Αρχική σελίδα Σώμα και Ομορφιά Τρώγοντας έξω… χωρίς τύψεις

Τρώγοντας έξω… χωρίς τύψεις

Είτε προσπαθείτε να αδυνατίσετε, είτε να διατηρήσετε το βάρος που αποκτήσατε με σκληρό κόπο, το φαγητό σε ένα εστιατόριο είναι πάντα δελεαστικό, αλλά τις περισσότερες φορές σας απομακρύνει από τους στόχους σας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε, ώστε να απολαμβάνετε το φαγητό έξω με φίλους, χωρίς να μένετε ύστερα με περισσότερα κιλά και τύψεις.

 

Οργανώστε το πιάτο σας πριν αρχίσετε

Όταν είστε έξω με παρέα και η συζήτηση συνοδεύει το φαγητό, το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να σας συμβεί είναι να σταματήσετε να δίνετε προσοχή στο τι και πόσο τρώτε και τελικά να καταλάβετε στο τέλος του γεύματος ότι φάγατε πολύ περισσότερο από όσο υπολογίζατε. Για να μην μετανιώνετε μετά, πάρτε τα μέτρα σας πριν ξεκινήσετε να τρώτε. Μόλις φτάσουν τα φαγητά, συγκεντρωθείτε για λίγο στο πιάτο σας. Βάλτε μέσα όλα όσα θέλετε να φάτε, στις ποσότητες που θέλετε, κύριο γεύμα, σαλάτα, συνοδευτικά κτλ. υπολογίζοντάς τα με προσοχή. Αφού σιγουρευτείτε πως όλα όσα θέλετε και επιτρέπετε στον εαυτό σας να φάτε σε αυτή την έξοδο έχουν μπει στο πιάτο σας, είστε ελεύθερη να αρχίσετε να τρώτε και να ξεχαστείτε διασκεδάζοντας, γνωρίζοντας χωρίς δεύτερη σκέψη ότι δεν θα ξαναγεμίσετε το πιάτο σας.

 

Προσαρμόστε τη μερίδα σας

Οι μερίδες εστιατορίου έχουν συνήθως διπλάσια ή και τριπλάσια ποσότητα από αυτή που χρειάζεται η μέση γυναίκα στο κύριο πιάτο, δεδομένου και ότι θα συνοδευτεί και με σαλάτα. Μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας κύριο πιάτο στο εστιατόριο χωρίς τύψεις, αρκεί να καταναλώσετε τι μισή (ή και λιγότερη) ποσότητα και να συμπληρώσετε το υπόλοιπο μισό γεύμα σας με σαλάτα. Τι θα κάνετε με την υπόλοιπη ποσότητα φαγητού; Ζητήστε να σας την τυλίξουν για το σπίτι ή παραγγείλετε ένα πιάτο που θα μοιραστείτε 2 άτομα.

 

Περιορίστε τα περιττά λίπη

Τα λιπαρά που καταναλώνετε στα φαγητά εστιατορίου μπορεί να είναι πολύ περισσότερα και κρυμμένα στον τρόπο που μαγειρεύονται τα διάφορα φαγητά. Ωστόσο, αυτό τα κάνει και πιο νόστιμα και αφού αποφασίσατε την έξοδό σας, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε τύψεις. Όμως, δεν έχετε κανένα λόγο να καταναλώσετε λιπαρά που μπορείτε να αποφύγετε και δεν σας προσφέρουν πολύ περισσότερη γεύση, όπως π.χ. τα δύο δάχτυλα λάδι στη χωριάτικη σαλάτα ή το ντρέσινγκ στη σαλάτα του σεφ. Παραγγείλετε σαλάτα (ή φέτα) χωρίς λάδι ή ντρέσινγκ, ενώ μπορείτε να προσθέσετε μόνη σας την επιθυμητή ποσότητα. Καλό θα ήταν, επίσης, να αποφύγετε να παραγγείλετε τηγανητά και να προτιμήσετε πατάτες φούρνου ή βραστές αντί τηγανητές ή ακόμη καλύτερα αρκεστείτε στο ρύζι ως συνοδευτικό. Αν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής των γευμάτων ή ρωτήστε για τα πιάτα που προτείνονται ως πιο «ελαφριά» ή «διαίτης».

 

Μην ξεχνάτε το ποτήρι σας

Οι επιπλέον θερμίδες δεν βρίσκονται μόνο στο πιάτο σας, αλλά και στο ποτήρι σας. Τα αναψυκτικά με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή η μπύρα μπορεί να επιβαρύνουν πολύ το γεύμα σας θερμιδικά και μάλιστα χωρίς να σας χορτάσουν. Εάν δεν θέλετε να αρκεστείτε στο νερό, προτιμήστε σόδα, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή ένα ποτήρι κρασί.

 

Και το επιδόρπιο;

Ένα πολύ κρίσιμο σημείο της εξόδου είναι το γλυκό που ακολουθεί το γεύμα σας. Όλα όσα προσέξατε τρώγοντας το κύριο γεύμα σας μπορεί να καταρρεύσουν εδώ, εάν επιλέξετε ένα oversized μπολ με γλύκισμα που ξεχειλίζει από σαντιγί, ξηρούς καρπούς, σιρόπι, λιπαρά και θερμίδες. Εάν δεν θέλετε να στερηθείτε εντελώς το γλυκό γιατί θεωρείτε ότι δεν φτάνει μόνο το πιο ελεύθερο κύριο γεύμα σας, αρκεστείτε σε ελαφριές εκδοχές γλυκών και ιδανικά καταναλώστε και απολαύστε αργά μόνο λίγες κουταλιές. Παραγγείλετε το γλυκό σας μαζί με έναν άλλο, για να φάτε το μισό, ενώ θυμηθείτε πως ακόμη κι αν προσέξατε πολύ στο κύριο γεύμα, ένα πλούσιο γλυκό θα «βαρύνει» το στομάχι σας, θα σας δώσει υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και λίπους και τύψεις συνειδήσεως την επόμενη μέρα.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 10 Μαρτίου 2012