Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Τραγουδήστε στο μωρό, κάνει καλό!

Τραγουδήστε στο μωρό, κάνει καλό!

Τα τραγούδια, ακόμη και σε μικρά μωρά λίγων μηνών, αποτελούν ένα πολύ ευχάριστο ερέθισμα, που ταυτόχρονα προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε!

Η μουσική και το τραγούδι είναι σίγουρα ένα μέσο διασκέδασης για όλες τις ηλικίες. Ξέρατε, όμως, ότι τα τραγούδια βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη των μωρών και των μικρών παιδιών σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα; Ας δούμε τα οφέλη:

 

  • Οι επαναλαμβανόμενοι στίχοι και τα έμμετρα στιχάκια βοηθούν το παιδί να τα απομνημονεύσει και ενισχύουν τη μνήμη.
  • Η επαφή με τις λέξεις, τις φράσεις και γενικότερα το λόγο που περιέχεται στο τραγούδι, βοηθά πολύ τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, κάτι που θα φανεί έντονα αργότερα όταν το μωρό αρχίσει να μιλάει.
  • Ο ρυθμός που έχει κάθε τραγούδι βοηθά τον εγκέφαλο να αναγνωρίσει την έννοια του ρυθμού, που μπορεί να αφορά αργότερα όχι μόνο τη μουσική, αλλά πολλές ακόμη δραστηριότητες, από τα μαθηματικά, μέχρι τη σωματική άθληση.
  • Η μουσική που ντύνει τις λέξεις απευθύνεται στο συναίσθημα του παιδιού και επενδύει στη ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.
  • Η επανάληψη ενός τραγουδιού που αρέσει στα παιδιά (όπως συμβαίνει πολλές φορές με τα παραμύθια που θέλουν να τους διαβάζετε ξανά και ξανά) τα βοηθά να γνωρίζουν μια συνέχεια, έναν ειρμό, αρχή-μέση-τέλος και επίσης τους δίνει βαθύτερα μια ασφάλεια, αφού ξέρουν τι θα επακολουθήσει.
  • Ας μην ξεχνάμε τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα των τραγουδιών, δηλαδή το κομμάτι που αφορά τη διασκέδαση! Ένα παιδικό τραγουδάκι μπορεί να είναι μια ολόκληρη θεατρική παράσταση για ένα μωρό, όταν του το τραγουδάει κάποιος με κινήσεις, εκφράσεις και γέλια!
  • Όταν το τραγουδάκι το τραγουδάει σε ένα μωρό ή μικρό παιδάκι ζωντανά κάποιος (δηλαδή δεν είναι ηχογραφημένο), ιδιαίτερα τα μωρά μελετούν έτσι το ανθρώπινο πρόσωπο, τις εκφράσεις του και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα εκφραζόμενα συναισθήματα. Στην ίδια περίπτωση, αναπτύσσουν ενεργή επικοινωνία με το άλλο πρόσωπο και χτίζουν μια σχέση με το πρόσωπο που τους τραγουδάει. Περιττό, λοιπόν, να αναφερθεί πόσο σημαντικό είναι να τραγουδάει αυτό το τραγούδι ο γονιός και πόσο χαίρεται ένα μωρό έστω και λίγων μηνών με αυτή τη ζωντανή και βαθιά επικοινωνία!

Διαβάστε επίσης...