Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Σημάδια ότι το μωρό δεν αναπτύσσεται σωστά

Σημάδια ότι το μωρό δεν αναπτύσσεται σωστά

Πότε οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών τους; Ποιά είναι τα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη;

Σε γενικές γραμμές, το κάθε παιδί μπορεί να κατακτά γρήγορα ένα αναπτυξιακό ορόσημο, αλλά να καθυστερεί σε ένα άλλο, π.χ. να περπατήσει γρήγορα, αλλά να μην πει νωρίς τις πρώτες του λεξούλες. Αυτό είναι φυσιολογικό, όπως και ότι σε κάποιες περιόδους η ανάπτυξη είναι πιο γρήγορη από άλλες.

Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς και αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Το παιδί καθυστερεί σε αρκετούς τομείς να κατακτήσει τα αναπτυξιακά ορόσημα. Για παράδειγμα, ένα μωρό 15 μηνών που δεν έχει περπατήσει, δεν έχει πει την πρώτη του λεξούλα, δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του και δεν δείχνει να επικοινωνεί επαρκώς με τους γύρω, είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί.
  • Η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από δύο μήνες από τον μέσο όρο που δίνεται για το αναπτυξιακό ορόσημο. Για παράδειγμα, είναι 7 μηνών και δεν έχει χαμογελάσει.
  • Το μωρό δεν ανταποκρίνεται όταν του μιλάτε. Στους 8-12 μήνες τα μωρά κοιτάζουν το παιχνιδάκι τους, όταν τα ρωτήσετε πού είναι, ενώ στους 12-15 μήνες μπορούν να εκτελέσουν απλές εντολές, όπως να σας δώσουν ένα κουτάλι.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάκτηση των αναπτυξιακών οροσήμων δεν θα πρέπει να είναι ένα άγχος για τους νέους γονείς, ενώ πολλές φορές η σύγκριση με άλλα μωρά δεν αντιπροσωπεύει μέτρο εκτίμησης.

Οι προγραμματισμένες τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο εξασφαλίζουν την παρατήρηση της ανάπτυξης του παιδιού και ότι οποιοδήποτε πρόβλημα θα εντοπιστεί έγκαιρα.

Παρόλα αυτά, οτιδήποτε ανησυχεί έναν γονιό για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού του, μπορεί να βρει απάντηση από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί, ο οποίος θα εκτιμήσει το πρόβλημα και θα παραπέμψει ενδεχομένως στην κατάλληλη παιδιατρική υποειδικότητα.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 27 Φεβρουαρίου 2012 

Διαβάστε επίσης...