Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μην φοβάται τα εμβόλια

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μην φοβάται τα εμβόλια

Τα εμβόλια είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους συμμάχους σας για την προστασία της υγείας του μωρού ή του παιδιού σας. Ωστόσο, το μικρό σας δεν περιμένει καθόλου ευχάριστα στην αίθουσα αναμονής του παιδιάτρου για να δεχτεί το μικρό αυτό τσιμπηματάκι που θα του προσφέρει ανοσία ενάντια στις ασθένειες. Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να το αντιμετωπίσει πιο ψύχραιμα και να νιώσει λιγότερο πόνο ή δυσαρέσκεια;

Τα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά οπωσδήποτε δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα εμβόλια γίνονται «για το καλό» της υγείας τους, όπως το αντιλαμβάνονται οι γονείς και οι παιδίατροι. Νιώθουν μόνο το ενοχλητικό τσίμπημα και ότι τα οδηγούμε σε κάτι που δεν θέλουν και δεν του αρέσει. Όμως, η στάση των γονιών πριν την επίσκεψη στον παιδίατρο, κατά τη διάρκειά της και μετά από αυτήν, μπορεί να βοηθήσει πολύ το παιδί να ηρεμήσει, να νιώσει λιγότερο φόβο και να αποκτήσει σταδιακά θετική στάση απέναντι στην επίσκεψη στον παιδίατρο. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο παίζει και η προσέγγιση του ίδιου του παιδιάτρου, τόσο προς το ίδιο το παιδί όσο και προς τους γονείς.

Μιλήστε στο παιδί και δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει. Είναι σημαντικό, όμως, το ανήσυχο παιδί να βλέπει ότι οι γονείς του είναι ήρεμοι, ότι εμπιστεύονται τον παιδίατρο και ότι το καθησυχάζουν. Το πόσο θα αγχωθεί το παιδί κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού εξαρτάται κατά πολύ από τη συμπεριφορά του γονιού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αναφέρεται, επίσης, ότι το στρες του παιδιού αυξάνει όταν ο γονιός εκφράζει και ο ίδιος στρες με τη συμπεριφορά του, αλλά και όταν είναι υπερβολικός στον καθησυχασμό του.

Σε ορισμένα μικρά παιδιά βοηθάει να στραφεί η προσοχή τους κάπου αλλού. Δείξτε του ένα νέο παιχνίδι, τραγουδήστε του, αρχίστε να διηγείστε μια ιστορία, κάντε του μια γκριμάτσα ή ρωτήστε το κάτι για κάτι που του αρέσει την ώρα που θα εμβολιαστεί.

Στα μεγαλύτερα παιδάκια, παρόλο που θέλετε να μην στενοχωρήσετε το παιδάκι σας, το καλύτερο είναι να αποφύγετε να του πείτε ψέματα, όπως π.χ. ότι απλώς θα επισκεφτείτε τον παιδίατρο και δεν θα κάνει εμβόλιο, ενώ στην πραγματικότητα θα εμβολιαστεί. Έτσι, κλονίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ σας και θα υπάρχει άγχος σε κάθε επίσκεψη, αφού το παιδί δεν θα ξέρει τι να περιμένει. Μια ειλικρινής προσέγγιση είναι πάντοτε η καλύτερη. Το παιδί μπορεί να ακούσει ότι «θα νιώσεις ένα πολύ μικρό τσιμπηματάκι για μια στιγμή και μετά θα είσαι δυνατός και θα νικάς την αρρώστια». Η ψύχραιμη στάση των γονιών και η συμμόρφωσή τους με τις οδηγίες του παιδιάτρου την κρίσιμη στιγμή είναι καθοριστικοί παράγοντες, ενώ με μια σωστή προσέγγιση συνήθως τα παιδιά νιώθουν καλύτερα σχεδόν αμέσως μετά το εμβόλιο. Όσο ο γιατρός εμβολιάζει καθησυχάστε το, ενώ μετά μπορείτε να το επιβραβεύσετε τόσο με επαίνους, όσο και με μια βόλτα στην παιδική χαρά ή ένα μικρό συμβολικό δωράκι.

Επίσης, γεγονός είναι ότι τα βρέφη, δηλαδή τα μωρά μέχρι περίπου ενός έτους, δεν θυμούνται τον πόνο που ένιωσαν στην προηγούμενη συνάντησή τους με τον παιδίατρο, κάτι που συμβαίνει όμως στα μεγαλύτερα παιδάκια, δηλαδή από 2 ετών και πάνω. Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά συνδυάζουν την επίσκεψη στον παιδίατρο με το εμβόλιο και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση ακόμη κι αν πρόκειται για επίσκεψη που δεν θα περιλαμβάνει εμβολιασμό. Η συμβουλή της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, όσο και πολλών παιδιάτρων, είναι να πραγματοποιούνται τα απαραίτητα εμβόλια κανονικά στο πρόγραμμά τους στις μικρές ηλικίες, ώστε να μην υπάρχει αυτή η μνήμη.

Τέλος, είναι βοηθητικό να αναπτυχθεί ζωντανή σχέση ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς του και στον παιδίατρο, αφού ο παιδίατρος βρίσκεται δίπλα στην υγεία του παιδιού όχι μόνο τη δυσάρεστη στιγμή του εμβολιασμού, αλλά διαρκώς και σε κάθε περίσταση και είναι πολύ όμορφο να κατανοήσει το παιδάκι ότι ο άνθρωπος που το τσιμπάει πού και πού με την άσπρη μπλούζα το φροντίζει και χαίρεται όταν είναι καλά.

 

 

Διαβάστε επίσης...