Αρχική σελίδα Σώμα και Ομορφιά Πώς να μην πάρετε κιλά αυτό το καλοκαίρι

Πώς να μην πάρετε κιλά αυτό το καλοκαίρι

Κάνατε αυστηρή δίαιτα ή προσέξατε αρκετά τη διατροφή σας μόλις νιώσατε ότι το καλοκαίρι πλησιάζει; Καταφέρατε να χωρέσετε στο μικροσκοπικό σορτσάκι ή στο περσινό σας αγαπημένο μαγιό και είστε περήφανη γι’ αυτό; Χαρείτε το, αλλά διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να μην φέρετε πίσω από τις διακοπές σας μαζί με τις βαλίτσες σας και επιπλέον κιλά για το φθινόπωρο!

 

Κολυμπήστε, αθληθείτε, κινηθείτε!

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που ακόμη και όσοι δεν γυμνάζονται όλο το χρόνο, θα έχουν την ευκαιρία για περισσότερη κίνηση και άσκηση. Οι ευκαιρίες αμέτρητες: κολύμπι στη θάλασσα, ρακέτες, παιχνίδια με μπάλα στην παραλία, ποδήλατο και ό,τι άλλο βάζει ο νους. Ακόμη και το ήπιο κολύμπι οδηγεί σε καύση σεβαστών θερμίδων για ανθρώπους που όλο το χρόνο δεν γυμνάζονται. Φυσικά, εάν είστε λάτρεις των σπορ έτσι κι αλλιώς, πιθανότατα να έχετε προγραμματίσει μέσα στις διακοπές σας πιο extreme καταστάσεις, όπως ράφτινγκ, θαλάσσιο σκι, σερφ, αναρρίχηση κ.α.

Όλα αυτά συντελούν σε επιπλέον καύσεις, μυική ενδυνάμωση, διατήρηση (ή και μείωση) βάρους  και φυσικά… σε ατελείωτη διασκέδαση!

 

Τρώτε με πρόγραμμα

Μπορεί να θέλετε να κάνετε διακοπές χωρίς πρόγραμμα και χωρίς ρολόι, αφού είναι μέρες ξεγνοιασιάς και όχι δουλειάς, αλλά καλό είναι να μην ξεχνάτε εντελώς το πρόγραμμα των γευμάτων σας. Χωρίς να νιώσετε καταπιεστικά, καλό είναι να μετράτε τα γεύματα που κάνετε κάθε μέρα και να φροντίζετε σε γενικές γραμμές να μην τρώτε πολλά επιπλέον γεύματα ή ποσότητες που δεν σας χρειάζονται και θα αποθηκευτούν ως περιττό και αντιαισθητικό λίπος. Απολαύστε τα παγωτά σας και τις ειδικές περιστάσεις με μέτρο, για να μην το μετανιώσετε γυρίζοντας και προσπαθήστε να θυμάστε την προσπάθεια που κάνατε για να χάσετε βάρος πριν το καλοκαίρι.

 

Τρώτε καλοκαιρινά!

Εμπλουτίστε το καλοκαίρι τα γεύματά σας με δροσερά φρούτα, φρουτοσαλάτες και ελαφριά κρύα γεύματα. Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού προσφέρουν πολύ νερό, δροσιά, βιταμίνες, γεύση και λίγες θερμίδες!

 

Ισορροπήστε!

Εάν οι διακοπές σας διαρκούν λίγες ημέρες, μπορείτε να είστε πιο ελαστικές, αλλά εάν θα κάνετε διακοπές 20 ημέρες, σαφώς δεν μπορείτε να κάνετε κάθε ημέρα διατροφικές ατασθαλίες χωρίς συνέπειες! Κρατήστε την ισορροπία και μετά από λίγες ημέρες διατροφικής υπερβολής, εξασφαλίστε μια μέρα ισορροπημένης ελαφριάς διατροφής.

 

Ζυγιστείτε!

Όταν βρίσκεστε ανέμελη μακριά από τη βάση σας και το σπίτι σας όπου όλα σας θυμίζουν ότι πρέπει να προσέχετε, είναι πιο εύκολο να νιώσετε ελεύθερη και να αρχίσετε να καταναλώνετε φαγητό σε ποσότητες και ποιότητες που δεν βοηθούν τη διατήρηση του βάρους σας. Η ελευθερία του καλοκαιριού, όμως, μπορεί να σας παρασύρει και να νιώθετε στις διακοπές σας ότι δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες από τις καλοκαιρινές κραιπάλες, αλλά να αισθανθείτε πολύ άσχημα για τον εαυτό σας όταν γυρνώντας διαπιστώσετε ότι πρέπει να πληρώσετε για αυτές, αφού πήρατε 3-4 κιλά και το τζιν σας δεν σας κάνει πια.

Μια μικρή υπενθύμιση, χωρίς να αποτελεί καταπίεση ή καταναγκασμό, μπορεί να είναι να φροντίσετε να ζυγιστείτε κάποια στιγμή στο μέσο των διακοπών σας, ώστε να έχετε μια εικόνα για τα αποτελέσματα των διατροφικών επιλογών σας. Εάν μείνατε σταθερή, συγχαρητήρια, μπορείτε να συνεχίσετε έτσι! Εάν πήρατε λίγο βάρος, αυτό θα σας κάνει να είστε λίγο πιο προσεκτική, ενώ εάν πήρατε πολύ βάρος, σίγουρα η ζυγαριά θα σας επαναφέρει και θα μπορέσετε να επανορθώσετε στο υπόλοιπο μισό των διακοπών σας ή να μετριάσετε τις υπερβολές. Έτσι, το ζύγισμα της επιστροφής δεν θα είναι τόσο σοκαριστικό και ενοχικό πλέον για εσάς!

Κι αν αναρωτιέστε πού θα βρείτε ζυγαριά ή εάν θα πρέπει να βάλετε στη βαλίτσα τη δική σας, θυμηθείτε ότι ζυγαριές μπορεί να βρείτε σχεδόν σε όλα τα φαρμακεία, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη! Εάν κάνετε κάμπινγκ ή βρίσκεστε σε μέρος που δεν υπάρχουν καταστήματα, μπορείτε να προνοήσετε και να πάρετε μαζί σας μια μεζούρα, ώστε να μετρήσετε πόντους αντί για κιλά, ή ακόμα πιο εύκολα, να πάρετε ένα παντελόνι ή σορτς που είναι λίγο στενό ή σας κάνει ίσα-ίσα ως μέτρο σύγκρισης, και να λάβετε τα μέτρα σας εάν διαπιστώσετε ότι δεν σας κάνει πια!

 

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές μας, ζήστε και χαρείτε τις διακοπές σας, αλλά μην ξεχνάτε εντελώς το παρελθόν (την προσπάθειά που κάνατε) και το μέλλον (τις ενοχές που θα έχετε και την προσπάθεια που θα χρειαστεί να ξανακάνετε), για να ζήσετε ακόμη πιο ολοκληρωμένο το «παρόν» των φετινών διακοπών σας!

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 29 Ιουνίου 2012

Διαβάστε επίσης...