Αρχική σελίδα Παιδικό Θέατρο «Από πού πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;»

«Από πού πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;»

altΗ Ομάδα «Θέατρο Ρετρό» παρουσιάζει την παράσταση «Από πού πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;» βασισμένη σε νορβηγικό μύθο στο Κινητήρας Studio από το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012.

Το έργο απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών και παρακολουθεί τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σ’ έναν μυστηριώδη λευκό αρκούδο που μιλάει, και μια φτωχή κοπέλα που τον ακολουθεί στο πλούσιο κάστρο του, με αντάλλαγμα τη σωτηρία απ’την πείνα της φτωχής οικογένειας της.

Τα πράγματα όμως δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται και το κορίτσι ανακαλύπτει ότι ο λευκός αρκούδος έχει ένα μυστικό με το οποίο εκείνη θα πρέπει να ζήσει γιατί αλλιώς θα πάθουν και οι δύο μεγάλο κακό. Οι συμβουλές όμως της μητέρας της που θέλει να την προστατεύσει θα την οδηγήσουν στο να κάνει ένα τρομερό λάθος..

Μια παράσταση που μιλά για την δύναμη της αγάπης, της εμπιστοσύνης, τη σημασία της συγχώρεσης και των επιλογών στη ζωή, καθώς και το πλήθος των δοκιμασιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο νέοι μέχρι να κατορθώσουν να είναι ουσιαστικά μαζί και να κατακτήσουν το δικό τους «...και ζήσαν αυτοί καλύτερα».

Το «Θέατρο Ρετρό» είναι μια αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη ομάδα, με κύριο στόχο το ανέβασμα παραστάσεων που αφορούν το παιδί και το παιδί μέσα μας. Οι κώδικες της θεατρικής γραφής, δραματουργίας και υποκριτικής της ομάδας είναι εξίσου αναγνωρίσιμοι, απ’ τα παιδιά όσο κι από το ενήλικο κοινό και στοχεύουν στη διηλικιακή κατεύθυνση του όλου εγχειρήματος.

Οι άνθρωποι που αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της ομάδας «Θέατρο Ρετρό» είναι η Φράγκου Αγγελική (ηθοποιός-εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού) και η Κυραγιάννη Μαργαρίτα (νηπιαγωγός-συγγραφέας). Οι δυό τους, εκτός από την αγάπη τους για τα παιδιά και τις γνώσεις τους για την ουσιαστική τους ψυχαγωγία, μοιράζονται το όνειρο, για μια σειρά παραστάσεων στη διάρκεια των οποίων τα μάτια των ενήλικων θεατών θα εξομοιώνονται με τα μάτια των παιδιών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παραμύθια είναι για να κοιμούνται τα παιδιά και να ξυπνούν οι μεγάλοι…

 

Παίζουν

Βατικιώτης Νίκος, Συρίου Νάντια, Φράγκου Αγγελική

 

Συντελεστές

Συλληψη ιδέας: Κυραγιάννη Μαργαρίτα, Φράγκου Αγγελική
Συγγραφή-Διασκευή Κειμένου: Κυραγιάννη Μαργαρίτα
Σκηνοθεσία: Aρσένη Αθηνά
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Βατικιώτης
Επιμέλεια Μουσικής: Κυραγιάννη Μαργάριτα
Σκηνικό: Μαγουλιώτη Άννα
Κοστούμια: Μαγουλιώτη Άννα, Παπανικολάου Ναντίνα
Χορογραφία: Ψαρρά Ελένη
Επιμέλεια Κίνησης: Ιωάννου Μαρία
Φωτογραφίες: Κυπριώτη Έλενα
Παραγωγή: Ομάδα «Θέατρο Ρετρό»
Υπεύθυνη προβολής: Δέσποινα Κραουνάκη

 

Πληροφορίες

Έναρξη & Λήξη Παραστάσεων: Από το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 έως την Κυριακή 27 Μαϊου 2012
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Σάββατο 5:30 μ.μ., Κυριακή 11.30 π.μ.
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά
Γενική είσοδος: 10 Ευρώ

Χώρος: Κινητήρας Studio, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Τηλέφωνο: 210 9248328
 

Η παράσταση έχει την δυνατότητα μεταφοράς και παρουσίασης στα σχολεία.

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ mamakid.gr

 

Ποιό είναι το βασικότερο μήνυμα της παράστασης κατά τη γνώμη σας;

Η αγάπη είναι δεσμός και όχι δεσμά. Στην ιστορία μας αυτό αναδύεται μέσα από την αντίθεση των δύο  ισχυρών σχέσεων του έργου. Από τη μία της Μάγισσας Ανατριχίλα με τον Πρίγκιπα Ευγενικό και από την άλλη της Τυχερής με τον  πρίγκιπα Ευγενικό. Η Μάγισσα Ανατριχίλα διεκδικεί τον Πρίγκιπα Ευγενικό επιστρατεύοντας τις μαγικές της δυνάμεις και τον  αναγκάζει σε μια απόλυτη εξάρτηση. Η Τυχερή από την άλλη ''χτίζει'' μια σχέση μαζί του. Η σχέση αυτή έχει μεγάλη δύναμη  και θα υπερισχύσει για ένα λόγο. Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε είναι τα ειλικρινή συναισθήματα και των δύο.

 

Τι ιδιαίτερο πιστεύετε ότι έχει η συγκεκριμένη παράσταση, που την κάνει να ξεχωρίζει και να αγγίζει το παιδικό κοινό;

Η ομάδα ''Θέατρο Ρετρό'' κάνει θέατρο για το παιδί και το παιδί μέσα μας. Δεν αντιμετωπίσαμε την παράσταση ως ''παιδική''. Αγγίζει τα παιδιά επειδή στην παράσταση μας απενοχοποιείται όλη η γκάμα των συναισθημάτων και των καθημερινών καταστάσεων.

Επιπλέον, το κείμενο είναι γραμμένο σε ομοιοκατάληκτο στίχο κάτι το οποίο προσδίδει μουσικότητα και ρυθμό, δύο στοιχεία που διακινούν τα παιδιά, ενώ ακούγονται πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής (opera, hip-hop, swing, ρεμπέτικο), όπως πολλά είναι και τα συναισθήματα και οι καταστάσεις που οι ήρωες καλούνται να βιώσουν και να αντιμετωπίσουν. Τα παιδιά βιώνουν όλες αυτές τις διαφορετικές καταστάσεις και συναισθήματα ως ενεργητικοί θεατές.

 

Ποιά η γνώμη σας για το ρόλο του παιδικού θεάτρου στην καλλιέργεια των παιδιών;

Το θέατρο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ώστε να εισέλθουν τα παιδιά στον κόσμο των συναισθημάτων. Τα σύμβολα και οι ρόλοι δημιουργούν απόσταση από το πραγματικό προστατεύοντας έτσι τα παιδιά και διευκολύνοντας τα να επικοινωνήσουν, να διερευνήσουν και να εμβαθύνουν στα συναισθήματα τους. Είναι μεγάλο κέρδος να μπορούμε οι ενήλικες να καλλιεργούμε το συναισθηματικό έδαφος των παιδιών για την μετάβαση στον πραγματικό κόσμο χρησιμοποιώντας με σεβασμό τους ''πλασματικούς'' τους κόσμους.