Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Η περιέργεια είναι πολύτιμη για καλές επιδόσεις!

Η περιέργεια είναι πολύτιμη για καλές επιδόσεις!

Η περιέργεια των παιδιών, που συχνά οδηγεί σε αμέτρητες ερωτήσεις προς τους μεγάλους, όχι μόνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μαθαίνουν τα παιδιά για το περιβάλλον τους, αλλά οδηγεί σε καλές επιδόσεις στο σχολείο.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Perspectives in Psychological Science αποδείχτηκε ότι η περιέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή επίδοση στο σχολείο. Η εξυπνάδα ή η ευφυΐα δεν  αποτελούν εγγύηση για τις καλές επιδόσεις, κι αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές στην πράξη. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι στοιχεία της προσωπικότητας, όπως η περιέργεια, έχουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από όσο πιστεύαμε.

Η περιέργεια είναι στην πραγματικότητα δίψα για εξερεύνηση και για απόκτηση νέας γνώσης. Το παιδί που θέλει να βρει απαντήσεις στην περιέργειά του, θα ρωτήσει, θα αναζητήσει απαντήσεις σε βιβλία και σε άλλες πηγές και θα ερευνά για να βρει νέα στοιχεία. Θα έχει όρεξη να μάθει για το ίδιο, και όχι επειδή «πρέπει».

Η περιέργεια, που μπορεί να δεχτεί αρνητική κριτική ή να γίνει ενοχλητική όταν οδηγεί σε πολλές και δύσκολες ερωτήσεις στους μεγάλους από τα μικρά παιδιά, είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τα παιδιά, τόσο στη σχολική τους ζωή, όσο και αργότερα όταν γίνουν ενήλικες. Γι’ αυτό, γονείς και δάσκαλοι καλούνται να την ενθαρρύνουν και να την ενισχύουν, αφού έτσι το αποτέλεσμα θα είναι παιδιά με δίψα για γνώση, που θα μαθαίνουν ταυτόχρονα πώς να την αποκτούν και μόνα τους, χωρίς να χρειάζονται εξωτερική πίεση ή κίνητρο. Τα παιδιά με περιέργεια, είναι εκείνα που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για να αναπτυχθούν ως άτομα, τόσο σε γνωστικό επίπεδο, όσο και ευρύτερα και αυτό θα τα επηρεάσει μέχρι και στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, που αποτελεί μέρος της προσωπικότητας, είναι και η συνέπεια προς τη μελέτη. Ένα παιδί που νιώθει με ευσυνειδησία ότι είναι χρήσιμο για το ίδιο να παρακολουθεί στην τάξη και να ολοκληρώνει τις εργασίες του στο σπίτι, θα έχει καλύτερη πορεία στο σχολείο.

Μάλιστα, οι επιστήμονες μελετώντας δεδομένα από 200 διαφορετικές μελέτες που αφορούσαν συνολικά 50.000 μαθητές, διαπίστωσαν ότι η περιέργεια και η ευσυνειδησία είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην πορεία των μαθητών, από ό,τι είχε η ευφυΐα.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας ρωτήσει το βλαστάρι σας οτιδήποτε, πριν σκεφτείτε ότι κουραστήκατε με τις τόσες ερωτήσεις, ξανασκεφτείτε το!

Διαβάστε επίσης...