Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών 5 μυστικά για να βοηθήσετε τα παιδιά να τρώνε πιο σωστά!

5 μυστικά για να βοηθήσετε τα παιδιά να τρώνε πιο σωστά!

Το ζήτημα του φαγητού παραμένει πάντοτε από τα πιο δύσκολα, σύμφωνα με τους γονείς. Και σίγουρα, θέλουμε τα παιδιά μας να τρώνε υγιεινά, αλλά πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Διαβάστε παρακάτω και θα δείτε ότι υπάρχουν 5 μικρά μυστικά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

 

Προγραμματίστε σωστά τα γεύματα

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα, που δίνει ενέργεια στον οργανισμό για όλη την ημέρα, ιδιαίτερα όταν ακολουθεί ένα φορτωμένο πρόγραμμα στο σχολείο και στις διάφορες δραστηριότητες. Ξυπνήστε κι εσείς και τα παιδιά λίγο νωρίτερα και απολαύστε ένα απλό, αλλά θρεπτικό οικογενειακό πρωινό.

Προγραμματίστε τα γεύματα της επόμενης ημέρας και ετοιμάστε τα πακέτα που θα πάρουν τα παιδιά μαζί τους. Φροντίστε να έχετε πάντοτε στο σπίτι υγιεινά σνακ για κάθε στιγμή, όπως μπάρες δημητριακών, φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι κ.α.

 

Ψωνίστε τα τρόφιμα με τα παιδιά

Το πρώτο βήμα για μια πιο υγιεινή διατροφή είναι η επίσκεψη στον μανάβη ή τη λαϊκή αγορά! Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά τη λίστα και επισκεφτείτε τα πολύχρωμα ράφια του μανάβη ή τους πάγκους της λαϊκής αγοράς. Ίσως έτσι τα μικρά σας έχουν έναν λόγο παραπάνω να δοκιμάσουν τα φρούτα και τα λαχανικά!

Εξηγήστε τους τι σημαίνει υγιεινή διατροφή, σωστές διατροφικές επιλογές και μιλήστε τους λίγο για κάθε τρόφιμο. Τονίστε τα οφέλη των σωστών επιλογών και εξηγήστε γιατί κάποια άλλα φαγητά είναι κακές επιλογές, όπως π.χ. τα γλυκά, τα γαριδάκια κτλ. Όλα τα παιδιά καταλαβαίνουν τι σημαίνει ότι «αν τρως συνέχεια τέτοια φαγητά η υγεία σου δεν θα είναι καλή, θα αρρωσταίνεις και θα παχαίνεις». Χωρίς να τα τρομοκρατήσετε ή να υπερβάλετε, έχετε χρέος να τους μιλήσετε για την πραγματικότητα.

 

Φαγητό εν κινήσει!

Πολλά παιδιά περνούν αρκετό χρόνο μέσα στο αυτοκίνητο με τους γονείς τους πηγαίνοντας σε διάφορες δραστηριότητες. Το φορτωμένο πρόγραμμα και η αδιαφορία των παιδιών για το φαγητό ίσως τα οδηγούν να μένουν με άδειο στομάχι για πολλές ώρες, κάτι που δεν είναι το καλύτερο. Γι’ αυτό, ετοιμάστε μικρά γεύματα- σνακ που μπορείτε να παίρνετε μαζί σας στο αμάξι, όπως κράκερ ολικής άλεσης με μια φέτα τυρί, τοστ, μπανάνες, στικς καρότου ή αγγουριού κ.α.

 

Χαρίστε τους ένα «ελεύθερο» γεύμα

Προγραμματίστε ένα «ελεύθερο» γεύμα σε ένα εστιατόριο ή στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα. Μπορείτε να φάτε έξω ή να παραγγείλετε κάτι που δεν είναι απαραίτητα πολύ υγιεινό, αλλά είναι αυτό που τους αρέσει πιο πολύ. Έτσι, δεν στερούνται εντελώς όσα τους αρέσουν, ενώ μαθαίνουν να τα απολαμβάνουν σε πολύ λογικά και ελεγχόμενα πλαίσια, κατανοώντας πως κάποιες τροφές προορίζονται κυρίως για την ευχαρίστηση και όχι για τη σωστή θρέψη μας.

 

Δάσκαλε που δίδασκες!

Το πιο ισχυρό όπλο που έχετε σε αυτό τον αγώνα για σωστές διατροφικές επιλογές είναι το καλό παράδειγμα που δίνετε! Είναι δύσκολο να πείσετε το παιδί σας να φάει φρούτα και λαχανικά όταν δεν σας βλέπει ποτέ να τα καταναλώνετε! Αν δεν έχετε φτάσει κι εσείς στο επίπεδο που θα θέλατε στο ζήτημα της διατροφής, είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνετε όλοι μαζί!

 

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 22 Οκτωβρίου 2011