Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Ψωνίστε σωστά για το τραπέζι σας

Ψωνίστε σωστά για το τραπέζι σας

Φροντίζετε να μαγειρεύετε σωστά, τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και καλής διατροφής, ώστε να εξασφαλίσετε ένα θρεπτικό και υγιεινό γεύμα για την οικογένειάς σας. Είναι αυτό αρκετό; Ναι, αρκεί να έχετε φέρει στο σπίτι σας τα σωστά υλικά, ψωνίζοντας!

Όλα όσα φτάνουν τελικά στο πιάτο σας, προέρχονται στην ουσία από τις αγορές σας κι εκεί πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία. Κατά τις αγορές τροφίμων, έχετε πολλά να σκεφτείτε, όπως η φρεσκάδα του προϊόντος, φυτοφάρμακα, τοξικές ουσίες κ.α. Ένας βασικός κανόνας θα μπορούσε να είναι να αγοράζετε φρέσκες τροφές και στις ποσότητες που χρειάζεστε από σημεία πώλησης που γνωρίζετε.

 

Για τα διάφορα είδη τροφών:

 

Φρούτα & Λαχανικά: θα πρέπει να είναι στην εποχή τους, φρέσκα και αν είναι δυνατόν, βιολογικά. Αποφύγετε όσα είναι αφυδατωμένα ή ζαρωμένα.

Κρέατα & Πουλερικά: πρέπει να είναι και να φαίνονται φρέσκα, με λαμπερό δέρμα και όχι αφυδατωμένα. Η δυσοσμία επίσης είναι σημάδι αλλοίωσης, όπως και πρασινισμένο ή μαυρισμένο χρώμα.

Ξηροί καρποί: η συντήρησή τους σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία δημιουργεί τοξίνες. Προτιμήστε όσους βρίσκονται σε αεροστεγή συσκευασία και αποθηκεύστε στο ψυγείο.

Γλυκά: Προμηθευτείτε τα φρέσκα από καταστήματα που γνωρίζετε, που είναι καθαρά και έχουν κατανάλωση.

Κρασιά & Ποτά: προτιμήστε τα εμφιαλωμένα από τα χύμα άγνωστης προέλευσης, που ακολουθούν αυστηρές προδιαγραφές.

 

Γενικότερα, εμπιστευτείτε καταστήματα που γνωρίζετε ότι γίνεται καλή συντήρηση των αγαθών μέχρι την πώληση. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αυτό είναι πολύ σημαντικό και οι στοίβες προϊόντων εκτεθειμένες στον ήλιο μέχρι να μπουν στην αποθήκη ή τα ψυγεία δεν είναι ενθαρρυντικό σημάδι. Και πάντα μην ξεχνάτε να διαβάζετε τις ημερομηνίες λήξης.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 18 Ιανουαρίου 2012