Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Ντομάτα - θρεπτική αξία και συνταγές

Ντομάτα - θρεπτική αξία και συνταγές

Η ντομάτα είναι από τα αγαπημένα λαχανικά στην ελληνική διατροφή, καθώς είναι νόστιμη, δροσιστική, συνοδεύει τέλεια τα γεύματα ως σαλάτα ή σε σάλτσες και επίσης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Διαβάστε τα οφέλη της και επίσης τις εύκολες και νόστιμες συνταγές που σας προτείνουμε.

Ο καρπός της ντομάτας περιέχει λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, φολικό οξύ, κάλιο και μικρές ποσότητες μετάλλων, όπως φώσφορος, ασβέστιο, νάτριο, σίδηρος, μαγγάνιο, καθώς και ποσότητες διάφορων βιταμινών. Επίσης, έχει διουρητική και αντισηπτική δράση, ενώ θεωρείται ότι βοηθά την καλή λειτουργία της καρδιάς και προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Όπως και με όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνεται στην εποχή της, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες και να αποφεύγεται η ντομάτα θερμοκηπίου με πολλές ορμόνες. Άλλωστε, η ντομάτα στην εποχή της δεν περιέχει ορμόνες και είναι πιο νόστιμη, πιο κόκκινη και πιο ζουμερή!

Όταν διαλέγουμε ντομάτες θα πρέπει να επιλέγουμε ντομάτες με όμορφο κόκκινο χρώμα, γυαλιστερή εμφάνιση και χωρίς χτυπήματα ή βαθουλώματα. Για σαλάτα διαλέγουμε τις πιο σφιχτές ντομάτες, ενώ εάν τις προορίζουμε για σάλτσες ή ντοματοχυμούς, διαλέγουμε λίγο πιο μαλακές.

Η ντομάτα είναι παρούσα σε πολλά πιάτα στο τραπέζι μας, από τις σάλτσες στα κοκκινιστά,  μέχρι τις δροσερές κρύες σαλάτες και από τα σάντουιτς και τα τοστ μας μέχρι την κέτσαπ στις τηγανιτές πατάτες μας!

Μπορείτε να τη βρείτε εύκολα στο μανάβη σας και να την μετατρέψετε σε ό,τι θέλετε για να απολαύσετε τα οφέλη της. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να φτιάχνετε από φρέσκες ντομάτες τον δικό σας τοματοπελτέ, για να αντικαταστήσετε τον έτοιμο βιομηχανικό που έχει χάσει αρκετά θρεπτικά συστατικά και είναι πιο δυσκολοχώνευτος.

 

Πώς  μπορείτε να την απολαύσετε:

  • Θρεπτικό smoothie με ντομάτα, καρότο, σπανάκι – είναι γεμάτο σίδηρο και άλλα μέταλλα και βιταμίνες – χτυπήστε τα όλα στο μπλέντερ και προσθέστε ένα δάχτυλο νερό
  • Τοματοχυμός ρόφημα – εξαιρετικά δροσιστικός χτυπήστε στο μπλέντερ ντομάτες και λίγο αγγουράκι, μαζί με 2 φυλλαράκια μαϊντανό ή δυόσμο. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και παγάκια και απολαύστε!
  • Χωριάτικη σαλάτα – σε μια σαλατιέρα κόψτε ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά και προσθέστε ελιές, ρίγανη, κάπαρη, αλάτι, ένα κομμάτι τυρί φέτα και λίγο ελαιόλαδο. Εκτός από σαλάτα που συνοδεύει τα κύρια γεύματα, αποτελεί από μόνη της ένα πλήρες χορταστικό και δροσιστικό γεύμα.
  • Σάλτσα για ζυμαρικά και φαγητά – χτυπήστε στο μπλέντερ 4-5 καθαρισμένες ντομάτες για 1-1/2 κούπα τοματοπελτέ. Σωτάρετε με λίγο ελαιόλαδο ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο και προσθέστε τον τοματοπελτέ, λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά, λίγο βασιλικό, λίγο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, αφήστε να πάρει μια βράση και σιγοβράστε μέχρι να «δέσει». Για πιο πικάντικες γεύσεις, μπορείτε να προσθέσετε κόκκινη καυτερή πιπεριά ή κομμάτια λουκάνικο. Πειραματιστείτε, επίσης, με τα αγαπημένα σας αρωματικά, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, δάφνη, μαϊντανό κτλ. (έως 2 διαφορετικά κάθε φορά)
  • Τηγανιτές ντομάτες – διαλέξτε σφιχτές ντομάτες και κόψτε σε παχιές ροδέλες. Αλατίστε και αλευρώστε και τηγανίστε σε ελαιόλαδο και από τις δύο μεριές. Σερβίρετε με λίγη ρίγανη ή τριμμένο τυρί και ελιές. Εάν θέλετε, για πιο πλούσια γεύση τις περνάτε επίσης από αυγό χτυπητό και τριμμένη φρυγανιά πριν τις τηγανίσετε.
  • Ντομάτες γεμιστές – εκτός από τη γνωστή συνταγή με γέμιση ρυζιού και κιμά, μπορείτε να πειραματιστείτε με πιο δροσερές παραλλαγές και να ψήσετε στο φούρνο γεμιστές ντομάτες με τυριά, όπως ανθότυρο ή φέτα ή μίγμα τυριών μαζί με δυόσμο ή ψιλοκομμένη πιπεριά ή ακόμη να συνδυάσετε διάφορα λαχανικά, όπως κολοκυθάκι, καρότο, μελιτζάνα κ.α. ή μανιτάρια και αρωματικά και τυριά της αρεσκείας σας.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 11 Μαΐου 2012

Διαβάστε επίσης...