Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Ασφάλεια για τα παιδιά και το χειμώνα

Ασφάλεια για τα παιδιά και το χειμώνα

Χειμώνας σημαίνει χαμηλές θερμοκρασίες, βορριάς και μερικές φορές χιόνι. Στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες και στις περιόδους με έντονο ψύχος, η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών είναι πάντοτε σημαντική προτεραιότητα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΠ) δίνει αναλυτικές χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς, ώστε να είναι τα παιδιά ζεστά και ασφαλή.

 

Ρούχα

  • Τα μικρά και μεγάλα παιδιά θα πρέπει να ντύνονται πολύ ζεστά στους εξωτερικούς χώρους. Ενδεχομένως να χρειαστούν αρκετές λεπτές στρώσεις ρούχων και απαραίτητα ζεστά μποτάκια, γάντια και σκούφο.
  • Για μωρά και μικρά παιδιά, ένας βολικός κανόνας είναι να προσθέτετε ένα επιπλέον ρούχο από όσα θα χρειαζόταν ένας ενήλικας.
  • Συνιστάται στους γονείς μικρών μωρών να είναι προσεκτικοί με τις κουβέρτες και τα παπλώματα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος του ΣΑΘΒ.

 

Γενική υγεία και χειμώνας

  • Η ΑΑΠ συνιστά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης για παιδιά άνω των 6 μηνών.
  • Συνιστάται το συχνό πλύσιμο χεριών για την αποφυγή διάδοσης ιών γρίπης ή κρυολογήματος.
  • Τα μωρά κάτω του 1 έτους, ιδιαίτερα το χειμώνα δεν χρειάζονται μπάνιο συχνότερα από 2-3 φορές την εβδομάδα, γιατί ξηραίνει το δέρμα τους.
  • Εάν το παιδί υποφέρει από ρινορραγίες το χειμώνα (ματώνει η μύτη του), θα βοηθήσει ένας υγραντήρας το βράδι και σταγόνες φυσιολογικού ορού. Χρησιμοποιήστε επίσης βαζελίνη στη βάση των ρουθουνιών.

 

Χειμερινά σπορ και δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο

Σε ακραίες καιρικές συνθήκες και πολύ κρύο, θέστε λογικά όρια για τον χρόνο έκθεσης των παιδιών σε τέτοιες δραστηριότητες. Χρήσιμο είναι να υπάρχουν συχνά διαλείμματα όπου τα παιδιά μπαίνουν σε εσωτερικό ζεστό χώρο.

Εάν τα παιδιά παίζουν έξω ή ακολουθούν δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο, φροντίστε να ντυθούν καλά.

 

Σχετικά με τα χειμερινά σπορ, όπως σκι, snowboard, έλκηθρο, snowmobile κ.α.:

  • Φροντίστε τα παιδιά να χρησιμοποιούν εξοπλισμό ασφαλείας, όπως κράνος και προστατευτικά, όταν κάνουν πατινάζ, snowboard, σκι κτλ.
  • Η εκμάθηση του σκι ή snowboard πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και να είναι προσαρμοσμένη για παιδιά.
  • Μην κάνετε χειμερινά σπορ σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς άλλα άτομα.
  • Πάντοτε εποπτεύετε τα παιδιά στα χειμερινά σπορ.
  • Επιλέξτε κατάλληλο εξοπλισμό και ρουχισμό, στο σωστό μέγεθος του παιδιού.
  • Η ΑΑΠ συνιστά να μην οδηγούν snowmobile παιδιά κάτω των 16 ετών και να μην ανεβαίνουν σε αυτά παιδιά κάτω των 6 ετών.
  • Το χιόνι αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία, γι’ αυτό στα χειμερινά σπορ χρειάζεται προστασία στα μάτια με κατάλληλα γυαλιά.

 

Υποθερμία

Όταν η θερμοκρασία του παιδιού πέσει κάτω από τη φυσιολογική, εξαιτίας έκθεσής του σε χαμηλές θερμοκρασίες, τότε το παιδί έχει υποθερμία. Η υποθερμία είναι πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες.

Τα συμπτώματα της υποθερμίας είναι τρέμουλο και λήθαργος. Η θερμοκρασία του σώματος είναι κάτω από τη φυσιολογική και η ομιλία του παιδιού είναι μπερδεμένη.

Εάν υποπτεύεστε υποθερμία, καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο, μεταφέρετε το παιδί σε εσωτερικό χώρο, αφαιρέστε τυχόν βρεγμένα ρούχα και τυλίξτε το με ζεστά ρούχα και κουβέρτες.

 

Κρυοπαγήματα

Κρυοπαγήματα προκύπτουν όταν η επιδερμίδα παγώσει και συνήθως συμβαίνει στα άκρα, όπως δάχτυλα ποδιών και χεριών, αυτιά και μύτη. Το δέρμα μπορεί να είναι χλωμό ή γκρίζο και με πληγές. Το αίσθημα μπορεί να είναι μούδιασμα ή κάψιμο.

Σε περίπτωση κρυοπαγήματος, μεταφέρετε το παιδί σε εσωτερικό χώρο και τοποθετήστε χλιαρό νερό (όχι ζεστό) στα σημεία με κρυοπάγημα. Μην τρίβετε την ερεθισμένη περιοχή. Μετά από λίγα λεπτά, στεγνώστε το δέρμα και καλύψτε το παιδί με ρούχα ή κουβέρτες. Δώστε επίσης στο παιδί ζεστό ρόφημα και επικοινωνήστε με το γιατρό.

 

Προστασία από πυρκαγιά

Το χειμώνα είναι συχνές οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τζάκια, σόμπες, θερμάστρες κ.α. Λάβετε μέτρα ασφαλείας και εποπτεύετε πάντοτε τη φωτιά του τζακιού κτλ. Έχετε πρόχειρο αναγομωμένο πυροσβεστήρα και βεβαιωθείτε ότι ξέρετε να τον χρησιμοποιείτε. Μπορείτε, επίσης, να επενδύσετε σε ανιχνευτές καπνού.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 31 Ιανουαρίου 2012

Διαβάστε επίσης...