Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Πώς να παραμείνει το μωρό σας δροσερό το καλοκαίρι

Πώς να παραμείνει το μωρό σας δροσερό το καλοκαίρι

Το βρέφος ή το μικρό μωράκι σας στην ευαίσθητη αυτή ηλικία χρειάζεται την προστασία σας και από τη ζέστη του καλοκαιριού. Χρειάζεται να είναι δροσερό, ενυδατωμένο, ώστε να είναι ευδιάθετο και υγιές και να χαίρεται κι εκείνο τις καλοκαιρινές ημέρες με όλη την οικογένεια.

Ένα μικρό μωρό μπορεί πολύ εύκολα να εκνευριστεί από την υπερβολική ζέστη, να δυσανασχετήσει εάν είναι ντυμένο με πιο χοντρά ρούχα από όσο χρειάζεται και φυσικά η επιδερμίδα του είναι πολύ πιο ευαίσθητη από την επιδερμίδα του ενήλικα. Δεν αποβάλει τη θερμότητα όπως οι ενήλικες, ενώ μελέτες έχουν συνδέσει την αύξηση κινδύνου για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών με τον βαθύ ύπνο σε πολύ θερμό περιβάλλον.

Ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους και μάλιστα τις μεσημεριανές ώρες, το μικρό μωράκι θα χρειαστεί ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία.

 

Προστατέψτε το από τον ήλιο και τη ζέστη

Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε απευθείας έκθεση στον ήλιο και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Προμηθευτείτε κατάλληλο για την ευαίσθητη ηλικία του αντηλιακό και απλώστε σε όλο το σώμα. Εάν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, παραμείνετε σε δροσερό χώρο ή τουλάχιστον σε σκιά. Περιορίστε όσο είναι δυνατόν τον χρόνο που θα βρεθείτε σε συνθήκες ζέστης και στον ήλιο, π.χ. στην παραλία. Μην ξεχάσετε να προστατέψετε τα μάτια του με γυαλιά ηλίου κατάλληλα για την ηλικία του, θα βρείτε στο εμπόριο ακόμη και για βρέφη.

 

Ντύστε το ελαφρά

Προτιμήστε υφάσματα που αναπνέουν, όπως βαμβάκι. Ντύστε το με λεπτά ρούχα που είναι χαλαρά στο σώμα του και όχι στενά. Όταν βρίσκεστε έξω, προτιμήστε ανοιχτόχρωμα υφάσματα και μην ξεχνάτε το καπέλο. Οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν να ντύνεται το μωρό με τα ίδια ρούχα που θα φορούσε σε αντίστοιχη θερμοκρασία και ο ενήλικας, ενώ έχει διατυπωθεί και η θεωρία ότι τα μωρά ζεσταίνονται λίγο περισσότερο.

 

Ενυδατώστε το

Δώστε στο μωρό συχνά μερικές γουλιές υγρό, ανάλογα με την ηλικία του, π.χ. γάλα για τα μικρά βρέφη και στις μεγαλύτερες ηλικίες νερό. Εάν θηλάζετε, προσφέρετε το στήθος σας, αλλά μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε και τον δικό σας οργανισμό εντατικά.

 

Αερισμός ή κλιματισμός κλειστών χώρων

Φροντίστε για τον αερισμό των κλειστών χώρων ή για την επίτευξη κατάλληλης θερμοκρασίας με κλιματισμό. Μην αφήνετε ποτέ ένα παιδί σε κλειστό ζεστό χώρο ούτε για λίγα λεπτά, π.χ. σε αυτοκίνητο στον ήλιο με κλειστά παράθυρα.

 

Προσαρμόστε το καρότσι του

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο καλοκαιρινό καρότσι , που συνήθως έχουν και πιο ελαφριά υφάσματα ή να τοποθετείτε δροσερά βαμβακερά υφάσματα στο καρότσι σας και να τα αλλάζετε συχνά.

 

Πάνες

Το καλοκαίρι με τη ζέστη, οι πιθανότητες να συγκαεί ή να ερεθιστεί το δέρμα του μωρού με την πάνα είναι αυξημένες. Αλλάζετε πιο συχνά τις πάνες του και εάν είναι δυνατό, αφήστε το λίγο χωρίς πάνα (π.χ. όταν είστε σε εξωτερικό χώρο και δεν σας πειράζουν τα «ατυχήματα») ώστε να αεριστεί το δέρμα στην περιοχή.

 

 

Διαβάστε επίσης...