Αρχική σελίδα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Το δέρμα του μωρού δέχεται φθορά από το πρώτο καλοκαίρι

Το δέρμα του μωρού δέχεται φθορά από το πρώτο καλοκαίρι

Νέες έρευνες δεν αφήνουν αμφισβήτηση για το ότι η ηλιακή ακτινοβολία αρχίζει να προκαλεί φθορά στο δέρμα από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι του μωρού σας. Δείτε πώς μπορείτε να το προστατέψετε.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επιδερμίδα του μωρού είναι πολύ διαφορετική από των παιδιών και των ενηλίκων, είναι πιο απαλή και πιο ευαίσθητη επειδή η εξωτερική προστατευτική κεράτινη στοιβάδα του ωριμάζει μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Επίσης, συνολικά η επιδερμίδα των μωρών μέχρι δύο ετών είναι πιο λεπτή κι έτσι η απορρόφηση της ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει πιο βαθιά και να προκαλέσει φθορά ακόμη και στο DNA του δέρματος, να προκαλέσει φλεγμονή, φθορά και να επηρεάσει ακόμη και το ανοσοποιητικό σύστημα στο δέρμα. Οι φθορές αυτές λειτουργούν προσθετικά, που σημαίνει ότι αρχίζουν να συσσωρεύονται από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι στη ζωή του μωρού. Επίσης, κάτι που ισχύει για όλες τις ηλικίες είναι ότι τα ηλιακά εγκαύματα σε οποιαδήποτε ηλικία πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος αργότερα.

Ταυτόχρονα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του δέρματος του μωρού, τα χημικά αντηλιακά μπορούν επίσης να διεισδύσουν πιο βαθιά. Αυτό σημαίνει ότι ένα ακατάλληλο αντηλιακό προϊόν θα διεισδύσει στον οργανισμό του μωρού και στο κυκλοφορικό και απεκκριτικό του σύστημα. Αν και δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει κίνδυνος, αλλά ούτε και ότι είναι ασφαλές για τα βρέφη, καλό είναι να χρησιμοποιείτε στο μωρό κατάλληλο αντηλιακό, εγκεκριμένο και δοκιμασμένο για βρέφη και μωρά και να ζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.

Καθώς η έκθεση στον ήλιο γίνεται κάθε χρόνο και πιο επικίνδυνη εξαιτίας της «τραυματισμένης» οζονόσφαιρας που αποτελούσε ικανή ασπίδα προστασίας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, είναι απαραίτητο να προστατεύονται όλοι, αλλά ιδιαίτερα τα βρέφη, τα μωρά και τα μικρά παιδιά από τον ήλιο με μερικά απλά βήματα:

  • Αποφύγετε την έκθεση στον μεσημεριανό ήλιο.
  • Προστατέψτε το μωρό σε σκιά όσο περισσότερο είναι δυνατόν.
  • Επιλέξτε κατάλληλο αντηλιακό προϊόν, εάν είναι δυνατόν χωρίς χημικά φίλτρα.
  • Καλύψτε το σώμα του μωρού με δροσερά ρούχα. Αναζητήστε ρούχα και μαγιό με δείκτη προστασίας από τον ήλιο.
  • Μην ξεχνάτε το καπέλο και τα βρεφικά γυαλιά ηλίου!

Διαβάστε επίσης...