Αρχική σελίδα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Προβλήματα στα πόδια των παιδιών το καλοκαίρι

Προβλήματα στα πόδια των παιδιών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι τα ποδαράκια των παιδιών είναι πιο εκτεθειμένα, αφού φορούν ανοιχτά παπούτσια, μένουν πολύ ξυπόλητα και περπατούν στην άμμο της παραλίας και σε διάφορες άλλες επιφάνειες. Έτσι, το καλοκαίρι είναι πιο συχνά τα διάφορα προβλήματα στα πόδια, που χρειάζονται την προσοχή και την αντιμετώπισή μας.

 

Χτυπήματα και ατυχήματα στα πόδια

Για την αποφυγή ατυχημάτων και τραυμάτων στα πόδια, φροντίστε τα παιδιά να περπατούν ξυπόλητα σε επιφάνειες που είναι καθαρές και δεν έχουν αιχμηρά αντικείμενα, όπως μικρά καρφιά, πινέζες ή μυτερά πετραδάκια, για να μην τραυματιστούν τα πέλματα των παιδιών. Επίσης, θυμηθείτε ότι ακόμη και τα πέλματα των ποδιών μπορεί να υποστούν έγκαυμα, εάν το παιδί περπατήσει σε πολύ ζεστή επιφάνεια, πχ. σε τσιμέντο που το ζεσταίνει όλη την ημέρα ο ήλιος.

Τα μικρά παιδάκια, που μόλις μαθαίνουν να περπατούν, χρειάζονται ακόμη περισσότερη προσοχή και επίβλεψη, ενώ επειδή τα παιδιά το καλοκαίρι προτιμούν να είναι ξυπόλητα, ακόμη και τα μεγαλύτερα μπορεί να πέσουν ή να χτυπήσουν κλωτσώντας το πόδι ή κάποιο  δάχτυλο σε κάποιο εμπόδιο ή αντικείμενο, με αποτέλεσμα κάποιο τραυματισμό.

Εάν ένα παιδί χτυπήσει το δάχτυλό του, μπορείτε να τοποθετήσετε μια παγοκύστη (τυλιγμένη σε πετσέτα και όχι απευθείας στο δέρμα), κρατήστε το πόδι ψηλά και στη συνέχεια, εάν χρειαστεί να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Εάν το παιδί δεν μπορεί να κινήσει το δάχτυλο, υπάρχει τραυματισμός ή αποκόλληση στο νύχι ή το νύχι έχει μαυρίσει από συσσώρευση του αίματος, αναζητήστε οπωσδήποτε τη συμβουλή του γιατρού σας.

 

Φουσκάλες

Συνήθως προκαλούνται από την τριβή της επιδερμίδας με κάποιο αντικείμενο ή επιφάνεια, π.χ. παπούτσι. Διαπιστώστε εάν κάποιο πεδιλάκι, σαγιοναράκι ή παπούτσι προκαλεί αυτό το φαινόμενο στα πόδια του παιδιού και μην του το φορέσετε για μερικές ημέρες. Διατηρήστε το σημείο καθαρό και στεγνό, χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητο επίδεσμο, εάν χρειάζεται. Εάν υπάρχει υγρό που δεν υποχωρεί και έχει προκληθεί μόλυνση, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

 

Μύκητες

Η άμμος και τα βότσαλα της παραλίας, όπως και οι επιφάνειες στις πισίνες είναι χώροι όπου φιλοξενούνται μύκητες που μπορεί να προσβάλουν τα πόδια και να προκαλέσουν συμπτώματα όπως φαγούρα και ξεφλούδισμα στην επιδερμίδα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα. Επίσης, μύκητες μπορεί να δώσουν στα νύχια των ποδιών μια παχιά κίτρινη όψη.

Η πρόληψη αφορά να μην περπατούν τα παιδιά ξυπόλητα σε χώρους όπου οι μύκητες αυτοί αφθονούν, ενώ  μετά το μπάνιο και το κολύμπι θα πρέπει τα πόδια να ξεπλυθούν με καθαρό νερό και να σκουπιστούν καλά, ακόμη και ανάμεσα στα δάχτυλα.

Ο ιδρώτας των ποδιών και τα κλειστά παπούτσια χειροτερεύουν την κατάσταση, οπότε χρησιμοποιήστε καθαρές κάλτσες που θα αλλάζουν τα παιδιά συχνά ή καλύτερα ανοιχτό παπούτσι που το πόδι αναπνέει. Τα παπούτσια πρέπει να αερίζονται το βράδι και οι σαγιονάρες και τα παπούτσια του μπάνιου να ξεπλένονται και να στεγνώνουν.

Εάν υποψιάζεστε μυκητίαση στα πόδια του παιδιού, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 29 Ιουνίου 2012