Αρχική σελίδα 7 - 12 ετών Ο βήχας του παιδιού

Ο βήχας του παιδιού

Ο βήχας είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα στις αρρώστιες των παιδιών. Τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί ανησυχητικό σημάδι, αλλά οπωσδήποτε είναι αρκετά ενοχλητικός για ένα μικρό παιδί. Μάλιστα, σύμφωνα με τους γιατρούς, ο βήχας είναι ένα υγιές και σημαντικό αντανακλαστικό, που προστατεύει τις αναπνευστικές οδούς. 

Υπάρχουν αρκετά είδη βήχα και το κάθε είδος μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό και να απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, υπάρχει ο βήχας που μοιάζει με «γαύγισμα», που πολύ πιθανό προέρχεται από λαρυγγίτιδα. Η λαρυγγίτιδα οφείλεται σε ιό ή αλλεργίες, ενώ σε μικρά παιδιά, κάτω των 3 ετών μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια. Άλλο είδος βήχα μπορεί να είναι ο βήχας με συριγμό, δηλαδή με ήχο σαν σφύριγμα και δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να αφορά άσθμα ή βρογχιολίτιδα. 

Μπορεί, ακόμη, να παρατηρήσετε ότι το παιδί εμφανίζει εξάρσεις στο βήχα του το βράδυ, αν είναι κρυωμένο, όταν η βλέννα από τη μύτη του κατεβαίνει στο λαιμό του. Έξαρση στο βήχα μπορεί να έχει επίσης όταν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή (π.χ. από τη θέρμανση). Εξάρσεις ίσως συμβούν και την ημέρα, όταν το παιδί εκτεθεί περισσότερο στο κρύο, όταν εμπλακεί σε μια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο ή όταν το ερεθίσει κάποια ουσία, όπως ο καπνός του τσιγάρου, κάποιο σπρέι ή καθαριστικό ή τρίχες κατοικίδιου ζώου.

Ορισμένες φορές, μια έξαρση βήχα είναι έντονη και διαρκεί πολύ, μπορεί το παιδάκι να  κάνει εμετό. Εφόσον πρόκειται για ένα μόνο επεισόδιο εμετού και το παιδί δεν έχει άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στο στομάχι, η αιτία του εμετού πιθανότατα ήταν μόνο ο βήχας.

Επαναλαμβανόμενος βήχας, στον οποία τα παιδιά αναπνέουν βαθιά αφού ολοκληρωθεί η ακολουθία βήχα, μπορεί να αφορά μόλυνση του παιδιού από κοκκύτη, η οποία μπορεί να προληφθεί με το αντικοκκυτικό εμβόλιο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανοσοποίησης του παιδιού. Η αρρώστια αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε μωρά κάτω του 1 έτους.

Μην ξεχνάτε, ότι όταν ένα παιδάκι έχει βήχα και ταυτόχρονα πυρετό, μπορεί απλώς να έχει ένα κοινό κρυολόγημα, αν έχει και συνάχι, αλλά ο υψηλός πυρετός θα πρέπει να σας οδηγήσει στην επικοινωνία με τον παιδίατρο, γιατί θα μπορούσε να σημαίνει βρογχίτιδα ή πνευμονία, ιδιαίτερα αν το παιδί είναι εξασθενημένο και αναπνέει γρήγορα.

 

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό για το βήχα του παιδιού σας

  • Όταν το παιδί δυσκολεύεται στην αναπνοή του
  • Όταν αναπνέει πιο γρήγορα από το φυσιολογικό
  • Όταν έχει υψηλό πυρετό - και ιδιαίτερα όταν δεν έχει συνάχι
  • Όταν είναι μικρότερο από 3 μηνών
  • Όταν βήχει με συριγμό ή αναπνέει με θόρυβο μετά το βήχα
  • Όταν είναι νωθρό ή πολύ εκνευρισμένο

 

Σε κάθε περίπτωση, εάν ανησυχείτε, ζητήστε τη γνώμη και τη διάγνωση του παιδιάτρου. Ο παιδίατρος θα αναγνωρίσει από τον ήχο του βήχα τον τύπο του και αφού εξετάσει πλήρως το παιδί θα μπορέσει να καταλήξει στην αιτία του και στην αντίστοιχη αντιμετώπιση. Συνήθως, όταν ο βήχας οφείλεται σε ίωση, η ίωση κάνει τον κύκλο της και φάρμακο θα χορηγηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων όταν ο βήχας είναι πολύ ενοχλητικός για το παιδί, π.χ. δεν το αφήνει να κοιμηθεί. Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, τα αντιβηχικά φάρμακα δίνονται με ιδιαίτερη προσοχή.

 

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Μπορείτε να κάνετε το παιδάκι να νιώσει καλύτερα και να ανακουφιστεί από το βήχα του με διάφορους τρόπους. Καταρχήν, φροντίστε οι χώροι των δωματίων να αερίζονται καλά, αλλά κυρίως να μην έχουν ξηρή ατμόσφαιρα. Για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευή υγραντήρα ή απλώς να τοποθετήσετε σε ασφαλές σημείο στο δωμάτιο μία λεκάνη με βραστό νερό.

Εάν το παιδί υποφέρει από άσθμα, βεβαιωθείτε ότι συνεργάζεστε με τον παιδίατρο για την κατάλληλη αντιμετώπισή του.

Θα βοηθήσουν αρκετά χλιαρά υγρά (όχι πολύ ζεστά!) όπως γάλα ή χαμομήλι.

Σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα όταν το παιδί είναι κάτω του 1 έτους, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και μη χορηγείτε κάποιο φάρμακο χωρίς να τον ενημερώσετε και να βεβαιωθείτε για τις σωστές δοσολογίες και την καταλληλότητα του φαρμάκου για τον βήχα του παιδιού.

 

 

Σημείωση: Το περιεχόμενο του mamakid.gr έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη γνώμη του γιατρού σας. Για τα ζητήματα υγείας της οικογένειάς σας επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Το mamakid.gr δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια από την εφαρμογή των συμβουλών που αναφέρονται στον ιστότοπο.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 22 Νοεμβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...