών.

 

Στο ξενοδοχείο

Η μούχλα και η υγρασία που μπορεί να υπάρχει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ενδέχεται να ενοχλήσει το παιδί με άσθμα. Πολλές φορές δεν είναι ορατή και μπορεί να «κρύβεται» πίσω από μια παλιά ταπετσαρία ή κάτω από μοκέτες. Κάντε μια πολύ προσεκτική έρευνα για να επιλέξετε ξενοδοχείο και ζητήστε ένα δωμάτιο χωρίς υγρασία, εξηγώντας το πρόβλημα. Εάν υπάρχουν δωμάτια στα οποία δεν επιτρέπεται ποτέ το κάπνισμα, προτιμήστε τα.

 

Εάν το παιδί φιλοξενείται

Εάν το παιδί φιλοξενείται σε φιλικό σπίτι ή σε κατασκήνωση, δώστε τις απαραίτητες οδηγίες για την αντιμετώπιση του άσθματος του παιδιού και προληπτικά αναφέρετε τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στην υγεία του. Για παράδειγμα, μπορεί το παιδί να ενοχλείται από μυρωδιές, όπως ποτ-πουρί, αρωματικά κεριά ή προϊόντα ψεκασμού, π.χ. λακ μαλλιών ή ακόμη και από τον καπνό της σόμπας ή του τζακιού. Παρακαλέστε για τον περιορισμό στη χρήση αυτών των ουσιών και για καλό αερισμό των χώρων. Επίσης, λάβετε υπόψη εάν στο χώρο φιλοξενείται κάποιο κατοικίδιο.

 

Στον ύπνο

Οπουδήποτε κι αν μείνει το παιδί για να κοιμηθεί, εάν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μαξιλάρι, μαξιλαροθήκη και σκεπάσματα από το σπίτι, θα κάνει σίγουρα έναν καλύτερο και πιο ακίνδυνο ύπνο.

 

Σε κατασκήνωση

Θα πρέπει να δώσετε πλήρεις οδηγίες για τη φαρμακευτική αγωγή του παιδιού στους υπεύθυνους και πιθανότατα θα σας ζητηθεί να υπογράψετε κάποιο χαρτί δίνοντας την άδειά σας να χορηγούνται τα φάρμακα. Τονίστε ότι τα φάρμακα θα πρέπει να είναι σε προσιτό σημείο, χωρίς θερμότητα και υγρασία.

Εάν το παιδί είναι μεγάλο, πιθανότατα θα γνωρίζει και το ίδιο τι πρέπει να κάνει σε μια κρίση άσθματος και θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

Μην ξεχάσετε να αφήσετε τηλέφωνα επικοινωνίας και το τηλέφωνο του γιατρού στους υπεύθυνους της κατασκήνωσης.

 

Σκεφτείτε ποιά εποχή ταξιδεύετε

Σκεφτείτε πως η κάθε εποχή του χρόνου έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, ώστε να προνοήσετε κατάλληλα. Για παράδειγμα, την άνοιξη υπάρχει πολλή γύρη στην ατμόσφαιρα, το χειμώνα οι χώροι θερμαίνονται, είναι κλειστοί και η ατμόσφαιρα είναι ξηρή, ενώ το καλοκαίρι οι κλιματιζόμενοι χώροι μπορεί να δυσκολεύουν το παιδί.

 

 

Βοηθήστε το παιδί να μη νιώθει διαφορετικό ή να αισθάνεται άβολα. Εφόσον το παιδί παρακολουθείται επαρκώς ιατρικά και του χορηγείται αγωγή, χρειάζεται απλώς λίγη προσοχή και οι διακοπές σας θα είναι γεμάτες όμορφες δραστηριότητες και διασκέδαση! Σε καμία περίπτωση, όμως, μην αγνοείτε το άσθμα, για να μην σας χαλάσουν τις διακοπές σας τυχόν απρόοπτα που θα μπορούσατε να είχατε προλάβει.

Διαβάστε επίσης...