Αρχική σελίδα 7 - 12 ετών Οι έφηβοι μπορούν να είναι υπεύθυνοι για την υγεία τους

Οι έφηβοι μπορούν να είναι υπεύθυνοι για την υγεία τους

Οι έφηβοι ζητούν από τους μεγάλους περισσότερα δικαιώματα και συχνά θέλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αναλάβουν σε μεγαλύτερο βαθμό την ευθύνη του εαυτού τους. Ένα σημαντικό κομμάτι που τους αφορά είναι το ζήτημα της υγείας τους και θα είναι πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο να το αναλάβουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι.

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που ανάμεσα στα υπόλοιπα, αποτελεί μια προετοιμασία για την ενηλικίωση. Ο ρόλος των γονιών στην προετοιμασία αυτή των εφήβων για την ανεξαρτησία και ταυτόχρονα την υπευθυνότητα του ενήλικα είναι πολύ καθοριστικός.

Ένα από τα πράγματα που ένας έφηβος μπορεί να αρχίσει να αναλαμβάνει ευθύνες για τον εαυτό του, είναι η ίδια του η υγεία. Η υγεία του ίδιου του εφήβου είναι κάτι που θα πρέπει να αφορά πρώτα από όλα τον ίδιο και στόχος είναι να μπορέσει να αναλάβει την ευθύνη να την εκτιμά, να την προστατεύει και να φροντίζει για αυτήν.

Όσο κι αν οι γονείς έχουν συνηθίσει να ασχολούνται εκείνοι με τα πρώην παιδιά, πλέον,  όσον αφορά τις επισκέψεις σε γιατρούς, τα φάρμακα κ.α. από τότε που τα παιδιά τους ήταν νεογέννητα μωρά. Ίσως, όμως, είναι ώρα ένα μέρος της ευθύνης αυτής να αναλάβουν και οι ίδιοι οι έφηβοι. Αυτό θα βοηθήσει τους εφήβους να αγαπήσουν το σώμα τους, να μάθουν να το φροντίζουν και να είναι υπεύθυνα γι’ αυτό. Εξάλλου, οι γονείς δεν μπορούν να είναι πάντοτε παρόντες και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για λογαριασμό των παιδιών τους.

Την περίοδο αυτή, που οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, το σεξ, ακόμη και ναρκωτικά, θα βοηθήσει πολύ να κάνουν τις σωστές και υγιεινές επιλογές για τον εαυτό τους, εάν έχουν ενημερωθεί και έχουν αναλάβει τα ίδια την ευθύνη της υγείας τους, ως ένα βαθμό.

Οι έφηβοι θα κατανοήσουν μέσα από αυτό ότι η υγεία τους αφορά τους ίδιους και ότι η καλή υγεία είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση που θα τους δώσει μια καλή και ποιοτική ζωή για πολλές δεκαετίες. Θα οδηγηθούν έτσι να κάνουν πιο υπεύθυνες και σωστές επιλογές σε ζητήματα όπως το κάπνισμα ή το ασφαλές σεξ.

Στις περιπτώσεις που ο έφηβος, μάλιστα, αντιμετωπίζει ήδη κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, το να αναλάβει μόνος του κάποιες ευθύνες ή και επισκέψεις στον γιατρό του είναι ακόμη μεγαλύτερης σημασίας και οι γονείς θα πρέπει να προετοιμάζουν ήδη το παιδί με χρόνια προβλήματα να φροντίζει την υγεία του και να είναι αυτόνομο, καθώς δεν θα είναι πάντοτε δίπλα του.

 

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τον έφηβο να αναλάβει την ευθύνη της υγείας του

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στη μετάβαση αυτή, ενθαρρύνοντας τον γιατρό να μιλήσει απευθείας με τον ίδιο τον έφηβο για τα ζητήματα υγείας του ή να του επιτρέψουν να αναλάβει μόνος του π.χ. τη χορήγηση του φαρμάκου του, έχοντας απλώς ρόλο υπενθύμισης. Σε αυτή τη φάση, μπορούν πλέον να αφήσουν τον έφηβο π.χ. να μπει μόνος του στο δωμάτιο εξέτασης του γιατρού και να καταλάβουν και οι ίδιοι ότι ο έφηβος ίσως νιώθει πιο άνετα να είναι μόνος του για να ρωτήσει για ζητήματα που δεν θα ρωτούσε με τους γονείς του παρόντες.

Στο πρακτικό κομμάτι, μπορούν επίσης οι γονείς να εξηγήσουν βασικά ζητήματα του συστήματος υγείας στο οποίο εντάσσονται, να του εξηγήσουν το ρόλο των βιβλιαρίων του και πώς μπορεί να τα χρησιμοποιεί και τη σημασία που έχει να τηρεί τα βιβλιάρια και τις ιατρικές εξετάσεις του σε ένα αρχείο.

 

Το σημαντικότερο είναι ότι ο έφηβος μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα μάθει ότι η υγεία είναι ένα αγαθό που πρέπει να το προστατέψει. Θα μπορέσει πιθανότατα να αποφύγει να χρησιμοποιεί την εκούσια βλάβη της υγείας του ως «εκβιασμό», «προειδοποίηση», «έκκληση για προσοχή» ή «τιμωρία» προς τους γονείς του, κάτι που είναι σύνηθες ως συμπεριφορά στην κρίσιμη αυτή ηλικία και μπορεί να γίνει μέσα από το κάπνισμα, την κακή διατροφή ή τον αυτοτραυματισμό. Θα κατανοήσει πως η υγεία του αφορά πρώτα από όλα τον ίδιο και πως είναι προς όφελός του να τη φροντίζει.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 17 Ιανουαρίου 2012

Διαβάστε επίσης...