Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Κρυολόγημα ή Γρίπη;

Κρυολόγημα ή Γρίπη;

Το παιδί εμφανίζει καταρροή στη μύτη, φτερνίζεται, βήχει ή έχει πυρετό. Πώς θα γνωρίζετε εάν πρόκειται για ένα κοινό κρυολόγημα ή εάν πρόκειται για γρίπη;

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να γνωρίζετε ότι το κρυολόγημα έχει πιο ήπια συμπτώματα και διαρκεί λίγες μέρες, ενώ τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο έντονα και μπορεί να ταλαιπωρήσει τον οργανισμό για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες. Και η γρίπη ενέχει πάντοτε τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως πνευμονία και άλλες καταστάσεις που ενδεχομένως να χρειαστούν νοσηλεία.

Το κρυολόγημα θα εμφανιστεί σταδιακά με ρινική καταρροή, παραγωγικό βήχα και χαμηλό ή ακόμη και καθόλου πυρετό. Η μίξα του παιδιού θα είναι αρχικά διαφανής, μετά θα έχει πηχτό κίτρινο χρώμα και όσο το κρυολόγημα υποχωρεί, θα γίνεται διαφανής ξανά. Η έξαρση του κρυολογήματος διαρκεί συνήθως τρεις ημέρες με τα συμπτώματα να παραμένουν έως και περίπου μία εβδομάδα. Το κρυολόγημα συνήθως υποχωρεί μόνο του, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και δεν χρειάζεται αντιβιοτικά. Ο παιδίατρός σας ίσως χορηγήσει κάποια φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως για την απελευθέρωση της αναπνοής ή αντιπυρετικά. Σε περίπτωση που ο πυρετός συνεχίζεται και για τέταρτη ημέρα και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, ίσως πρόκειται για μικρόβιο και ο παιδίατρός σας ενδέχεται να συστήσει τη χρήση αντιβιοτικών.

Η γρίπη, αντίθετα, προκαλεί πολύ γρήγορη εμφάνιση και επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως ξηρός βήχας, καταρροή και ξαφνικός υψηλός πυρετός. Γενικά, τα συμπτώματα αφορούν όλο το σώμα και όχι μόνο το αναπνευστικό, ενώ συχνά υπάρχει έντονος πόνος στο λαιμό, πονοκέφαλος και πόνος στους μυς. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, αλλά ο οργανισμός νιώθει καταβεβλημένος για 1-2 εβδομάδες. Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι η εξέλιξη σε πνευμονία. Ο παιδίατρος θα αποφασίσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή με αντιικά.

Συμβουλευτείτε γιατρό οπωσδήποτε εάν το μωρό είναι μικρότερο των 6 μηνών, εάν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή, το παιδί έχει υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, έντονο πόνο στο λαιμό, δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχο ή αφύσικα νωθρό. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν το παιδί ήδη έχει κάποιο γνωστό χρόνιο πρόβλημα υγείας που το κάνει πιο ευάλωτο σε επιπλοκές.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε το παιδί να πίνει αρκετά υγρά, να ξεκουράζεται και αφήστε το να κοιμηθεί όσες ώρες έχει ανάγκη. Είναι λογικό η όρεξή του να έχει μειωθεί, ενώ θυμηθείτε ότι τα μωρά δυσκολεύονται πολύ να θηλάσουν ή να πιούν από το μπιμπερό όταν έχουν ρινική συμφόρηση. Χρησιμοποιήστε άφοβα φυσιολογικό ορό για τη μυτούλα του μωρού ή των μικρών παιδιών που δεν μπορούν ακόμη να φυσήξουν τη μύτη τους, ώστε να ρευστοποιήσετε τις μιξούλες και να τα απαλλάξετε πιο εύκολα. Έχετε το νου σας στην εξέλιξη των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οπλιστείτε με υπομονή για τα δικαιολογημένα κλάματα δυσαρέσκειας του άρρωστου μωρού ή τη γκρίνια του μεγαλύτερου παιδιού και, το βασικότερο, μην πανικοβάλλεστε. Έχετε πάντα πρόχειρο το τηλέφωνο του παιδιάτρου, με τον οποίο θα είστε σε συχνή επαφή και, εάν κρατήσει κάποιος άλλος το μωρό ή το παιδί, φροντίστε να του έχετε αφήσει οδηγίες και το τηλέφωνο του παιδιάτρου σε εμφανές σημείο.