Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Πόσο σίδηρο χρειάζονται τα παιδιά;

Πόσο σίδηρο χρειάζονται τα παιδιά;

Ο σίδηρος είναι ένα  πολύ σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό και βοηθά στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα του οργανισμού μέσω των ερυθροκυττάρων. Γι΄αυτό η επαρκής πρόσληψη του σιδήρου είναι πολύ σημαντική στην παιδική και εφηβική ηλικία.

 

Πόσο σίδηρο χρειάζεται το παιδί μου;

Οι ανάγκες σε σίδηρο εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού.

Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να λαμβάνουν το σίδηρο που χρειάζονται από το μητρικό γάλα περίπου μέχρι την ηλικία των 4-6 μηνών.

Οι ανάγκες των μωρών από 7 έως 12 μηνών είναι πιο αυξημένες και ακόμη κι αν συνεχίζεται ο θηλασμός, τα μωρά λαμβάνουν σίδηρο και από τις στέρεες τροφές που εισάγονται σταδιακά στο διαιτολόγιό τους σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου. Στην ηλικία αυτή οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ημερήσια ανάγκη σε σίδηρο είναι 11mg.

Τα μικρά παιδιά 1 έως 3 ετών χρειάζονται καθημερινά 7mg σίδηρο, στις ηλικίες 4 έως 8 ετών 10mg και στην ηλικία των 9-13 ετών 8mg καθημερινά.

Τα κορίτσια που έχουν πλέον έμμηνο ρήση θα χρειαστούν περισσότερο σίδηρο από τα αγόρια και επίσης αυξημένες ανάγκες έχουν όσα παιδιά γυμνάζονται εντατικά.

 

Του λείπει σίδηρος;

Όταν υπάρχει ανεπάρκεια σιδήρου, κάτι που είναι αρκετά σύνηθες σε παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα σε κορίτσια, υπάρχει κίνδυνος αναιμίας, ενώ στις μικρές ηλικίες επηρεάζεται και η ανάπτυξη του παιδιού. Επειδή συνήθως η ανεπάρκεια σιδήρου δεν δίνει για κάποιο καιρό συμπτώματα, καλό είναι να γίνεται έλεγχος με τη μέτρηση του σιδήρου και της φεριτίνης στο αίμα, εάν υπάρχει υποψία για ανεπάρκεια.

Μπορείτε να υποψιαστείτε ανεπάρκεια σιδήρου εάν το παιδί εμφανίσει συμπτώματα, όπως ασυνήθιστη κόπωση και αδυναμία, χλωμό δέρμα, μειωμένη όρεξη ή ζάλη.

Πιθανές αιτίες για ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να είναι η μη επαρκής κάλυψη μέσω της διατροφής, ενώ οι παιδίατροι αναφέρουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος (περισσότερα από 3 ποτήρια την ημέρα) επίσης προκαλεί ανεπάρκεια σιδήρου, καθώς το γάλα εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου από τις άλλες τροφές.

 

Πώς θα εξασφαλίσετε στο παιδί σας επαρκή πρόσληψη σιδήρου

Φροντίστε να υπάρχουν καθημερινά στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, ο σολωμός, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.α. Επίσης, μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση γάλακτος σε 2 ποτήρια την ημέρα, ώστε να μην εμποδίζεται η απορρόφηση σιδήρου, ενώ για να την ενισχύσετε φροντίστε να υπάρχουν στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως ντομάτες, μπρόκολο, πορτοκάλια κ.α. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση ροφημάτων και αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη, όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, τσάι, καφές και σοκολάτα ή κακάο, εμποδίζουν την απορόφφηση του σιδήρου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κλινικά ανεπάρκεια σιδήρου, ο παιδίατρος θα χορηγήσει συμπληρώματα, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.