Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Περπατούρες για τα βρέφη - είναι ασφαλής επιλογή;

Περπατούρες για τα βρέφη - είναι ασφαλής επιλογή;

Παλαιότερες δεκαετίες, μπορούσε κανείς να δει περπατούρα σχεδόν σε κάθε σπίτι που υπήρχε και ένα μωρό. Από τότε, σταδιακά οι έρευνες έδειξαν νέα στοιχεία σχετικά με το πόσο χρήσιμος και ωφέλιμος μπορεί να είναι αυτός ο εξοπλισμός για τα μωρά και οι επιστήμονες άρχισαν να αποτρέπουν τους γονείς για τη χρήση της περπατούρας. Ας δούμε τους λόγους.

Η περπατούρα είχε αρχικά σκοπό να βοηθήσει το μωρό να μάθει να περπατάει και να του εξασφαλίσει μια αυτόνομη μετακίνηση στο χώρο. Η χρήσης της διαδόθηκε πολύ και πολλά μωρά διασκέδαζαν να τριγυρνούν στην περπατούρα τους. Άρχισαν, όμως, να σημειώνονται και αρκετά ατυχήματα, καθώς η χρήση της περπατούρας χωρίς επίβλεψη, έστω και για λίγα λεπτά, ενέχει σημαντικούς κινδύνους και είναι ανεξέλεγκτη.

Τα βασικά ζητήματα ασφάλειας που προέκυψαν ήταν ο κίνδυνος ατυχήματος σε σκάλες και η πρόσβαση του μωρού σε σημεία όπου υπήρχαν επικίνδυνα αντικείμενα για την ασφάλειά του. Σε σκάλες η περπατούρα μπορεί να ανατραπεί με αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό του παιδιού, ενώ με την περπατούρα το μωρό μπορεί να φτάσει σε σημεία που δεν φαντάζονται οι γονείς ή ανοίξει ντουλάπια κι έτσι να καταπιεί αντικείμενα, φαγητά ή φάρμακα ή να ακουμπήσει στα καυτά μάτια της κουζίνας ή σε θερμαντικά σώματα. Επίσης, μπορεί να ρίξει από τραπέζια ή πάγκους πιάτα ή ποτήρια, που μπορεί να περιέχουν π.χ. καυτό καφέ. Οι παιδίατροι τότε τόνισαν ότι η χρήση της περπατούρας πρέπει να γίνεται υπό τη συνεχή επίβλεψη ενήλικα και πως ο χρόνος στην περπατούρα δεν είναι χρόνος που μπορούν να χαλαρώσουν όσοι βρίσκονται μαζί με το παιδί.

Υπήρξε, επίσης, προβληματισμός για το εάν οι περπατούρες βοηθούν πράγματι ένα μωρό να μάθει να περπατάει πιο γρήγορα ή πιο σωστά. Η εμπειρία έδειξε ότι αυτό δεν συμβαίνει, αντίθετα, μάλιστα, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η περπατούρα παρεμποδίζει τη φυσιολογική διαδικασία στην ανάπτυξη της βάδισης και της αυτόνομης κίνησης και ενδεχομένως κάνει τα μωρά να καθυστερούν να περπατήσουν.

Ένα μωρό θα περπατήσει πιο γρήγορα ή θα προσπαθήσει να μετακινηθεί μόνο του π.χ. με μπουσούλημα, εάν έχει το κίνητρο και την επιθυμία να μετακινηθεί. Εάν του προσφέρεται μια εύκολη και πιο ξεκούραση εναλλακτική λύση, το κίνητρο αυτό παύει να είναι τόσο ισχυρό. Επίσης, η περπατούρα δυναμώνει διαφορετικούς μύες από εκείνους που χρησιμοποιεί το μωρό για να περπατήσει, καθώς δυναμώνει το κάτω μέρος των ποδιών και τις γάμπες, ενώ οι σημαντικότεροι μύες για το περπάτημα είναι οι μύες των γλουτών και των μηρών, που με την περπατούρα παραμένουν αδύναμοι.

Έχουν, επίσης, εκφραστεί από τους ορθοπεδικούς προβληματισμοί για την όρθια στάση των μικρών μωρών για αρκετή ώρα όταν στέκονται ή μετακινούνται στην περπατούρα.

Εναλλακτικές λύσεις για τη διασκέδαση του μωρού και την ενθάρρυνση της μετακίνησης και της βάδισης είναι εξοπλισμός, όπως καροτσάκια που το μωρό κρατά και σπρώχνει(όπως αυτό στη φωτογραφία), ώστε να διατηρεί την ισορροπία του και να μάθει να περπατάει. Με αυτά τα καροτσάκια ή οχηματάκια, το μωρό μαθαίνει να στέκεται στα πόδια του και σταδιακά να κινείται. Για μικρότερα μωρά μπορεί να γίνει χρήση ενός γυμναστηρίου για μωράκια, στο οποίο υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες και παιχνιδάκια και στρωματάκι. Στην αρχή που το μωρό είναι μικρό, μπορεί να είναι ξαπλωμένο, ενώ αργότερα καθιστό. Για τη διασκέδαση του μωρού σε όρθια θέση, υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που μπορούν να προσαρμοστούν στο καρεκλάκι του φαγητού του, ενώ ένας ασφαλής τρόπος να μείνει το μωρό χωρίς επίβλεψη για λίγα λεπτά, εάν είναι απαραίτητο, είναι ένα παιδικό πάρκο, με κατάλληλα παιχνίδια και προβλέψεις ασφαλείας.

Εάν οι γονείς εξακολουθούν να θέλουν τη χρήση της περπατούρας για το μωρό τους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι περπατούρες θα πρέπει ικανοποιούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας, π.χ. να έχουν ειδικά φρένα που τη σταματά όταν φτάσει σε κάποιο σκαλοπατάκι. Σημειώνεται επίσης ότι η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία έχει ζητήσει τη διακοπή κατασκευής και πώλησης για περπατούρες με ροδάκια και δε συστήνει τη χρήση τους στους γονείς.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 10 Φεβρουαρίου 2012