Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Τι εκφράζει το κλάμα του μωρού;

Τι εκφράζει το κλάμα του μωρού;

Γιατί κλαίνε τα μωρά; Εκφράζουν φόβο, θυμό ή πόνο; Γιατί οι ενήλικες δυσκολεύονται να κατανοήσουν ποιό συναίσθημα εκφράζουν τα μικρά πλασματάκια; Δείτε τι απαντούν ερευνητές που μελέτησαν το κλάμα των μωρών και τις διάφορες παραλλαγές του!

Οι λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα βρέφος να κλαίει μπορεί να είναι ότι πεινάει, πονάει, φοβάται ή είναι αναστατωμένο ή θυμωμένο, αλλά ποιος μπορεί να κατανοήσει τη διαφορά; Γιατί κλαίει ένα νεογέννητο μωρό; Πώς οι νέοι γονείς θα καταλάβουν τι ζητάει το μωρό τους, ώστε να το ικανοποιήσουν;

Στα ερωτήματα αυτά θέλησαν να δώσουν απαντήσεις Ισπανοί ερευνητές και μελέτησαν το κλάμα των μωρών, καθώς και την ικανότητα των ενηλίκων να αναγνωρίσουν το συναίσθημα που εκφράζεται κάθε φορά.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το κλάμα αποτελεί το κύριο και ίσως το μοναδικό μέσο επικοινωνίας του μωρού, που εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα. Σε πρόσφατη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Spanish Journal of Psychology, οι Ισπανοί επιστήμονες αναλύουν τη δραστηριότητα των ματιών και την ένταση του κλάματος με σκοπό να διαπιστώσουν τι εκφράζει το κλάμα των μωρών. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το κλάμα από θυμό κάνει τα μωρά να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, ενώ στο κλάμα από πόνο τα μάτια τους είναι κλειστά. Παρατήρησαν, επίσης, ότι οι κινήσεις του μωρού και η ένταση του κλάματος γίνονται πιο έντονα όταν το μωρό είναι θυμωμένο, ανάλογα με την ένταση του θυμού του, ενώ στον πόνο και στο φόβο το κλάμα είναι ιδιαίτερα έντονο.

Η δυσκολία που έχουν οι ενήλικες να κατανοήσουν ποιο συναίσθημα κρύβει το κλάμα του μωρού είναι σαφής και ιδιαίτερα όταν το κλάμα αφορά θυμό ή φόβο. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι η αντίδραση των ενηλίκων ήταν πιο άμεση όταν το μωρό έκλαιγε από πόνο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν προσεκτικά τις συσπάσεις των μυών του προσώπου, όπως στο μέτωπο, τα φρύδια ή τα χείλια του μωρού, καθώς και το άνοιγμα του στόματος και διαπίστωσαν ότι οι κινήσεις των μυών και η έκφραση του προσώπου των μωρών διαφέρει ανάλογα με το συναίσθημα που εκφράζεται: φόβος, πόνος ή θυμός. Τα περισσότερα μωρά είχαν μισόκλειστα τα μάτια ή κοιτούσαν αόριστα όταν ήταν θυμωμένα, ενώ το στόμα ήταν ανοιχτό ή μισάνοιχτο. Το κλάμα τους σταδιακά γινόταν πιο έντονο. Στην περίπτωση του φόβου, τα μάτια παρέμεναν κλειστά και συχνά το κεφάλι έκανε κίνηση προς τα πίσω, ενώ το κλάμα ήταν εξαρχής ένα έντονο ξέσπασμα που κορυφώνεται. Όταν τα μωρά πονούσαν, είχαν κλειστά μάτια ή τα άνοιγαν για λίγα δευτερόλεπτα, η ένταση στην περιοχή των ματιών και του μετώπου ήταν έντονη και το κλάμα ξεσπούσε ξαφνικά μόλις αντιλαμβάνονταν το ερέθισμα.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 28/2/2013

Διαβάστε επίσης...