Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συνταγές Σπιτικά εκλεράκια

Σπιτικά εκλεράκια

Φτιάξτε νοστιμότατα σπιτικά εκλεράκια και κάντε τους καλεσμένους σας να γλύφουν και τα δάχτυλά τους!

 

 

Υλικά για τη ζύμη

  • ½ κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 4 αυγά

Υλικά για την κρέμα

  • 2 ½ κούπες γάλα
  • 1 ½ κουταλάκι βανίλια σκόνη
  • 6 κρόκοι αυγών
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ¼ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κοφτές κουταλιές άνθος αραβοσίτου
  • 1 κουταλιά λικέρ της αρεσκείας σας ή κονιάκ (προαιρετικά)

Υλικά για την επικάλυψη

  • κουβερτούρα
  • βούτυρο

 

 

Φτιάξτε τη ζύμη:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο μαζί με το νερό σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.

Κατεβάστε τη ζύμη από τη φωτιά, προσθέστε ένα ένα τα αυγά και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα.

Στρώστε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και σχηματίστε μπαστουνάκια από τη ζύμη, για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε ένα κορνέ.

Ψήστε στους 230 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Συνιστάται να μην ανοίξετε τον φούρνο όσο ψήνονται για να μη χαθεί καθόλου θερμότητα. Μετά χαμηλώστε στους 160 και ψήστε ακόμη 10 με 15 λεπτά.

Αφήστε να κρυώσουν λίγο και κόψτε στη μέση σαν σάντουιτς.

 

Φτιάξτε την κρέμα:

Ανακατέψτε σε βαθύ μπολ τη ζάχαρη και τους κρόκους αυγών με μια σπάτουλα. Ενώστε σε ένα μπολ το αλεύρι και τον άνθο αραβοσίτου και ρίξτε τα στο μίγμα ζάχαρης και αυγών. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε το γάλα και τη βανίλια και αφήστε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις το γάλα κάνει φουσκάλες αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε σταδιακά το μίγμα που φτιάξατε νωρίτερα με τα αυγά, ανακατεύοντας με το σύρμα διαρκώς για να μη σβολιάσει.

Βάλτε σε μεγαλύτερη κατσαρόλα και αφήστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν βράσει συνεχίστε για 1-2 λεπτά το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να δέσει και να γίνει παχύρευστο.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και εάν θέλετε ρίξτε το λικέρ ή το κονιάκ.

Η κρέμα σας είναι έτοιμη και εάν δεν τη χρησιμοποιήσετε αμέσως μπορείτε να τη βάλετε σε ένα μπολ, να την καλύψετε με μεμβράνη και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο.

 

Ετοιμάστε τα εκλέρ:

Χρησιμοποιήστε κορνέ για να βάλετε την κρέμα στα ψωμάκια.

Λιώστε λίγη κουβερτούρα με λίγο  βούτυρο και καλύψτε το πάνω μέρος στα εκλεράκια.

Βάλτε τα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν και σερβίρετε στους καλεσμένους σας για… να γλύφουν τα δάχτυλά τους!

 

 

Συμβουλή: Εάν δεν έχετε κορνέ, βάλτε το μίγμα σε μια σακούλα ή σακουλάκι και κόψτε στη γωνία ώστε να σχηματιστεί μια μικρή τρύπα!

Διαβάστε επίσης...