Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Παιδότοποι - μια καλή εναλλακτική λύση για το χειμώνα

Παιδότοποι - μια καλή εναλλακτική λύση για το χειμώνα

Παιδότοποι με φουσκωτά και μαλακά παιχνίδια έχουν «φυτρώσει» πλέον σε όλες τις πόλεις και τις γειτονιές. Είναι κλειστοί χώροι, κατάλληλα διαμορφωμένοι για παιχνίδι και με παροχές για τους συνοδούς γονείς.

Είναι αγαπητοί ιδιαίτερα τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς. Τα παιδιά παίζουν ελεύθερα στους ασφαλείς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, ενώ υπάρχουν τις περισσότερες φορές μικρότεροι χώροι κατάλληλοι για πολύ μικρά μωρά, π.χ. με μαλακά παιχνίδια, μπαλάκια κτλ. Οι γονείς, παράλληλα, απολαμβάνουν καφέ ή σνακ χαλαρώνοντας στους αντίστοιχα διαμορφωμένους χώρους.

Ωστόσο, έχει εκφραστεί από μερίδα γονιών ή παιδαγωγών ο προβληματισμός κατά πόσο ωφελούνται τα παιδιά σε έναν τέτοιο παιδότοπο και κατά πόσο εμπλέκονται σε δημιουργικό παιχνίδι σε έναν τέτοιο χώρο.

Οπωσδήποτε, τα δημιουργικά εργαστήρια που προσφέρονται σε διαφορετικούς χώρους και μπορεί να αφορούν ζωγραφική, χορό, θεατρικό ή μουσική και γίνονται με την καθοδήγηση κατάλληλου εκπαιδευμένου παιδαγωγού είναι κάτι διαφορετικό, που στόχο έχει την έκφραση, τη δημιουργικότητα και τη βαθιά καλλιέργεια του παιδιού. Όμως, καλό είναι να σκεφτούμε ότι και το ελεύθερο και ξέγνοιαστο παιχνίδι σε έναν παιδότοπο μπορεί να είναι κι αυτό χρήσιμο στην πορεία του παιδιού, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν μια βόλτα στην παιδική χαρά ή το πάρκο και γενικότερα στον καθαρό αέρα της φύσης.

Το παιχνίδι στον παιδότοπο είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά και αυτό εύκολα το αντιλαμβάνεται κανείς από το πόσο χαίρονται όταν τον επισκέπτονται. Οι παιδότοποι προσφέρουν μεγάλους χώρους για φυσική δραστηριότητα και τα παιδιά κινούνται, ενώ στην πραγματικότητα γυμνάζονται! Διοχετεύουν την ενεργητικότητα και τη δύναμή τους, αφού τα παιχνίδια είναι φτιαγμένα για να τρέχουν, να σκαρφαλώνουν, να κάνουν τσουλήθρα κτλ.

Εμπλέκονται ενεργητικά στα παιχνίδια και κοινωνικοποιούνται, αφού παίζουν αλληλεπιδρώντας με άλλα παιδιά. Με πολύ διασκεδαστικό τρόπο βγάζουν τα αποθέματα ενέργειας που έχουν και που είναι δύσκολο να τα αξιοποιήσουν ελεύθερα σε ένα διαμέρισμα.

Όλες οι δυνατότητες για διασκέδαση είναι χρήσιμες για τα παιδιά και όλα χρειάζονται μέσα στο πρόγραμμά τους, από τις πιο οργανωμένες μέχρι και τις πιο ελεύθερες που έχουν στόχο καθαρά τη διασκέδαση και την ανεμελιά!

 

 

Ημε/νία δημοσίευσης: 4 Φεβρουαρίου 2012

Διαβάστε επίσης...