Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Μικρά τρικ για να φτιάξετε τη διάθεση του παιδιού σας!

Μικρά τρικ για να φτιάξετε τη διάθεση του παιδιού σας!

Το παιδί σας είναι πολύ κακόκεφο, επειδή τσακώθηκε με τον αγαπημένο φίλο του, επειδή δεν το κάλεσαν σε ένα πάρτι ή επειδή δεν θα λάβει μέρος στο θεατρικό ή στην αθλητική ομάδα του σχολείου. Τέτοιες μικρές απογοητεύσεις μπορούν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις στην ψυχή του παιδιού και να χαλάσουν έντονα τη διάθεσή του. Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να του φτιάξετε το κέφι;

 

Συζητήστε μαζί του και δείξτε κατανόηση για την κατάσταση. Ακούστε το παράπονό του με προσοχή. Σεβαστείτε τα συναισθήματά του και μην τα κριτικάρετε. Εάν θεωρείτε ότι πρέπει να δώσετε μια άλλη γνώμη για το συμβάν, καλό είναι να ξεκινήσετε την πρότασή σας ως εξής: «Καταλαβαίνω πώς νιώθεις, αλλά έχεις σκεφτεί μήπως….».

 

Επαινέστε το για όσα πετυχαίνει. Μια μικρή αποτυχία, όπως ο αποκλεισμός του από την αθλητική ομάδα του σχολείου ή το θεατρικό ή άλλη δραστηριότητα που απαιτεί κάποια ικανότητα, μπορεί να είναι μεγάλο πλήγμα για την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, αφού τα παιδιά δίνουν μεγάλη σημασία στη γνώμη και την αποδοχή των άλλων σε αυτή την ηλικία. Εκφράστε του την κατανόησή σας, αλλά θυμίστε του τα θετικά του προσόντα και τις ικανότητές του και πείτε του ότι είστε περήφανοι για εκείνο.

Θυμίστε του παλιότερες ή πρόσφατες επιτυχίες του και αναφέρετε εναλλακτικές δημιουργικές λύσεις.  Π.χ. αφού δεν θα ξοδεύει χρόνο για πρόβες ή προπονήσεις στο σχολείο, θα μπορεί να αφιερώσει το χρόνο αυτό σε ένα αγαπημένο χόμπι ή σε κάτι εντελώς καινούριο. Θυμίστε του ότι κανείς δεν του ζητά να είναι τέλειο και ότι αν θέλει να πετύχει περισσότερα, τότε μπορεί απλώς να συνεχίσει να προσπαθεί, αλλά χωρίς να χάνει το κέφι του!

 

Ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό για να αποσπάσετε τη σκέψη του από ό,τι το απασχολεί. Προτείνετε στο παιδί να κάνετε κάτι μαζί, όπως να φτιάξετε στην κουζίνα μαζί ένα γλυκό, να ασχοληθείτε με μια χειροτεχνία, να πλύνετε το αμάξι ή να πάτε μια βόλτα στον κινηματογράφο ή στο πάρκο. Συχνά ο αρνητικός τρόπος σκέψης σταματά να είναι τόσο επίμονος όταν ο εγκέφαλος ασχοληθεί με μια άλλη δραστηριότητα, που εμπλέκει και το σώμα. Ιδιαίτερα όταν ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό και έχετε μπροστά σας το αποτέλεσμα, έχετε άμεσα μια έντονη τόνωση αυτοπεποίθησης!

 

Πηγαίνετε μια βόλτα με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο. Το περπάτημα, ιδιαίτερα κοντά στη φύση, π.χ. στο γειτονικό πάρκο, βοηθά στη σκέψη και στην αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος. Εάν προτιμάτε το αμάξι, το παιδί σας θα χαζέψει ξεκούραστα γύρω του και θα χαλαρώσει.

 

Συναντήστε φίλους. Πολλά παιδιά βρίσκουν ξανά το χαμόγελό τους μόλις βρεθούν με συγγενείς, φίλους ή άλλους ανθρώπους. Εάν το παιδί σας είναι «κοινωνικός τύπος», ίσως είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος να ξεχαστεί και να φτιάξει το κέφι του!

 

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 13 Νοεμβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...